Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
segitséget kérek: gipsz és diszperzit van itthon. hogy tudnák glettelni?
Szerbusz a gipszet vizel öszekevered mig nem lesz masza. Miután ezzel kész vagy a lukakba spakli segítségel felviszed. a lukat betömöd és a falal egy sikba elsimitod a felesleget. Vigyáz amit bekeversz azt dolgozd is be mert megköt és dobhatod el. De ha helyileg megmondod merre laksz megmutatom.
Hello!

Nekem a glettanyag bekeverésével vannak gondjaim?
A Rimano Plus glettanyagot használok. Nagyobb mennyiség(? fél vödör) bekeverése esetén az anyag annyira híg marad, hogy szinte lehetetlen vele dolgozni, pedig a leírtak alapján készítettem, szerintem. Az van írva, hogy port keverés után már nem szabad hozzáadni, ezért sűríteni már nem tudom.

A glett anyagot most vásároltam, a por szép laza.
A következő módon keverem:
- Veszek valamennyi vizet.
- A glettanyagot egy nagyobb lyukú szűrővel szitálom bele, olyan ütemben, hogy ne halmozódjon fel a víz tetején száraz anyag.
- amikor a víz felszíne eltűnik, illetve itt-ott száraz foltok megjelennek, egy finom szűrővel addig szitálom bele az anyagot, amíg a száraz anyag rövid ideig meg nem marad a tetején. Tehát víz már nem látszik és egy lassan átnedvesedő vékony száraz anyag réteg van a tetején.
- 5-10 perc után átkeverem kézzel, amíg a homogén anyagot meg nem kapom.

Ezek után szoktam egy olyan állagú glettanyagot kapni, ami lefolyik a kőműveskanálról.

Van valami ötlet mit rontok el?
Segítséget előre is köszönöm!

fenor
A keverésnél rontod el. Első körben keverd be az ajánlott arányban: víz/poranyag 1:2, majd hagyd 5 percig pihenni. Ezalatt valószínűleg besűrűsödik, mert az első keverésnél még nem lesz tökéletes a keveredés, a maradék por alakú vagy kevés vizet felvett anyag megszívja magát. Ezért kell a második keverés, amikor a különböző nedvességű és állagú részeket homogén masszává kevered, de itt még adhatsz hozzá vizet, vagy anyagot. Ezután (a második átkeverés után) lehetőleg már ne keverj bele több anyagot, főleg ha nem frissen lett bekeverve az anyag.
Értem. Köszi a gyors választ!

Az nem gond, ha az első keverés után csomós lesz? Csak mert olyat is hallottam, hogy túl sokat keverni sem szabad, mert attól is híg lesz.
Illetve, ha a 2.keverésnél nem hagyod ázni, attól is csomós lehet, nem?
Túl sokáig nem szabad keverni. Ha egyenletesen öntöd a szárazanyagot a vízhez miközben folyamatosan kevered, akkor nem lesz csomós.
A második keverésnél csak elkevered a különböző módon átnevesedett poranyagot homogénné. Itt nincs áztatás, ez pihentetés, a poranyag szépen fel tudja venni a vizet.
Megmondom őszintén, én nem vacakoltam ennyit vele, a poranyagba öntöttem vizet, majd elkezdtem keverni. Közben kisebb adagokban adtam hozzá vizet, amíg megfelelő állagú nem lett. Utána pihentetés, átkeverés esetleges minimális korrekcióval és ennyi.
Köszönöm! Így fogom kipróbálni.
OK. Ha géppel kevered be az anyagot, akkor lassú fordulaton keverd, ne verjen habot belőle.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 21 vendég