Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv!

Tetőtérből a képen látható módon találtam ki a szennyvíz elvezetést : az 5cm hungarocell szigetelésen keresztül kivéstem a falat úgy, hogy falban legyen a PVC cső. Így a PVC cső mellett maradt hely 5cm hungarocell visszaépítésének. Viszont nem tudom, hogyan lehetne szépen visszadolgozni a hungarocellt, illetve a vakolatot, hogy ne látszódjon (nagyon) a vésés helye. Ebben kérnék tanácsokat.

2012-08-20 15.48.09.jpg
2012-08-20 15.48.09.jpg (151.73 KiB) Megtekintve 3265 alkalommal.


IMG_1963.JPG
IMG_1963.JPG (208.5 KiB) Megtekintve 3228 alkalommal.
Üdv!
Kicsit látszani fog mindig, mert nem tudod egy szintbe hozni a régi és a kipótolt részt. Ugyanis a folyamatossá tételhez át kell hálóznod a meglévő részre és arra felvinni a vakolatot, különben idővel berepedhet a találkozási felületnél.
A kipótlást nagyon alaposan készítsd el, ne legyenek hézagok a régi és a pótolt hőszigetelőlapok között. Ezt pontos méretre kell vágni, és úgy beilleszteni, hogy szoruljon egy kicsit. A ragasztáshoz használj purhab alapú polisztirol ragasztót, azzal sokkal könnyebb és megbízhatóbb lesz.
pl:
http://www.szigeteljen.hu/index.php?lap=termeklap&id=223

Elvileg a kivágott rész pótlását össze kell hálózni a régi szigeteléssel, hogy a hő és egyéb mozgások miatt a régi és új vakolat ne váljon el egymástól, de ez nem túl szép az elején említett okokból. De mivel a purhab ragasztó eleve rugalmasabb, mint az eredeti zsákos ragasztó, meg lehet próbálni úgy kipótolni, hogy nem hálózod össze a régi résszel, csak az új részbe raksz végig hálót és megbízunk a vakolóanyag kötési erejében. Ekkor teljesen szintbe tudod hozni a régi és új vakolatot. Itt fennáll idővel a berepedés veszélye, még nem próbáltam ilyen módon kipótolni hiányt a hőszigetelésben.
A hagyományos megoldás: a vakolóanyag alapozójával készítesz egy 10 cm-es tapadóhidat a régi vakolaton a kivágott rész mellett, ragasztóanyaggal feltöltöd a kipótolt részt, majd egybe hálózod a régi és az új felületet. Utána legletteled a ragasztóanyaggal, hogy sima legyem, majd alapozás és vakolás. Nem annyira szép, de biztosabb megoldás.
Köszi. Azt találtam ki, hogy a méretre vágott hungarocell csíkokra berakás előtt felrögzítem a hálót, úgy hogy a két peremére is ráhajtom, sőt akár a hátára is, hogy beillesztéskor ne gyűrődjön ki. Erre jön az alapvakolat, aztán a dryvit réteg.
Arra vigyázz, hogy a pótlás oldalára ne kerüljön a zsákos ragasztóból, mert az hőhidat okoz. Tehát csak a felületén és a hátán ragaszthatod a hálót. A régi szigetelés és az új betét közötti találkozást vagy szorosra veszed, vagy "purhabos" polisztirol ragasztóval ragasztod be a pótlást.
A többiben csak bízni lehet, hogy nem fog idővel berepedezni a találkozásnál (hőmozgás, épület rezgései...). A háló épp erre való, egységesítse a felületet, áthidalja az illesztéseket.
Majd írd meg, hogyan viselkedik a pótlás.
Üdv,

Panelfelújítással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Panelprogramos a lakás, az erkély felújításnál járok. Felszedtem a régi linóleumot és az alatta lévő kiegyenlítő betont(jött magától). Sajnos a panelprogramosok olyan ügyesen voltak, hogy a szigetelést rátették a linóleumra, ezt kiszedtem. Viszont így az erkély betonja és a szigetelés között lett kb 1 centis rész. Ez borzasztó csúnya és később víz is alámegy. A kérdésem az lenne, hogy ha beton és a szigetelés közé tennék purhabot, az nem nyomná le a szigetelést a falról miközben megköt(dagad)? Vagy milyen réskitöltő anyagot javasoltok?

Köszönöm!
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég