Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Laikusként tisztelettel kérném segítségüket konyhai vízvezetékünk ügyében:
A konyhai mosogatónk lefolyóját mutatja az a kép, mely csatolmányként feltöltésre került. http://foto.ezermester.hu/?q=item/984
A lefolyóra van kötve a mosógépünk, melynek törmelékszűrőjét időről időre üríteni kell, mert kellemetlen szagú (bár nem darabosan szennyezett) szürkés folyadékkal telik meg, aminek az eltávolítására ha nem kerül sor, a mosást is bűzössé teszi.
Ha megy a mosás a mosólé kivétel nélkül feljön kis mennyiségben a mosogatótálcába, illetve a mosógép szűrőfedelének nyitva tartása mellett meg lehet arról győződni, hogy a kézi csap megnyitása esetén a víz a lefolyóból egyből megérkezik a mosógépbe. (magyarul akár a mosogatólé is a gépbe érkezik, mely számomra illogikus)
A szifont ellenőriztem, dugulást nem találtam, bár ha hagyom állni a rendszert, a szifonban, és az abból kivezető elfolyócsőben akkor is jelentős mennyiségű víz marad. A mosogatótálcából lefolyási nehézséget nem tapasztaltunk.
A mai napon vízvezeték-szerelőt hívtunk, és a spárgázásos rögzítésen, valamint a mosogató-visszafolyó cső felfelé fordításán kívül mást nem tett. (mindezt 6.000,- forintért)
Tekintettel arra, hogy a probléma nem oldódott meg, később azt javasolta, hogy hívjunk szerelőt a mosógéphez, mert szerinte azzal lehet a gond. A magam részéről szeretnék meggyőződni arról, hogy nem csak vízvezeték-problémáról van-e szó, így kérem, hogy ha valaki hozzáért, szíveskedjen véleményezni a vízvezetéket.
Segítségüket előre is köszönöm.
[img]
P4040011.JPG
[/img]

Csatolmányok

Üdv
A probléma az hogy lassan folyik le a víz a szifonon és a bekötő csövön keresztül a szürke lefolyócsőbe, ezért a mosógép szennyvízcsövébe is visszafolyik. Ez a flexibilis bekötőcső is vékony és komoly akadály nagy mennyiségű víz áteresztéséhez. A másik ami nem szimpatikus hogy ráadásul szűkítve is van, mert mind a mosogató szifon kivezető csöve mind a falból kiálló lefolyócső lényegesen vastagabb. Célszerű lenne ezeket szűkítés nélkül összekötni és lehetőleg nem egy gégecső szerű dologgal ami ugyan nagyon "praktikus" de problémák forrása is. A javításig célszerű lenne ha a mosogatóból a víz nem hirtelen a dugó teljes kihúzásával lenne leengedve, hanem lassabban. Minden esetre a szaki aki kókányolta szégyellheti magát.
A gégecsövet cseréld le normál (szürke) csatornacsőre. Így is eléggé kacifántos lesz, míg összerakod könyökökből, de akkor is gyorsabban fog elfolyni a víz, mint a gégecsőből. Másrészt a gégecső harmonikájába beülő szennyeződés kezd el rohadnia, simafalú csővel ez megelőzhető lenne.
Köszönöm a válaszokat. Időközben beszéltem a mosógép szakszervizével, akik látatlanul azt javasolták, hogy golyósszelep visszafolyás-gátló beszerelésével tudom orvosolni a problémát. Látva a vízvezetéket, Önök szerint van erre lehetőség?
Először megpróbálnám a gégecsövet kiiktatni és lehet nem lesz szükség a golyós szelepre. Az csak a mosógépbe visszaáramlást akadályozza meg. Itt a gyors elvezetés a lényeg, ahogy Lalibátyó írta. Amennyiben a falban lévő csővezeték miatt lassú az elfolyás, akkor érdemes betenni a golyós visszaáramlást gátló szelepet.
Nézegettem ezt a golyós szelepet, mert nekünk falba épített verziónk volt, de javarészt csak ilyet találtam.
A mostani állapotában nem tudod megoldani, csak ha az elfolyást gyorssá teszed, ehhez a falban lévő csővezetéket is ki kell tisztítani, mert idővel lerakódik egy iszapréteg, ami a cső átmérőjét felére is csökkentheti.
Remélem lesz valakinek jobb megoldása erre. :roll:
Találtam egy használhatónak látszót:

hl4_b.jpg
hl4_b.jpg (22.33 KiB) Megtekintve 6832 alkalommal.


hl4_1_b_v.gif
hl4_1_b_v.gif (22.72 KiB) Megtekintve 6304 alkalommal.


http://www.pf-epuletgepeszbolt.hu/hl-4-visszacsap-szelep-dn-50.html
Köszönöm a sok segítséget. Amint időm engedi, elkezdek barkácsolni. Nem tudok elég hálás lenni. :!:
Majd írd meg, ha elkészültél vele. :)
9 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 9 vendég