Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Fa lépcsőlapok rögzítésére kérnék tanácsokat ötleteket. A lapok bükkfából vannak és fém vázra szeretném rögzíteni. Az egyszerű kapupánt csavaron kívül milyen lehetőségeim lennének?
A válaszokat előre köszönöm!
Szia!

Amennyiben a lépcsőlap ráül a vastraverzre, akkor alulról is rögzítheted facsavarral, akkor nem látszik semmi.
Szóba került a facsavar, de találtam nagyon hasznos menetes betéteket is, ami mellett a visszabonthatóság szól. Vannak aggályaim ezekkel a rögzítésekkel kapcsolatban, mégpedig az idővel kimozdulás lehetősége. Egy átmenő csavar önzáró anyával biztosabb rögzítés. Viszont a járófelületen "nyomot" hagy. :roll:
Nekem az a tapasztalatom, hogy akár átmenő csavarral van rögzítve a lépcső, akár alulról csavarozva, előbb-utóbb kilazul a fa mozgása/száradása, ne adj isten vetemedése okán. Éppen ezért én inkább a kapupántcsavarra szavaznék, annak utána lehet húzni. Míg, ha alulról van csavarozva, hamar kikopik a csavar lyuka, és onnantól kezdve meg lehet lőni a dolgot.
Megfelelő méretű facsavarral keményfát gond nélkül lehet stabilan és hosszú távon rögzíteni. Amennyiben a lépcsőlap teljesen felfekszik a vasra, akkor minimális a mozgása és nem fog kilazulni a csavar veszélyes mértékben. Felteszem oldalanként legalább két csavarral fogod rögzíteni, ennyi nem eshet ki egyszerre, de előtte a lötyögése úgyis feltűnik.
Nekem sima fenyőből van egy elég meredek lépcső és nem lazulnak ki a csavarok, pedig recseg-ropog az egész. A kapupántcsavart akkor ajánlanám, ha dísze lenne a lépcsőlapnak, különben (szerintem) nem szép.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron