Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözletem!

A téma, a jelenlegi hőségben a tetőtérben kialakult ~29C körüli a hőmérséklet . A tetőben 25cm kőzetgyapot szigetelés van, gondolom azért van "csak" 29 :), a homlokzaton 10cm kőzetgyapot (Rockwool)
Az ebből fakadó kérdésem az lenne, hogy a ház alatt lévő pincéből a kellemesen hűvös levegőt milyen módszerrel lehetne keringetni a tetőtérben?
Persze a dolog nem ilyen egyszerű, mert a pincében műhelytől (asztalos) kezdve lomtáron át, a vegyes tüzelésű kazánházon keresztül minden van (bár 3 külön helység), így a port, szagokat, esetleg a zajt is jó lenne kiszűrni :)
Bármilyen ötletre "vevő" vagyok, mert a légkondit nem igazán bírom, így nem sok alternatíva van, hogy élhetőbb legyen a tetőterem :(

Köszönettel,

K. Csaba
Üdv
Attól tartok sok értelme nincs annak amit akarsz hiszen ha a hűs pince levegőjét felnyomod a tetőtérbe akkor a pince hűs levegője nagyon gyorsan elfogy és ugyanolyan meleg lesz mint ami kint van. A problémát sok esetben a nyitott tetőablakon a tetőről beáramló forró levegő okozza, tehát a szellőztetéseket át kell gondolni tervezni. A legolcsóbb megoldás a klíma, ésszerű használat mellett nem okozhat problémát szerintem.
Egyetértek Lalibátyóval. Igen nagy és hűvös pincének kellene lennie, hogy érdemes legyen felvinni a hűs levegőjét. Kérdés hogyan tudnád a légvezetéket felvinni a házon keresztül, hány helyen kellene bontani falat, födémet és minél hosszabb távon vezeted a levegőt, annál kevésbé lesz hatásos a hűtése.

Sajnos itt jelentkezik a szálas szigetelőanyagok problémája, hogy télen nagyon hatásos, de a meleg ellen kevésbé jó, hamar átmelegszik. Nem tudom mekkora a tetőtered, milyen és hány darab ablak van beépítve, de ijesztő, hogy pár nap forróság után - ilyen szigetelés mellett - már 29 fok van a padlástérben.

Sajnos hosszabb távon csak szerkezeti átalakításokkal lehet ennek elejét venni. Ablakokra redőnyt szerelni, ha lehet árnyékolni tetőkinyúlással, növényzettel.
Fransys69 javaslata a tető héjalása és a szigetelés között a megszokottnál jóval nagyobb légrést készíteni az intenzív kiszellőzés biztosítására. Jó méretezéssel olyan légáramlás generálható, ami nem engedi átforrósodni a szigetelést. Persze ehhez át kell építeni a tetőszerkezetet. :(

Tegnap még csak 28 fok volt nálunk a tetőtérben, de mára biztos tovább emelkedik. Mivel kicsi a tetőtér, klímát nem szereltettem belé, ezért sima állóventilátorral szoktam hűteni. Amint lejjebb esik a külső hőmérséklet a bentinél, azonnal bekapcsolom a ventilátort és folyamatosan szellőztetem lefekvésig, vagy még alvás közben is a legkisebb fokozaton. Így az esetek többségében lehűl annyira, hogy aludni lehessen, de ha ez sem segít, akkor lemegyünk a földszintre aludni, ott van klíma.

A legegyszerűbb megoldás inverteres klíma beépítése, ami mindig csak annyi és olyan hőfokú hideg levegőt nyom a beltérbe, ami a beállított hőmérséklet megtartását biztosítja. Elmarad a hidegsokk a bekapcsolásokkor, nem annyira zavaró a klímahatás.
Sajnos 99%-ban a tetőtér rosszul kivitelezett szigetelése felelős a magas hőmérsékletért a tetőteremben... Egy rosszul választott szakember "csodákra" képes :(
Így most vagy klímát szereltetek be, vagy újraszigeteltetem az egészet. (lehet a 2. megoldás lesz, mert a cserepeket 2-3 éven belül cserélni kell)

Köszönöm a tanácsokat, nem bíztam az ötlet sikerében, de gondoltam, hátha. Lehet inkább leköltözöm a pincébe, az lenne a legolcsóbb:)
Sajnos egy rossz vagy trehány "szakember" több gondot okoz, mint ami előtte volt. Nekem a 10 cm-es tetőszigetelésem viselkedik így , de arról eddig is tudtam, hogy kevés lesz - nem volt több hely -, csak tetőbontással tudnám bővíteni.
Múlt héten végeztünk egy családi ház részleges felújításával.A tető síkot 20 cm-es 0,039 W/mk értékű üveggyapottal szigeteltük,mert a tulaj nem sajnálta rá a pénzt-de különben én ajánlottam ezt.Egy légterű lett a ház,ami cca 550-600 légm3 lett így.Igaz,hogy nyílászárók is lettek cserélve,de az eddigi legmelegebb időben sem ment 24,3 foknál magasabbra a hőmérséklet.Az egésznek az a lényege,hogy milyen hőszigetelési tényezőjű szigetelést alkalmazott a kivitelező.lehet,hogy az anyagon nyert egy rakat pénzt,mert mostani árakon a K 0,044 üveggyapot 1.400.-Ft körül lehet a 25 cm-ből,a 0,039-es pedig 2.000.-Ft körül,de a 0,037-es sem több,mint 2.600.-Ft/m2.Ezekkel az a gond,hogy barkácsáruházakban,Tüzépeken ilyent nem nagyon lehet kapni,esetleg megrendelésre,ami szerintem + költség.Amint említetted úgy is szeretnél héjazatot cserélni,így én azt tanácsolnám,hogy lehetőség szerint minél hamarabb cseréltessél szigeteléssel együtt,mert a nyári melegek után jönnek a hideg telek,mely többe kerül a fűtés miatt!
Üdv!

Csak annyit a tüzépes témához, hogy alapvetően a tüzépeken mindig az olcsóbbat tartják, mert arra van "kereslet", és lesznek egyúttal a többivel szemben versenyképesek. Ebből a szempontból a legveszélyesebb az "akciós" áru, ami legfeljebb garázs szigetelésre lehet alkalmas. A vásárlók inkább az árat nézik, mint a hővezetési tényezőt. Aztán jön az első télen és nyáron a döbbenet, és persze a klíma és egyéb szerelés.
Anno, mikor építkeztem, leültem a kedvenc tüzépesemmel, és elmondtam neki mit szeretnék. Várni kellett a szigetelésre (2-3 hét), de nem került + költségbe. Szerintem ez mindenhol járható út.
További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
A beépített tetőtereknél a 10-15-20 cm hőszigetelés önmagában még kevés a nyári meleg ellen. Nagyon fontos, hogy a héjazat és a hőszigetelés között legyen egy kellő keresztmetszetű átszellőztetett réteg, továbbá a hőszigetelés felett legyen egy hőtükör (páraáteresztő, fényvisszaverő réteg). A napsugárzás 60-80 C fokra is felmelegítheti a cserépfedést, ami tovább sugározza a hőt a szigetelés felé. Ezt akadályozza meg a hőtükör. A kiszellőztetett réteggel pedig egyrészt folyamatosan hűtjük a héjazatot, másrészt akadályozzuk a hővezetést a héjazat és a hőszigetelés között.
Felújításnál tehát erre mindenképpen figyelemmel kell lenni, mert enélkül nem működik a tetőtér nyári hőszigetelése.
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég