Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Jo napot!
Torom a fejem hogy mit lehet csinalni... A helyzet a kovetkezo: egy 120 m2-es haz ki lett bovitve 50 m2-el. A regi haz alapja kb. 70 eves, a betonban nincs vas, az uj haz alagsoros, rengeteg vassal. A haz domboldalban van ahol a vizszigetelest nehez megoldani, a regi haz pincejeben neha par cm. viz is felgyul, az uj reszben van egy godor amibol pumpa szivja ki a vizet, azonban az alap alatt is felszivarog a betonretegen keresztul amikor sok eso van. Ez lenne az egyik gond/ kerdes, hogy mit javasolnak a tapasztalt emberek?
A masodik gond komplikalja (bonyolitja) meg jobban a dolgokat: a talaj nagyjabol agyagreteges, homok feszkek vannak helyenkent a geologusok szerint. Az agyag pedig kitagul illetve zsugorodik a vizmennyisegtol fuggoen, nagy szarazsagban a regi haz ujbol es ujbol reped, a resek tagulnak, ... 'mozog a fold'; amikor nedves, akkor aranylag rendben van a regi haz. Az ujnak nem szamit, mert eros az alapja, de mar 2 ev utan kezd megrepedni a 2 haz kozti betonlepcso. Az alapnak jo lenne ha szarazon maradna, de ez nem lehetseges a domboldal miatt. Maradna hogy vizesen / nedvesen tartsam az alap koruli 'foldet', de hogy tudnam a tul sok vizet nagy esozesekkor (mostanaban peldaul) megis elvezetni? Nyaron ontozzem az alap melett? Tegyek lyukas vizosszegyujto csovet az alap melle?
Elore is koszonom a valaszokat; Tibi
Üdv.
Két különböző (főleg ennyire eltérő) építési módú épületet nagyon nehéz stabilan összeépíteni. Talajmozgás mindenhol van, maximum eltérő intenzitású. Szerintem ezt statikussal is véleményeztetni kellett volna, mielőtt elkezdődik az építkezés.
Nem vagyok építész, de valószínűnek tartom, hogy a régi alapot is meg kellett volna erősíteni az új alappal való stabil összekötéshez, különben az erősebb széttöri a gyengébbet.

Talán a legegyszerűbb megoldás a dréncsövezés lenne, ami elvezeti a felesleges vízmennyiséget az alaptól.
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég