Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
12 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlök mindenkit!

35 éves ház a régi aljzat betonra , kapott egy új réteg aljzat betont(5-6cm).A falak közepétől kiindulva miliméteres repedések a helyiség közepe felé , középen agy kis sziget.Falak mentén körbe diletációs csík.Járolapot szeretnénk lerakni.Ennek javítása lehetséges e , vagy újra kell betonozni?A betonban fűtés cső , villany stb.Elég e ha kiöntöm a repedéseket (Mapei -Eporip) plusz aljzat kiegyenlítő?Számíthatok e arra , hogy megrepedezik a lerakott burkolat?
Az előző betonréteggel mi gond volt, repedezett az is? A középen a sziget mit jelent, ott nem repedezik, vagy kiemelkedik?
Az előző rétrggel nem volt gond , csak a betonba belevágva húztuk el a villanyt , fölötte pedig a fűtést,az egész házba , és egyszerűbbnek láttuk újra lebetonozni.
A középső sziget minimálissan kiemelkedik.A Mapei szakértője azt mondta nem lehet gond , csak öntsük ki a repedéseket!?
MUREXIN Repol EP 16 injektáló gyanta , ezt a műgyantát találtam!Vélemény?
Az élőző réteg nem volt repedezett!
Lehet, ahogy az alsó betont ahogy szétvágtátok, meggyengítettétek a betont, és a plusz teher alatt megsüllyedt. Az új betonon ezért keletkezhettek repedések. Érdemes lett volna hálót rakni az új betonba.
A műgyantás kitöltés csak akkor működne, ha a beton már nem tudna süllyedni tovább, különben újabb repedések keletkeznek. Ezt nehéz megállapítani szemrevételezéssel, figyelni kellene a repedéseket, hogy tágulnak tovább, vagy megálltak ennyinél.
Én felszedném a felső réteget, hogy látni lehessen mi van az alsóval. Ha tovább tud süllyedni, akkor a repedések újra keletkezhetnek. Az új rétegbe mindenképp rakjatok betonhálót, hogy erősebb legyen.
Ha a vágás gyengítette a régi betot ,akkor a csövek mentén kellett volna repednie az új rétegnek!?
Ön szerint egy zsugorodási repedés puposodhat a helyiség közepe felé?
Mindenesetre az újrabetonozást szeretnénk elkerülni, mert akkor sérülhet a villany a fűtés .
Előfordulhat e hogy télen vagy alacsonyabb hőmérsékletben , a púposodás visszasüllyed?
Arra gondolok (persze egyáltalán nem biztos), hogy a terület közepe felé mutató repedések a beton megsüllyedésére utalhatnak. Az emelkedés sem kizárható, de az külön érdekesség lenne. Itt a szabályosság a furcsa, ha össze-vissza lennének a repedések, akkor kivitelezési hibára tippelnék. A talajmozgások és talajvizek miatt később is kialakulhatnak hiányok, lyukak egy kész beton alatt, ami addig nem okoz problémát, amíg a betonozott felület egyben van és megfelelő a tartása. Az külön érdekes, hogy egy kis sziget áll ki a beton közepén, ez biztos nem hőmozgás eredménye. Nem tudom valójában mi okozhatja, csak következtetek, de ha tovább folytatódik, újabb repedések keletkezhetnek. A megkötött betonhoz nem köt az új beton, így viszonylag könnyű felszedni a felső réteget.
Ez így egy találós kérdés, nem lehet tudni mikor mi fog következni, reped tovább, vagy megáll ebben a helyzetében. Minden esetre van némi kockázata erre burkolatot rakni. Feltételezem, nem először betonoztak, keverési arány megfelelő volt és a beton nedvesen tartása sem maradt el. Mert ezekből is el ehetne indulni, de ez is csak találgatás.
A beton egyébként erős, nem pereg, nem porlik? Esetleg néhány fotó, hátha valaki már találkozott ilyennel konkrétan.
A betonhoz használt kavics lehet a hunyó(0-4).A keverési arány megfelelő volt , viszont lehet túl híg beton lett keverve.A beton felülete enyhén porlik.

Csatolmányok

Hát ez érdekes. A repedések egyenletes hézagúnak tűnnek, így nem süllyedésre utalnak. Elsőre azt mondanám, hogy túl sok idő telt el a keverések között, vagy túl meleg volt és ezért a keverések közötti időben megkötött annyira a beton, hogy már nem tudott egybe kötni a következő menettel. De ez csak az elsőként beugró ötlet a látványra, lehet köze nincs az igazi okhoz. Olyan a beton, mintha száradáskor összement volna a beton. :? Tanácstalan vagyok. :oops:
Mennyire volt vizes a keverék?
Ez csak feltevés mint lehetséges hiba , hogy esetleg híg volt a keverék!
Egyébként még nem mondtam de már egy éves a beton!Nem tudom ez számít-e valamiben.

http://ezermester.hu/cikk-3940/Serult_b ... k_kezelese
Ezen cikkben hova lehetne sorolni a "betonomat"?
zsolt128 írta: Ez csak feltevés mint lehetséges hiba , hogy esetleg híg volt a keverék!
Egyébként még nem mondtam de már egy éves a beton!Nem tudom ez számít-e valamiben.

Annyiban sokat számít, hogy ha a repedések nem nőttek és szélesedtek tovább, akkor lehet javítani, nem mozog tovább.

zsolt128 írta: http://ezermester.hu/cikk-3940/Serult_b ... k_kezelese
Ezen cikkben hova lehetne sorolni a "betonomat"?

Ebbe:
Amennyiben mégis házibeton készítésére adnánk a fejünket, úgy fokozottan ügyeljünk az arányok betartására. A feleslegesen - a bedolgozhatóság javítása érdekében - adagolt víz rövidtávú hatásainál sokkal fontosabbak a beton tartósságára gyakorolt hatások. A túl sok víz a betonban szilárdság-csökkenéshez vezet, repedéseket okozhat!

+ a porladó felszín.

A javítására meg ezt ajánlanám:
A szabálytalan repedést ki kell tágítani, mélyíteni, erre legalkalmasabb a száraz gyémántkoronggal felszerelt gyorsvágógép. A megfelelően mélyített, kitágított repedést porszívózással és mosással portalanítani kell. A kitisztított vájatba műgyantaalapú anyagot kell juttatni, ami viszonylag gyorsan megszilárdul.
Plaszlo írta:
zsolt128 írta: Ez csak feltevés mint lehetséges hiba , hogy esetleg híg volt a keverék!
Egyébként még nem mondtam de már egy éves a beton!Nem tudom ez számít-e valamiben.
Annyiban sokat számít, hogy ha a repedések nem nőttek és szélesedtek tovább, akkor lehet javítani, nem mozog tovább.

Véletlen akadtam erre a riposztra.
Kedves Plaszlo és zsolt128
A fotók alapján tipikus hibákat látok. :( :?
1. minél vékonyabb a beton vtg. annál hajlamosabb a repedésre, felpördülésre, a laikus számára, érdekes módon szinte úgy viselkedik mint a fa, ez a "hajlam"úgy 8cm felett kezd lecsillapodni.
Az UKRÁN cement kifejezetten ilyen. Nem rossz tömegbetonnak, de vékony betont nem szabad készíteni belőle semmiképp (4...-10cm)
2. minél vékonyabb a beton vtg. annál igényesebb az un. utókezelésre. A keveréssel megkapja a kristály rácsához szükséges vizet, de ez részben, mert lefelé száraz alap, másrészt nagy a felület, elpárolog. Egy vékony beton szinte locsolhatatlan, mert, 5-10perc múlva újra szürkül a felülete, azaz ismét permetezni kellene(!)
Ezt fel lehet oldani azzal, hogy 4-6 óra múlva az elkészülte után gondosan, de mindenhol lefóliázom. Másnap alá "slagozok" és mindent megtettem, hogy jó legyen.
3. minél vékonyabb a beton vtg. annál érzékenyebb a cement mennyiségre (belső feszültség, deformációra való hajlam) és a víz-cement tényezőre (minél vizesebb annál hamarabb kezd el repedezni, vékony rétegnél szinte földnedves beton a megfelelő, az is feladja az un. cemen-tejet a simításhoz vagy én szórok a tetejére cementes homokot, ahogy haladok és az húzom le folyton-folyvást, egy ilyen, szinte saját levében lehúzott felület annyira "vízzáró lesz", hogy az alsó rétege nem tud kiszáradni, megköt tisztességgel.(Nincs vízzáró beton, nem létezik, azért tettem idézőjelbe).
4. Itt azt is látom, hogy a cement túl lett adagolva, de meglehetősen. Azt is látom, hogy nem volt nedvesen tartva és nagy valószínűséggel nem menet közben és folyamatosan lett elsimítva, hanem később a kötését megzavarták.

Ha előbb ráakadok a problémára, Nem javasoltam volna a kerámia lapburkolást, mert az is meg fog repedni, miért ne tenné? Az is rideg, húzószilárdság nélküli anyag, ugye?
Lehet pvc_padló vagy legfeljebb stick_mozaik padló, tört un. nova_padló, de max. 10*10 es kerámia lap, minden más néhány év alatt meg-meg reped itt ott törvényszerűen...
A fenti kitételű technológia betartása mellett már egy 20*20*4-es padlóháló is "csodás" megoldás lett volna. :)
Ha még nem késő, a dologról ezeket gondolom... :(
Üdv.: sby f. J. ép.mérn.-, ép.gépész-, vill-, ép.fiz.
12 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég