Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Hello!

Olyan problémám lenne,hogy beszeretnénk építeni a családiházunk tetőterét!
Viszont régi építésű de betonfödémes ,azomban a cserepek alatt nincs semmilyen fólia!
Hogy lehet ugy megoldani a tetőfóliázását hogy a cserepet ne keljen megbontani? Mi arra gondoltunk hogy a cserépléc belsőoladlára (a szarufák körül ölelésével) huznánk rá a páraáteresztőfólia! És ez után a szarufák közé a szigetelés plusz merőlegesen még egyréteg utána meg a párazáró és gipszkarton!
ez mennyire lenne hülyeség így csinálni?

vagy vmi más ötlet?

Válaszotokat elöre is köszönöm!!!
Üdv!
Ez semmi esetre sem jó ötlet. Körülöleled a szarufákat fóliával szinte szellőzési lehetőség nélkül. De ez csak egy dolog, a másik a rosszabb: a cserépen keresztül bejut a víz a szarufákhoz és befolyik a szarufák fóliával takart felületeire. Ez a víz vagy ki tud folyni alul, vagy nem, de inkább nem, hanem elkezdi szépen rohasztani a szarufákat. Ez pár év után már súlyos következményekkel járhat.
A fóliának az a lényege, hogy távol tartsa a nedvességet a szerkezettől, tehát a szarufák felett a helye. Az alulról rögzítésre megnyugtató és biztos megoldást nem tudok ajánlani, csak kényszermegoldásokat.
Üdv.! A cserepezés teljes átvizsgálása után a szarufák aljára kifeszítve az erre a célra gyártott vastag fóliát felhelyezzük ,cserép lécekkel fogatjuk a szarufákhoz.A fólia takaró alsó vége az aljzat betonon túl kell,hogy érjen! A könnyebb felhelyezés érdekében érdemes 150 cm-es szélességű csíkokat vágni és 20 cm-es átfedéssel folytatni lefelé.Így a cseréptető héjazat és a fa szerkezet között megmarad a szellőztetés .Ezek után fel lehet szerelni az ÚJ MAGYAR találmány: az" INHEMIWA" típ.-u beltéri hőszigetelő panelszerkezetet, melynek a lényege: Lépscős szélüek ,ezáltal teljes - egybefüggő lemezelést képez, 4cm vastagságú, a belső 2cm-es felülete extra kemény spec. polisztirol. szarufák felöli 2cm-es vtg. ,pedíg 6x-os speciális "levegős "
+hővisszaverő fólia rétegképzéssel kialakított . Felhelyezésük a keresztirányú cserép lécekre méretezett csavarokkal lehetséges. felhelyezésük után: Hálózzuk , gletteljük,majd festhető vagy tapétátható,de burkolhajuk is! /pl: vizes blokk kialakítása esetén/ 2006.-tól végezzük ezt a beltéri hőszigetelő technológiát is / Fő profílunk :renoválás - lakások átalakítása
1985-től "dryvit" tip.-u kültéri hőszigetellés 1995-től beltéri /inhemiwa/hőszigetelés 2006-tól /
A 6 év alatt egy negatív visszajelzés sem érkezett az Inhemiwa beltéri hőszig. munkáinkra!
ÉME engedély szám: A-223/2008 EPO eng. sz. EP07F102 14.5 EU Publikációs szám:EP1957725
Nemzetközi találmányi lajstrom szám: 06712145-2303PCT/HUC00GD002T
Energia megtakarítása -- bevizsgáltan is 70-75%-os !! Nyáron energia felhasználás nélkül klíma hatást biztosít !!
Hangszigetelése - 20-22 Db Legutóbbi nagyobb referencia munkánk: BOKOD Polgármesteri hivatal -- tetőtéri irodák 350 m2 ferde sík felület ,de számos tetőtéri lakások problémáit megoldottuk ezzel az új találmánnyal! Hangszigetelési referencia munkánk: OPERETT sZINHÁZ -vendég lakás -áthallás miatt ,de magán stúdiókat is készítettünk.Ára : Ebben a kategoriában
és ezekkel a paraméterekkel jelenleg a legjobb ár ! ANYAG + DÍJ = 8000ft /m2 old.fal 8500ft/m2 mennyezeten + beszállítási költség BP.területén ingyenes felmérés vidék: 60ft/km Panel lakások szigetelésénél 75% os a fütésenergia megtakarítás! KIzárólagos kivitelezői garanciánk beltéri hőszig.-i munkáinkra : 10 év Gyártói gar: 30 év
Érdemes érdeklődni! Bővebben: Info@ thuroczy-z.hu inhemiwa.hu Számítások szerint : Átlagos nagyságú lakás esetén a
beruházás megtérülése: 2-2,5 év
Üdv.!

Mi nem szeretnénk beépíteni a tetőteret, de van egy problémánk: a házat nem mi építettük, és persze nem mentünk fel a padlásra, mikor megvettük (most már felmennénk!). A fólia hiányzik, és az utóbbi 2 év időjárásának köszönhetően, a tél folyamán több alkalommal le kellett hordani a havat a padlásról, ami fárasztó és bosszantó, mert hetente előfordulhat, ha fúj a szél.És Nyíregyházán elég gyakran fúj a szél. Bramac cseréppel fedett a ház, amiből egy darab olyan súllyal rendelkezik, hogy 2 kézzel is alig tudom felemelni. Tényleg nincs semmi más megoldás, mint leszedni a cserepeket és úgy fóliázni?! :roll:
Üdv.

Korrekten a fóliát a szarufák fölé kell rögzíteni, mert így védi a faszerkezetet is az nedvességtől. Gyakorlatilag - ha nincs más lehetőség - alá is lehet feszíteni a fóliát, de néhány dologra figyelni kell:
- a fólia ne feküdjön fel a szarufa aljához, mert az alá befolyó és nehezen eltávolodó csapadék korhasztja a fát. A szarufák aljára lécet kell rögzíteni és erre a fóliát, így ki tud szellőzni.
- a fólia végét ki kell vinni a padláson kívülre, hogy a becsapó esőt, hó olvadásából keletkező csapadékot maradéktalanul kivezesse.
- A padlástér szellőzését meg kell oldani, mert a födémen átjutó pára megrekedhet a padlástérben. Télen előfordulhat, hogy a padlástér párája lecsapódik a hideg fólián és belülről folyik a víz. Ennek az elvezetését is meg kell oldani.

Ebből látszik, hogy miért szarufa fölé kell raknia a fóliát.
Tisztelt Ezermester!
Az alábbiakban kérném segítségüket. Tetőterem egyik tűzfalát szeretném belülről hő, illetve hang szigetelni. (a képen sárgával kiemelt rész) Alul egy vendéglátó egység üzemel, és a falon feljövő rezgéseket próbálnám kizárni. (Tudom nem ildomos a belső szigetelés, de a testhangokat másképp itt nem tudom elszeparálni. Ráadásul a jövőben a 38-as porotherm téglafal kap külső szigetelést is)

Pár centiméteres légréssel építeném meg a gipszkarton falat. Mely egy úsztatott, hangszigetelt padlószerkezeten állna. A rétegrend a szoba felől nézve: gipszkarton + párazáró/hőtükrös fólia + hangszigetelő kőzetgyapot + légrés.
Kérdésem:
A piros ponttal/nyíllal jelzett helyen befúrnék a gipszkartonba, (az előtét fal és a tűzfal közötti térben) és a mögötte lévő hőszigetelésbe, majd egy 1-2cm-es csövet kivezetnék a cserepek alatt lévő páraáteresztő fóliáig. Azért gondolom ezt szükségesnek, hogy a két fal közti légrés tudjon szellőzni, ezzel is megakadályozva az esetleges penészedést. Mit gondolnak erről?? A párazáró fólia ellenére szükséges a szellőztetés is???
Válaszukat köszönöm!
üdv:
Krisztián

Kép
Üdv!

Falban vezetett testhangot nagyon nehéz hangszigetelni, mivel az egész fal mint egy hangszóró felerősíti a vezetett hangot. Ehhez nagy tömegű, jó rezgéselnyelő tulajdonságú, speciális anyagok szükségesek, amit használnak például stúdiók hangszigeteléséhez is. A kőzet, vagy üveggyapot jó hanggátló anyag, de a hangcsillapító hatása nem lineáris az emberi fül számára hallható hangtartományban. Sajnos pont a mély hangoknál a legkedvezőtlenebb. Minél alacsonyabb a hang frekvenciája, annál nagyobb a hullámhossza és ehhez annál vastagabb hangelnyelő anyagra van szükség.
Sokféle megoldást kínálnak, nem ismerem a hatásfokukat és mi ebből az átverés, vagy a hasznos.
Itt sokfélét találhatsz:
https://www.google.hu/search?q=hangszigetel%C5%91+anyagok&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=9L3JUtC5HoWoyAPItIDwCQ

Konkrét tanácsot Fransys69 fórumtárs tudna adni, aki épületfizikus (is 8) ), nagy szaktekintélye a témának.

A belső oldali hőszigetelés nem illem kérdése, hanem a fizikáé, a belülről szigetelt falrész egészében hidegebb lesz a szigeteletlen falaknál, ez hőtágulásból eredő feszültségeken kívül a hideg falszerkezet miatt épületszerkezeti károsodásokhoz, penészesedéshez is vezethet.
Tehát nem könnyű a helyzeted. A tervezett légrés kiszellőztetése szerintem csak rontana a helyzeten, ha van kivezetés, akkor kell lenni bevezetésnek is, és ha ez a beltérből indulna, akkor a beltér levegőjének páratartalma nagy valószínűséggel azonnal lecsapódna a hideg tűzfalon. Másrészt a hőszigetelésen átjutó hő nem a falat melegítené, hanem elszökne a kültérbe, megint nem jó a falnak.
Harmadrészt egy megfelelően elkészített és párazárt falszerkezetbe biztos nem fúrnék bele, mivel ezzel a párazárást nyírnád ki.

Én kihagynám a légrést és a falnak nyomnám a hőszigetelőt, hogy ne legyen rés, mert ezen keresztül a fal is kapna némi meleget, ami a teljes áthűlését megakadályozhatná. A légrésben is képződik légmozgás, ami a fal felső felébe szállítaná a meleget, míg az alja jóval hűvösebb maradna. A hőszigetelés alatt nem szerencsés a légmozgás, mert egyenetlenné teszi a fal hőmérsékletét. A átszellőztetett homlokzati hőszigetelésnél a légrés a hőszigetelő és a külső burkolat között van, ami nyári hővédelmet és léghangszigetelést biztosít, de nem a fal és a hőszigetelő között van ez a légrés.
A párazárra még nagyobb figyelmet kell fordítani, főleg az illesztéseknél, hogy ne legyen légrés. Ezt az előtétfal építésével együtt kellett volna megoldani, folytonossá téve a párazárást.
Köszönöm!
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 41 vendég