Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!


Nem nagyon találtam a kérdésemmel kapcsolatban más topicot, így itt teszem fel.

Sparheltet szeretném kisamottozni, eléggé rossz állapotban van már, többször lett javítgatva, most az égéstérbe szeretnék új samottlapokat beépíteni, a javítgatások nem húzzák sokáig.

Az okés, hogy veszek samottlapot, méretre vágom.

Alapvetően eddig samottliszt+ vízüveg+ agyaggal javítgattunk. Láttam ás tűzálló hasonló anyagokat, pl. tűzálló beton, fehér cement vagy mi.

Mivel érdemes javítani, hogy tartós legyen? A habarcson kívül használjak valami más rögzítést is? Vagy csak megkenem a kályha oldalát+ a samotlap hátulját aztán felrakom?
4 oldalra kell raknom a lapokat, mekkora hézagot hagyjak? Másik fórumon azt írták, hogy legyen 3-5 mm hézag hőtágulás miatt mindenképpen. Minden samottlap legyen mondjuk 8 mm-rel rövidebb úgy, hogy 4-4 mm jut a két végére? De a hézagot mivel töltsem ki, ha tényleg így van?
Milyen vastag samottlapot célszerű venni?

Köszönöm a segítséget előre is!
Valaki??
Senki??
Pár éve, amikor én kandallót vettem, abban milliméter pontosan össze voltak illesztve a samottlapok. Sehol semmi hézag. Persze azóta javítottam már én is, mivel a bedobált faanyagtól eltört egy-egy darab, de én csak (átszitált) samottliszt és vízüveg keverékével tapasztottam össze a darabokat.
Én nem vettem bele új lapokat, mert méretileg nem találtam megfelelőt, tehát mindenképpen ragasztanom kellett volna, akkor meg megfelel a régi is. Így rengeteg pénzt megspóroltam, mivel elég húzós eme kis samottlapocskák ára. :P
Üdv!

Rohanó világunkban szinte mindent készen kínálnak, minek bajlódni a már elhasználódott, megunt tárgyakkal. Sajnálatos módon jómagam járatlan vagyok egy sparhelt felújításában, és az igazat megvallva saját szakmámban is gyakorta találkozom "mesteremberekkel", akik ""nagy szakértelemmel"" művelik azt, amit. Nem véletlenül alakult ki a kályhás és kandalló-építő szakma.
Nemrég segítettem ugyan egy kerti kemence felépítésében, de ez nem ugyanaz. Vélhetően ebben viszont nincs senkinek tapasztalata, ezért nem kapsz választ.
Helyedben keresnék egy másik fórumot, esetleg pl. az amatőr kályhaépítők lapja, stb. ahol esetleg rögtön kapsz személyre szabott tanácsokat

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Értem, köszi srácok, akkor próbálkozok máshol.
Köszönöm a tippeket.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég