Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Fénykép1815.jpg
Fénykép1815.jpg (86.86 KiB) Megtekintve 2876 alkalommal.
Sziasztok!Én egy régi,duplaajtós,tornácra nyíló kazettás ajtótokot szeretnék visszahelyezni a régi helyére.A régi ajtótokból pár darab fadarab maradt meg sajnos, ezért az egészet újra kell csináltatnom egy asztalossal.Szerencsére a házunkban maradt egy ugyanilyen ajtó,ami alapján rekonstruálni lehet.A lényegre térve:Nem tudja valaki,hogy ezeket hogyan építették be a falba?Ragaszkodom a régi technikákhoz,hogy ugyanúgy legyen beépítve,mint régen.Köszönöm a válaszokat.
Úgy tudom, az ajtókeretre csapolással fa "tuskókat" szereltek és ezen keresztül rögzítették a téglafalba. Minden bizonnyal régen körbeépítették az ajtó és ablakkereteket. Ilyen megoldással találkoztam a régi (80 éves) lakásunkban.
Én a következő megoldással találkoztam:

A tok felső szára jobbra és balra is túllógott a tokon kb 30 cm-t, valamint az álló részeken nagyjából középmagasságban is volt egy-egy Plaszlo által is említett kb 20 cm-es hosszúságú nagyjából 5×5 cm keresztmetszetű tuskó, amit vagy úgy csapoztak a tokba, vagy pedig méretes szeggel rögzítették szemből (találkoztam ilyennel is, olyannal is).
Tehát körbe volt falazva a tok. Ez mondjuk így ebben a formában utólag is megoldható, ha a kinyúló részek magasságában a megfelelő hosszban ki van vésve a tégla, majd faékekkel ki lehet peckelni, visszavakolni, és mehet rá a toktakaró.
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat!
Amikor még ezeket az ajtótokokat készítették a faanyaggal nem spóroltak ennyire. Volt szélesség is vastagsága is egy toknak.
Igaza van AndrewBlase írásának. A tokot előbb felállították, két oldalról ( szemből ) lécekkel kitámasztottál és körbefalazták úgy, hogy a téglasoroknál a kötés megmaradjon. Másrészről a tok fal külső részére kis szegekre tekert dróttal hálót fontak, amibe a malter ( régen nem használtak még zsákos habarcsokat ) odakötött. Végeredményben a tok állt és folyamatosan emelték mellé a falat.
Manapság már akár régi lakásba nyílászáró csere, akár új építésű lakásba az ajtó és ablak beépítést az új technikai anyagok alkalmazásával végzik a kivitelezők.

http://www.volvi.hu
Szeretnék kialakítani a 310 cm belmagasságú szobámban egy fekvő galériát. A fekvő rész magassága 80 cm lenne. Ez nem lenne túl alacsony?
Szerintem nagyon kevés, csak négykézlábazva, vagy földig hajolva tudnád az ágyat megközelíteni. Másrészt elég nyomasztó lehet, ha közvetlen fejed felett van a plafon. Szerintem 4 m belmagasság alatt nem érdemes ebben gondolkodni, de a kényszer nagy úr.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 6 vendég