Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlet mindenkinek!

Lehet, hogy buta kérdés, de nagyon örülnék ha valaki tudna segíteni!
Épp lakást újítunk, és le lett kaparva minden honnan a festék. Ez kb 2 hetembe került. Most egy olyat hallottam, hogy ha csempézni szeretnénk, még a glettet is le kellene szedni, ami szerintem képtelenség... Viszont ha meg le kell szedni, nincs véletlenül egy hatékonyabb módszer, mint a kaparászás?
Elõre is köszönöm a segítséget!
Üdv!
A glett csak felületkiegyenlítő réteg festéshez, tapétázáshoz. A csempének elég nagy súlya van, amit a glett nem bír el, elválik a faltól. A csemperagasztónak szilárd, erős felülethez kell tapadnia, hiszen hiába kötne meg jól a gletthez, ha a glett válik el a vakolattól.

Próbáld jól átnedvesíteni a glettréteget, akkor könnyebb lekaparni. A gépi csiszolást nem ajánlom, irtózatos porral jár. Esetleg drótkoronggal meg lehet gyengíteni a felületét és akkor vizesen már könnyen lejön.
Köszönöm szépen a segítséget!
Szívesen! Majd írd meg, hogyan sikerült. :wink:
Nos, kaptam egy szuper-tippet, méghozzá azt, hogy cseréljem ki a kaparóból a pengét egy snitzer kés pengéjére. Az már jobban vitte :) Bár így is fárasztó volt, még ha vizeztem is a falat...

Viszont fel lépett egy újabb problémám! A falakat amelyeket festeni gondoltuk, szépen legletteltük, 2-3 rétegben. Valamit nagyon elronthattunk, mert most, ahogy festeni próbáljuk, válik le a glett! De nem is az egész glett úgy ahogy van, hanem csak a felsõ réteg itt-ott, ami gyönyörü lukakat eredményez. Van ahol repedezik, hólyagosodik. Nem alapoztunk semmivel sem mielött gletteltünk volna, de most hogy szinte kész van az egész, nem akarjuk le szedni és elõlrõl kezdeni az egészet. Meg lehetne menteni a falakat valahogy?!

Hálás köszönet bármi féle segítségnek..!
Félek túl vastag lett a glett, azért repedezik és válik fel. Nem tudom milyen glettanyagot használtatok, de lehet készen kapni zsákos por alakú glettanyagot, amit csak vízzel kell keverni. Ebből is több fajta van, mert van vékony kiegyenlítő glettanyag és létezik vastagon felvihető hézagkitöltő glettanyag, ahol vastagon kell feltölteni.
Az első glettréteg után át kell csiszolni a glettelt felületet, hogy eltűnjenek a kiugró részek, amit a glettvas húz. A jó gletteléshez nagyon kell érezni az anyagot, az "amatőröknek" sajnos marad az átcsiszolás. Tehát nem lehet úgy javítani az előző rétegek hibáit, hogy még vastagabban viszem fel az anyagot. Sajnos saját példámból is tudom, szétcsiszoltam az agyamat, mire elfogadható lett a glettelésem több rétegben.
A másik gond a felület nem megfelelő előkészítése is lehet, amin nem mindenhol tapadt meg rendesen a glett és a harmadik rétegben már elvált a faltól.

Kijavítani úgy tudod, a felvált réteget leszeded és hézagtömítő glettel (ami vastagabb rétegben is felvihető) kijavítod. A repedéseket finoman ki kell tölteni glettanyaggal, de már ne növekedjen a glettanyag vastagsága. Érdemes kicsit megpiszkálni és megnézni, mennyire tapad erősen, nehogy festés után váljon el a faltól.
Értem, hát akkor ott rontottuk el, hogy ez egy vékonyrétegü glettanyag volt amit használtunk. Nem is olyan könnyü ez a lakásfelújítás, sok mindenre kell odafigyelni :| Köszi a segítséget!

üdv. Eszter
Sajnos ez olyan, amit az ember saját bőrén tapasztal meg. Látszólag egyszerű dolog a festőket nézve, de nekik már nagy gyakorlatuk van benne, nem érnek rá vacakolni, muszáj elsőre jót alkotniuk.
A glettet mindig vékony rétegekben kell felvinni és száradás után a kitüremkedéseket óvatosan lecsiszolni. Ezután el lehet dönteni, szükséges-e még egy réteg, vagy megfelelő a felület simasága. A vastag kitöltő glettet mindig a vékonyglett előtt kell felvinni a nagyobb hézagok, rések, mélyedések kitöltésére és csak ha megszáradt és kellően stabil, akkor lehet vékony glettel folytatni a munkát.
Egy kis választék:
http://www.piktorfestek.hu/glettek-gipszek-vakolatok-9/hun/

És egy ötlet a javításhoz:
http://www.festek.com/termekek/termek/4330-jub-jubolin-reparatur-150g
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 9 vendég