Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Szeretném megtudni, mi lehet az oka az utóbbi időben kialakult kémény-problémánknak.
A társasház kb. 110 éves, egyedi, falazott kéménnyel épült. A lakás földszinti, fölötte 3 emelet fekszik. A korábbi lakónál (kb. 10 évvel ezelőttig) nem volt a kéménybe kötve semmi, 10 éve, beköltözéskor cirkó gázkazánt kötöttek be, kéménybélés nélkül. Az utóbbi pár hónapig feltűnő probléma nélkül működött a rendszer, (egy éve a kéményseprő-ellenőrzésnél némi vizesedést állapítottak meg), míg az idei fűtési szezonban már elkezdett ázni a kémény szerelőnyílása körüli fal, illetve már decikben mérhető kondenzvíz csöpög (folyik) ki ugyanitt.
Egyes tanácsok szerint csak gyűjtsük össze alul a vizet, mások szerint béleltessük ki utólag az egész kéményt (ami, mivel földszinti lakásról van szó, kb 25 méter bélelését jelentené, jelenleg kifizethetetlen összeggel.
A kérdésem az, megoldható-e valahogy a probléma az irreálisan magas bélelési kiadás nélkül, vagy van rá valami (legalább átmeneti) opcionális megoldás.
A választ előre is köszönöm.
Üdv
Sajnos sok okosat nem hiszem hogy bárki olcsón tud ajánlani. Ez a gáz velejárója, égéskor vízgőz is keletkezik ami kicsapódik a hideg kéményfalon. A probléma akkor válik majd igazán nagy gonddá ha a feletted lakók fala átázik elszineződik és tőled akarnak majd kártérítést (jogosan). Ez csak akkor nem fog vizesedni ha nem fűtesz. Hidegben pedig csak erősödik a kicsapódás mert még hidegebb a kémény.
Akkor az egyetlen megoldás a teljes magasságig bélelés? Egyelőre "csak" nálunk, legalul vizesedik.
Úgy olvastam a hasonló témájú fórumbeszélgetések között, hogy bélelt kémény is áztathat alul, a túlzott kondenzvíz-termelődés ott sem kizárt.
Másrészt (értem, hogy a hőmérséklet-különbség miatt szinte megakadályozhatatlan a kicsapódás,de) az eddigi 10 évben ez miért nem jelentkezett? Ennek lehet valami racionális oka? (hideg tél eddig is volt, minden télen fűtöttünk)
Kérdés az új lakó előtt mivel fűtöttek? A gázkészüléknek jóval alacsonyabb az égéstermék hőmérséklete, mint egy szilárd tüzelésű kályhának, így kevésbé is melegíti fel a kéményt. Ez már eleve elég lenne a kondenzáció kialakulásához, de a gáz cirkók ráadásul szakaszosan működnek, amire felmelegítené a kéményt, addigra le is áll. Ebből következően nagy valószínűséggel nem melegszik fel a kémény sosem az üzemi hőfokára. A gáz égése egyébként is jelentős vízgőz képződéssel jár, aminek lecsapatásával nyert hőt a kondenzációs kazánok ki is tudnak használni.
Nem tudom hogyan kaphatott engedélyt gáz üzemű készülék bekötésére a felső szomszédod, mert úgy tudom most már csak bélelt kéménybe köthető be szabályosan. Ennek kellene utána nézni vagy kérdezni a kéményseprőknél, mert akkor nem csak a te pénztárcádat terhelné a béleltetés.
Szabályosan bélelt kémény nem ázhat, viszont előfordulhat annál is a kondenzvíz kicsapódás. Ennek felfogására szolgál a kémény alján a kondenzvízgyűjtő edény.
Sajnos a mi lakásunkban van a cirkó, így nekünk kell kibéleltetni végül... (lehet, hogy ez nem jött ki tisztán a korábbi leírásomból)
A 10 évvel ezelőtti bekötéskor szó sem esett bélelésről. Ha tudjuk, pláne, hogy kötelező, nyilván anélkül nem szereltettük volna fel. (aki beköti, illetve kéményseprőként ellenőrzi, annak ezt tudnia kellett volna minimum, ha jól sejtem)
Amit továbbra sem értek, hogy lehet, hogy 10 évig volt "tünetmentes" a béleletlenség és csak most kezdődött a probléma. (emiatt reménykedtem valami alternatív megoldásban, amivel a teljes bélelést kiküszöbölhettük volna)
Üdv
Egy ideig szívja magába a kémény anyaga a vizet aztán mikor telítődik akkor lecsorog. Ez nem egy hét alatt alakul ki több kevesebb idő kell hozzá. A másik kérdés a fűtési szokás. Ha nincs ideje átmelegedni a kéménynek ki sem fog száradni ahogy Placi írja de én azt is el tudom képzelni hogy kisebb lánggal égetitek a cirkóban a gázt pl takarékossági okból ezért még hidegebb "füst" megy ki a kéménybe ami képtelen felmelegíteni a kémény falát. Remélhetőleg az nem történt hogy valaki illegálisan rákötött volna a kéményedre a feletted lakók közül.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 4 vendég