Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Szép napot.A fürdőszobámban szeretném kicserélni a szennyvízcsöveket.Ehhez kellene némi segítség/tanács.Adott egy családi házban egy ~6 nm-es fürdő.http://imageshack.us/photo/my-images/201/22092012065.jpg/
A képen a régi csövek vannak.Volt egy fürdőkád,egy WC és egy mosdó.A bal felső sarokban lévő 110mm-es csövön volt a WC.
Az én elképzelésem a következő
http://imageshack.us/photo/my-images/32/szennyvz.jpg/
Lenne egy 110 mm-es "fővezeték",ami menne A-E pontból a D pontba.Ahol "A" az új WC helye és E a konyhából érkező lefolyó lesz.A "D" pont pedig a 110 mm-es cső,amin a régi WC volt.A "B" lenne a zuhany padlólefolyója.Az "F" pedig a mosdóé lesz.A mellékágak elképzelésem szerint mind egy Y-elágazással lennének megoldva,egy 110mm-50mm elágazás+40-es szükítő.A jelöletlen és a "C" 40-es csövek helyett nem lesz semmi.Persze az összes régi cső kikerül.Ami érdekelne,hogy ez az elképzelés így megvalósítható?Nem vagyok otthonos a vízvezeték szerelésben,így laikusként ezt ötlöttem ki.Mondjuk elég sok helyen fel kellene darabolni a fővezetéket a sok elágazás miatt.
Üdv!
Padlóösszefolyót terveztél? Én inkább abban összesíteném a vékony ágakat és azt vezetném a gerincbe. A wc-től a lehető legsimább út vezessen a régi csőig, mert minden toldás egy dugulásra alkalmas hely. A wc-ből nem csak vizet visz a cső, minden csatlakozás egy döccenő, ahol megakadhat a darabos árú és a papír.
Tehát csillagkapcsolásban valósítanám meg a mosdók és a zuhanyzó csőrendszerét a padlóösszefolyónál és azt egy vastagabb csövön a régi cső csatlakozási pontjánál vezetném be egy ipszilonnal. Ez még löketet is adhatna a matériának.
Ja és 50-es csőméret alá sem mennék, a szappannal leoldott zsír és szennyeződések idővel lerakódnak a csőfalakon és beszűkítik azt. Amikor beszereltem a zuhanykabinomat, olyan huzata volt a levezetésnek, hogy azt hittem beszívja a távműködtetéses (bowdenes) dugót. Mára már néha pumpálni kell, a sok zsír és hajszál összeállt benne és lelassult a lefolyása. Ez sajnos elkerülhetetlen, de a nagyon vékony csöveknél hamarabb jelentkezik.
Köszönöm a választ.Akkor a listámból kiveszem a 40-es csöveket meg a 50/40-es szükítőket és 50-es csövek lesznek.A WC-re van még egy alternatív terv elhelyezés szempontjából.Abban a WC a 2. képen látható "F" mosdó helyére kerülne,a mosdó pedig az "A"-ba a WC helyére.Ekkor a WC két 90 fokos és egy egyenes csővel menne rá a D jelű lefolyó csőre.Vagy a WC esetén hogy oldjam meg a függőleges csöveket,hogy ne legyen benne akkora törés?Tisztítónyílást egyet terveztem,a 110-es csőre.A csövek lejtését hogy tudom pontosan mérni?Köszönöm a segítséget.
Az új variációban a 110-es csövet egyáltalán nem törném meg, az F pontból a D-be egyenesen vinném. Ilyen távon nem szükséges tisztítónyílás a 110-es csőre. A másik rendszer az 50-es csövekből épülne meg, fürdő közepén padlóösszefolyó és ezt vezetném el a D pontig és ott csatlakoztatnám a 110-esbe. Nem olyan nagy táv az ötvenes csövekben, hogy a 110-est ezért feleslegesen meg kelljen törni.
A lejtése a csöveknek 1-1,5%, azaz 1 méteren 1-1,5 cm. Ezt egy méteres, vagy 50 cm-es szintezővel és egy egyenes léccel tudod megoldani. A léc és a szintező egyik vége közé bevágsz egy 1-1,5 cm-es távtartót (a félméteres szintezőnél ennek a felét) és akár szigetelőszalaggal összekötöd a kettőt. Akkor jó, ha a szintező vízszinteset mutat és a távtartó a lejtés felé mutat, esetedben a D pont felé.

SAM_0549-2.jpg
SAM_0549-2.jpg (240.17 KiB) Megtekintve 12626 alkalommal.

SAM_0548-2.jpg
SAM_0548-2.jpg (497.81 KiB) Megtekintve 12672 alkalommal.


Nálam ez elég nagy, mert én a kerti becsatlakozást készítettem vele és ott voltak 5 m-es csövek is.
Nagyon köszönöm a sok hasznos infót.Lassan összeáll minden.Akkor még felírok egy padlóösszefolyót,ahogy nézem olyan 1000 körül van egy olyan,mint ami most van bent.Akkor a tisztítónyílást kihagyom.Néztem,ahol kimegy a falon az udvar felé a cső,ott 2m-re a faltól már van egy tisztítónyílás.A vízmértékes trükköt felírtam.Köszönöm még egyszer.
Sziasztok!

Albérletben lakom és azt vettem észre, hogy a csap szennyvízcsöve úgy van bevezetve a fő csőbe, hogy először egy 33mm-es cső (külső átmérő) fut, majd az csatlakozik be egy 40mm es (külső átmérő) csőbe, de mindenféle menet, vagy bármi nélkül. Ha nagyobb mennyiségű vizet engedek le, akkor ugye nem tud rendesen lefolyni és a nagyobb csőből visszafolyik a kisebb felé, így ki a fürdőbe. Hogyan lehetne ezt "orvosolni"?

A csatlakozásról mellékelek képet:
PIC1889.jpg
PIC1889.jpg (142.88 KiB) Megtekintve 12563 alkalommal.

PIC1888.jpg
PIC1888.jpg (126.55 KiB) Megtekintve 12585 alkalommal.
Szia!
Első körben szólni kellene a tulajnak, hogy csináltassa meg. Amennyiben nem hajlandó, valamilyen szaniter tömítő-ragasztóval töltsd ki a két cső közötti rést, de előtte egy amennyire tudod töröld ki tiszta, vagy folttisztító benzines ronggyal. Ezt egy kisebb csavarhúzóval be tudod tömködni és körbe törölni, hogy ne a koszhoz ragadjon a tömítőanyag.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 11 vendég