Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Jó napot mindenkinek.Az lenne a gondom,hogy a szüleim gránit sirkövének vázáit a télen a belekerült viz megrepesztette. Az egymással szenbeni oldalon egész le a benne lévö üreg aljáig.Ahol egy keresztben repedés is kelettkezett. A két szenben lévö másik oldal sértetlen az nem repedt meg. Ugy gondoltam,hogy egy egész kicsi közetfuróval amit lehet kapni,megfurom a repedés közepét (ez az üreg legalsó pontja),hogy a viz kifollyon majd és egy vékony lemez segitségével ragasztót teszek belé.A kérdésem mivel tisztitsam meg a repedést,hogy a ragasztó megkössön? Milyen meleg legyen ,hogy a ragasztó jól kössön? És milyen ragasztót használjak? ( Én a "mester" ragasztó család egyik "erös épitési " ragasztóját néztem ki) Lehet,hogy szilikonos ragasztó kellene,a jó üreg kitöltéshez? Vagy Flexibilis,hogy birja a repedést megtartani? Persze tudom ez "kóklerkedés" mert meg kéne bizni egy sirkö készitöt,hogy készitsen másikat,de sajnos anyagilag nem ugy állok,hogy ilyet bevállaljak. A gránit szine szürke,és fekete darabokkal szinezett. Nem tudom mivel lehet majd a ragasztó szinét korrigálni,hogy ne legyen feltünö? segitségüket elöre is köszönöm. Lörincz Zsolt.
Üdv.
Az a baj, hogy a repedéseket nagyon nehéz javítani, mert nagyon kicsi a hely a ragasztó bejuttatására. Ha repedés miatt nem távolodott el a váza két fele egymástól, akkor csak nagyon híg ragasztót lehet benyomni közé, ami befolyik a repedésbe, majd utána erősen összenyomni a kötés idejére. Ilyen híg ragasztó a pillanatragasztó, amit még kötés előtt le lehet törölni a külső felületéről, ha kinyomódna az összeszorítás után. Nem tudom mennyire lesz időtálló, ez függ attól is, hogy menyi kosz ment be a repedésbe. Egyszerűbb lenne, ha ketté esne a váza, mert akkor a felületek tisztítása után két komponensű ragasztót ajánlanék a javításra, az is színtelen, letörölhető még kötés előtt.
A ragasztást mindenképp szobahőmérsékleten végezd.
A repedés kitisztítására nincs igazán jó ötletem, esetleg folttisztító benzinnel kimosni, hogy átfolyjon a repedésen, majd alaposan kiszárítani. Normál benzin nem jó erre, mert tele van adalékkal.
Köszönöm! A vázán a repedést nem lehetne valamilyen szerszámmal,pl: vasfürészlappal érdesiteni? Bár a váza gránit,és a keménysége biztosan meghaladja a hökezelt fürészlap keménységét. Lehet butaságnak tünik a gondolatom,de a ragasztónak hol lehet megnézni a felhasználhatóságát? (milyen anyaghoz használják konkrétan) . Azért kérdezem mert a dobozra legtöbb esetben az van irva,hogy kerámia.üveg,csempe stb.Kérdeztem sirkövest is aki egyszerüen azt mondta ö mindenhez "fugazilt"használ.De mikor utánna néztem a neten az csak olyan mint az "fbs"van de szinte semmire sem jó konkrétan. Arra is gondoltam hogy egy fém hengert helyezek a furatba,akkorát,hogy pár szál virág beleférjen,és kitöltöm a váza és a csö közötti hézagot "flexibilis"csemperagaszóval jó higgal,és lehet, hogy a ragaszó megköti a fémet és a követ? Kérem nézzék el ha nem nagyon értek hozzá,mert vasipari végzettségem van ,és szeretnék megoldást találni.A válaszukat elöre is köszönöm,zsolt
Üdv.
A neten utána lehet keresni a ragasztóknak. Az a baj, hogy olyan híg ragasztót kell találni, ami befolyik a repedésbe. Mivel nem láttam a vázát, nem tudom mennyire széles a repedés. A Fugasillal szerintem nem sokra megy, maximum kitöltve a hézagot nem engedi el a vizet.
A csemperagasztó nem fogja megfogni a fémet és amúgy sem lehet túl vastagon felhordani, szerintem a kiöntés zsákutca. Ezen az alapon simán bele lehet tenni egy műanyag flakont mindenféle ragasztás nélkül és abban tartani a virágokat. Így legalább könnyű cserélni a vizet benne.
Nincs jobb ötletem, ha nagyon vékony a repedés, akkor olyan pillanatragasztóval összeragasztani, ami kőhöz való.
Talán ez jó lenne a célra:
http://www.pattex.hu/pattex-total
http://www.pattex.hu/images/pattex-total_ti.pdf
Köszönöm válaszát megpróbálom vele megragasztani.Elég jó nevü ragasztónak tünik. A repedés felsö része 1 mm lehet és lefelé ugy kb.100 mm. Csak az a gond még,hogy az alsó pontján még elrepedt keresztben is.De csak a szenben lévö oldalon repedt még el. a bal--ill. jobb oldala nem. (hasáb alaku a váza) Ugy gondoltam,hogy a függöleges,és vizszintes töréspont találkozásánál (T)megfurom a legkisebb közetfuróval,hogy a viz majd késöbb kifolyon belöle. (késöbbi viz bennefelejtés ellen) Csak nem tudom,hogy az akkus furóval ki lehetne-e furni a gránitot. kb.10-15 mm hosszan.De lehet,hogy hamar eltömödik majd. Köszönöm válaszát
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég