Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Véleményeket szeretnék kérni.

Kandallót szeretnék építeni. A googlen találtam ide vonatkozó leírásokat. A betétet és a falazatot ytongból csinálták. Viszont van egy építőmester barátom aki szerint az ytong nem bírja a nagy hőt. Gyorsan elporlad tőle. Igaz lehet ez?

A véleményeket előre is köszönöm: Laci bácsi
Üdv!

Ilyen jellegű tapasztalatom ugyan nincs, Bár a házam ytongból épült, az anyag maga egyfajta gázbeton, de hogy hőre porladna... nem hiszem. Már csak azért is, mert hosszú évek óta vegyes tüzeléssel tüzelek, és a kéményem egy külső kialakítású. Megnéztem a fal-áttöretet, és bár a cső nem ér a falhoz közvetlen, én a magam részéről ott porladásra utaló nyomot nem látok. Hát nem egyszerűen lett átfúrva a járat, de már vagy 8 éve így működik. Bár ez nem garancia, ennyit ha kibírt, akkor még ennyit bizton.
Külső burkolásra egész biztosan megfelel, hiszen a kandalló égéstere általában egy valamilyen beépített öntöttvas égőtér, és a meleg levegő is kandalló felső részén kialakított szellőzőn áramlik ki. Márpedig ahol hőáramlás van, ott hőelvonás is van.
De ha a szakinak van konkrét esete, ahol ilyen bekövetkezett, akkor meghajlok előtte, elképzelhető, hogy valamiképpen szerkezetileg sérült. De a ilyenről nincs tudomásom.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv Laci bácsi.
Szerintem a tűztér körüli megfelelő méretű légrés a döntő. Ismerősöm is Ytongból építette a szerkezetét és évek óta használja, semmi problémája nincs vele.
Ezen az oldalon elég sok megvalósított kandallót találsz, érdemes böngészni (ha esetleg még nem akadtál rá):

http://tuzimado.hu/
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég

cron