Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
12 hozzászólás Oldal: 1 / 1
SZiasztok,

problémám a következő melyben segítséget kérek. Adott egy kombi cirkó a lakásban. Ebbe ugye bemenő ágon megy a hideg víz, ahhoz hogy a meleg vízet előállítsa.
itt van egy -feltételezem - visszacsapó szelep valami rugó ellenében dolgozó golyós szelep lehet (Radiant Elite 25 kazán)
ha a lakásban bárhol megnyitom a vizet -csapot, és gyorsan zárom el (jellemzően a mosógép szivattyúja zár el nagy sebességgel), akkor a kazánban lévő szelep csattan egyet. Ha csapot zárok el lassabb sebességgel akkor a szelep nem csattan, mert lassabban szűnik meg a víz áramlás, de a mosógép nem finomkodik, az zár :)
hogy lehetne ezt megoldani ? gondoltam a mosógép elé beépítendő egyszerű egyirányusító visszacsapó szelepre, az megoldás lehet ? vagy alul méretezett a lakás víz rendszere - cső átmérő - és ezt nem lehet megszüntetni ?

a segítséget előre is köszönöm
Üdv
Csak tippjeim vannak. Talán próbáld azt hogy a mosógép töltővezeték szelepjét nem nyitod ki teljesen, ( egy kis kísérletezés) ez miatt ugyan lassaban telik fel vizzel de lehet megszűnik a probléma mert a "visszahatás" is egy folytáson fog hatni.
Üdv.
Van nyomásszabályozó a cirkó előtt a HMV ágon? Mert ez is csattanhat a hirtelen elzárás esetén. Ezt vízkalapácsnak hívják, főleg a mai egykarú kerámiszelepes csaptelepek és gyors zárású szelepek (mint mosógép töltőszelep) esetén fordul elő, melyek nagyon gyorsan képesek elzárni a vizet. Az elzárás pillanatában hirtelen egy pillanatra a hálózati nyomás többszöröse jelenik meg a csőrendszerben a megtorpanó víz miatt. Erre megoldás a 0,16 l-es ivóvízre való kis nyomáskiegyenlítő tartályt:

http://www.epuletgepeszaruhaz.hu/index.php/tagulasi-tartalyok/ivovizes-zart-tagulasi-tartalyok/extravarem-lc-tagulasi-tartaly-ivovizre-0-16-l-1-2-km.html

Az Extravarem LC ivóvízhálózatban alkalmazható tágulási tartályok között
található egy 0,16 liter űrméretű típus is, melyet az úgynevezett vízkalapács, vagy
vízütés elleni védelemre használhatunk.
Ez az effektus ivóvízhálózatokban lép fel egyes gyorszárású szerelvények
működtetése során, mint például a WC-nyomóöblítők vagy az egykaros
csaptelepek. Az ilyen szerelvények elzárása során a nyomás rendkívüli mértékben,
akár több 10 bar értékre is megnövekedhet a másodperc tört része alatt. Ezt hívjuk
vízkalapácsnak, amely nevéhez méltóan súlyos károkat okozhat. Eltörheti a
csaptelepek kerámiabetéteit, károsíthatja a mosó- és mosogatógépeket. A
csőhálózat maga is károsodhat az évek során, mert a rövid pillanatokra fellépő,
rendkívül nagymértékű nyomásnövekedések hosszabb távon fáradási korróziót okozhatnak.
Ivóvizes tágulási tartályok


Extravarem LC.jpg
Extravarem LC.jpg (3.04 KiB) Megtekintve 7934 alkalommal.
Köszi a hozzászólásokat,

kevésbé megnyitott vízzel a mosógépnél már próbálkoztam nem jött be nagyon elzárni nem mertem azaz 50% nál kisebbre nehogy azzal a szivattyúnak ártsak

ezt a kiegyenlítő tartályt hová kell betenni ? ahol a zárás történik, tehát esetemben ahol a mosógép megkapja a vizet, vagy a kazánnál kellene ahol a vízkalapács "hat", azaz ahol a szelep csattan ?
Szerintem a kazán előtt érdemesebb. Tulajdonképpen ahol a legkönnyebb beszerelni. A víz elvileg összenyomhatatlan, tehát a ház egész vízrendszerében kialakul ez a pillanatnyi nyomásnövekedés. A gerinchálózat azért csillapítja a nyomásemelkedést, de ez a kis tartály gyorsabban reagál, hamarabb levezeti (kioltja) a nyomáshullámot.

A vízbeeresztés és a szivattyú hogy jön össze?? Ha lejjebb csavarod a mosógép vízbeeresztő csapját, lassabban tölt fel a gép, rosszabb esetben nem mossa ki a mosószert az adagoló tartályból, de így igy, úgy is feltölti a gépet a megfelelő vízmennyiséggel. A szivattyú a gépben lévő használt vizet szivattyúzza ki, nincs köze a feltöltéshez.
Sziasztok,
a vízkalapács effekt ellen beszereltettem egy 2 literes extraverem tágulási tartályt az ivóvíz rendszerbe, a fürdőszobai mosdó alá. a kérdés már csak az, mekkora nyomást kellene beállítani ?
(valahol elveszett az előző hozzászólásom)

Az ivóvíz rendszer általában 3-6 bar nyomás közötti, csúcsidőszakon kívül 10-16 bar is lehet, ezért kell nyomáscsökkentő a főnyomócsőre. Meg kell nézni, hogy mennyire van beállítva. De én 5 bárra állítanám a tágulási tartályt.
Üdv
Én biztosan nem 5 barra állítanám be a levegő nyomását. Ha 5 bar akkor hová tágul a víz tér ami még 5 bar sincs ? Sok bojler csak 4 bar-t tud elviselni és ettől nagyobb nyomás már műszaki hibákat okozhat ezért oda is figyel a szolgáltató hogy ne legyen nagyobb. A 15 bar meg valami emelt nyomású acél főnyomócsőben van amire nyomáscsökkentő beépítése után kötnek fogyasztókat. Többnyire KM nyomóvezetékeket és KPE csöveket használnak amik max 8-12 bar nyomásig jók de már a felénél is eldurrognak sokszor. A sok száz kilométer földbe ásott régi eternit csőről meg ne is beszéljünk. Szóval elég lesz ott 1,5-2 bar is a tartály víztelen állapotában a levegő oldalon. Amúgy a hálózati nyomás 2-4 bar körüli érték többnyire.
Jó napot kívánok!

Van egy saját vízszivattyúm hidroforral. A nyomáskapcsoló ha kikapcsol akkor a visszacsapószelep 5-6 kattogás után zár csak le. Mitől lehet ez és hogyan küszöbölhető ki ez a jelenség?
A tartályban lévő levegő lehet elszökött és fokozódott a "kalapács hatás". Ellenőrizni kellene a levegő mennyiséget aztán az sem kizárt hogy maga a visszacsapó a ludas és cserélendő vagy tisztítandó. Ha a probléma valami átalakítás változtatás után jelentkezett akkor lehet az nem sikeredett tökéletesre.
lalibatyo írta: A tartályban lévő levegő lehet elszökött és fokozódott a "kalapács hatás". Ellenőrizni kellene a levegő mennyiséget aztán az sem kizárt hogy maga a visszacsapó a ludas és cserélendő vagy tisztítandó. Ha a probléma valami átalakítás változtatás után jelentkezett akkor lehet az nem sikeredett tökéletesre.

Teljesen fel van nyomatva levegővel.
A visszacsapó teljesen új.
Az átalakításban mit lehetett elrontani ami ezt okozza?
Ehhez tudni kellene mi volt előtte és mi lett utána. Gondolat olvasásban még mindig gyenge vagyok. :)
12 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég