Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
26 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Üdv mindenkinek!

Tanácsokat szeretnék kérni zsalukő kerítés építésével kapcsolatban.
A helyzet az hogy 1 sarok telekről van szó egyik oldal 38m a másik 42m, a talaj vízszintes, normál fekete föld szerintem, erre szeretnék 2m magas teli zsalukő kerítést, 4m nagy kapu és 1m kiskapu, de nem egy oldalon.

Az én elgondolásom 90cm mély 30cm széles alap, a fal 20as zsalukőből 2 soronként vízszintes és 50cm-enkén föggőleges vasalás.

Kérdéseim: milyen alapra lenne szükség, mekkora zsalukő kell, mennyi vasalat kell az alapba és a falba, kivitelezhető-e egyáltalán ekkora távon ezekkel a paraméterekkel egy stabil kerítés ami 20-30 év múlva sem fog tekeredni, dőlöngélni?

A Segítségeket és ötleteket előre is köszönöm!
Üdv.
A dülöngélés, tekeredés, megdőlés nem mindig a hitvány munka eredménye, hanem sok esetben a talajmozgásnak köszönhető. Ez ellen nehéz méretezni, mert itt lassú, de igen nagy erőkről van szó, megrepeszt alapot, kerítést, bármit.
Általában kerítésalapot nem kell annyira erősen vasalni, mint egy ház alapot, de mindenképp kíván vasalást ilyen hosszban, méretben. Viszonylag gyors módszer betonhálót felvágni és abból elkészíteni a vasalást Két rétegben egymás mellett kengyelekkel összekötve elég erős vasalatot lehet kihozni.

Szerintem a 15-ös (akár a 10-es) zsalukő is elég vastag és erős lenne megfelelő vasalással: vízszintesen minden sorban és elemenként két függőleges szállal. Mivel nagy a távolság, 4-5 méterenként (10-es zsalukőnél sűrűbben) 20x20-as oszlop zsalukővel merevítéseket készítenék. Még kinézetre is jobb, mint a végig egyenes felület.
Tehát elméletileg a 90x30-as alap elég lehet erre a célra?

Azért gondolkoztam a 20-as zsalukövön, mert csak 5Ft-tal drágább a 15-ösnél; viszont legalább 5 m3 betonnal kellene több bele, de lehet hogy nem kell annyi vasalat. Melyik lehet a gazdaságosabb?

Kívülről borostyánnal lenne befuttatva, az befolyásolja az időtállóságot? Esetleg bekúszik a falba a gyökere és elgyengíti a betont, vagy folyamatosan nedvesen tartja?
Szerintem felesleges annyi betont beleönteni. Inkább tegyél minden sorba vasat és sűrűbben a függőegeset, akkor megfelelően erős lesz a beton. Ki kell számolni, melyik az olcsóbb, de kevesebb betonnal ás jobb vasalattal ugyanazt a szilárdságot éred el, csak kevesebb munkával.

A borostyán régi házak falát sem teszi tönkre, a falra csak kapaszkodik, a tápanyagot a földből szedi. Egy tömör, erős betonba nem tud begyökerezni, nem fogja bántani a tartósságát, sőt az árnyékolással még a hőingadozását is csökkenti. Az állat és madárvilág rejtekhelyet talál benne, de egy kerítésnél ez nem zavaró. Sokan félnek, hogy a borostyán alá beköltöző rovarok majd elözönlik a lakást.
Érdeklődnék, hogy milyen magas zsalukő kerítés építhető biztonságosan.
Egy fő úttól szeretnénk minél inkább elzárni magunkat és bizony minimum 3méter, de inkább magasabb teljesen zárt kerítést szeretnénk építeni 13méter hosszan.
Mekkora alap és zsalukő (20 vagy 25 elég?) szükségeltetik.
Köszönöm előre is a választ.
Üdv!

Elvileg bármilyen méretű építhető, ha megfelelő támasztásokat és merevítéseket alkalmazol a kerítésen, természetesen megfelelő alappal. Erősített vasalással a 20-as elem is elég a kerítéshez, ne kelljen annyi betont beleönteni.
Alapvető dolog a megfelelő alap. Mivel magas kerítést akarsz - amibe ha belekap a szél úgy viselkedik mint egy vitorla -, mélyebb alapot kell készíteni, mint egy normál kerítésnek. Ez függ a talajviszonyoktól is, laza talajon mélyebb, kötött talajon értelemszerűen kevesebb is elég. Úgy is mondhatnám, negyede, harmada legyen a kerítés magasságának az alap. És itt nem csak a szelet kell figyelembe venni, hanem a talajmozgásokat is. Egy teljesen átlagos betoanalapú vaskerítést láttam a szép lassan megdőlni a talajmozgás miatt, mert anno spóroltak az ásással.
Fontos a vasalás mind az alapban, mint a kerítésben. A függőleges vasak NE legyenek vékonyak, hiszen ezek merevítik a kerítést.
Mivel ennek a szerkezetnek önmagában nincs oldalirányú támasztása mint egy épület falainak a sarkoknál, szükséges támasztókat beépíteni. Ez lehet az egyik oldalán egy merőleges - egy elem hosszú - betonelemből borda, vagy oszlopok 40x40-es oszlopzsalu elemből.

Betonelem kerítés.jpg
Betonelem kerítés.jpg (28.41 KiB) Megtekintve 68493 alkalommal.


A pöttyök a függőleges vasalást jelentenék a merevítésekben. Természetesen az alapnak is követni kell a kerítés struktúráját.
Üdv,

Köszönöm a választ.
Igazából Még a kertből is hajlandóak vagyunk kicsit beáldozni, hogy bentebb tesszük a kerítést és akkor tudunk támasztékot is csinálni mindkét oldalra.
Ha támasztást alkalmazunk akkor mekkora távolságokban célszerű alkalmazni ha 13m széles lenne?

Köszönöm
Üdv!

Erre ne áldozzatok területet a kertből, elég egy oldalról. A lényeg a jó alapozás, erős beton és vasalás. Érzésem szerint elég a rajzon feltüntetett támaszték mennyiség, de lehet növelni a támasztékok számát, esetleg szélesebb támasztékot csinálni, ami jobban benyúlik a kertbe. 2 méternél sűrűbbre már ne rakjátok, felesleges.
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy kerítés építése előtt állok. 20 m hosszú lesz, zsalukő + kovácsolt vas. Az alapja 80 centi mély, mivel 40-es kanál van így 40 centi széles. Úgy tervezem, hogy 25-ös zsalukő, 30-as oszlopokkal. A kérdéseim:
Ahol az oszlop és 25ös zsalukő találkozik, ott nem probléma, hogy összesen úgymond a vas fogja őket össze? Ugye az egyik 25 széles a másik 30, igy a pillér zsalu az alapig lemegy.
A másik kérdésem, hogy lenne 2 db 60 hosszú 30 széles oszlop.. ezeket hogyan csináljam? 2 pillért rakjak egymás mellé és vízszintesen is kössem őket össze vassal? Vagy 30as zsaluköveket vagdaljak fel, mondjuk 40-20 arányban is azokat rakosgassam egymásra? (Persze jobbra, balra váltogatva az elosztást)

Köszönöm a segítséget!
Szia!

Érdekes módon ahogy használják a gyakorlatban a zsalukő és oszlopzsalut egymással összeépítve, úgy "hivatalosan" nem találtam leírást, hogyan lehet ilyen vegyes kerítést készíteni. Külön tárgyalja a zsalukő és az oszlopzsalu építését. Gyakorlatilag az oszlopzsalu és a zsalukő kerítés is megáll önmagában megfelelő vasalással és alapozással, de jó lenne ezeket egybekötve, lehetőleg mozgásmentesen egybe applikálni, hogy ne keletkezzenek repedések a későbbiekben közöttük.
Mindenképp javaslom a zsalukövek és az oszlopzsaluk soronként egybevasalását, de ha erősebb megoldást akarsz, akkor ki kell ütni a találkozási felületen egy darabot az oszlopzsalu elemen vasalás felett és akkor egybefolyhat a beton a kettő között.
A 60x30-as oszlopokat én két, egymás mellé épített 30x30-as oszlopzsaluból készíteném egybevasalva és a találkozási felületen kicsit kiütve, hogy a beton összefolyjon és egységet alkosson.
Én így képzelem el, nem zárom ki, van ennél jobb megoldás is. :roll:
Sziasztok!

Nálam most építi a mester a kerítést!
Kicsit aggódom, ezért is írok!
A kerítés Fridl márkájú színezett betonkőböl épül! 28 m hosszú lesz a kerítés!
Eddig ott tartunk, hogy 90 cm mély kb. 30 cm széles alap készült! Az alap mixerbetonnal lett kiöntve! Vízszintesen két sorba 10es betonacél került bele, valamint függőlegesen 8as betonacél a térközökhöz és 10es az oszlopokhoz!
Az alap tetejére még aznap ráhelyezett 1 sor 20as zsalukövet amelyből a függőleges acélvasak túlnyúltak! Ezt a sort is feltöltötte betonnal!
Másnap bitumenes szallagot terített a zsalukő tetejére a vasaknál kilyukasztotta a szalagot!
Ez után megrakta az egész falat a 20 cm széles 40cm hoszú és16 cm magas kövekből.
A kapu oszlopoknál 4db 10es betonacélt használ fel, a többi oszlopnál 3 db 10es-t.
A lábazatnál is helyezett be vízszintesen 1sor 10es betonacélt!
Jelenleg a fal üreges, azaz még nincs betonnal kiöntve!
A következö lépés, hogy az egészet mixerbetonnal kiönti egybe!

A következő miatt aggódom:
1. Elbírja e a kerítés a kovácsolt vas elemeket, mivel a kerítés vastagsága csak 20 cm?
2. A kerítés 28 m hosszú egyenes! Nincs se az elején se a végén vastagabb rész, tehát az oszlopok és a lábazat is 20 cm vastagságúak! Az oldalirányú hatásokat kibírja-e?
3. A kerítés magassága 1,80 m lesz! A kapú 3,8 m a másik 1,2 m! Itt elbírja e a kaput? A mester szerint igen!
4. Mivel bitumenes szalag van a zsalukő és a fal között, így gyakorlatilag csak a betonvasak tartják helyén az egészet!

Amit még elfelejtettem! 4 sor magas a kerítés lábazata ez kb 70 cm magasságot jelent! Tehát levegős kerítés lesz, az oldalszél talán nem kap bele annyira!
Szerintem nincs ok aggodalomra.
Egyedül a szigetelés miatti szétválasztásnál lehetne aggódni, de megfelelő mennyiségű és megfelelően bekötött betonvassal teljesen szilárd kerítést kapsz.
Ne feledd, hogy az alapot és a betonelemekből készült kerítést nem lehet egyben kiönteni betonnal, mert a felépítmény belesüllyedne az alapba. A megkötött betonhoz nem köt a friss beton, tehát szigetelés nélkül sem egy (folyamatos) egység a kerítés.
Sziasztok

Nagy segítségre lenne szükségem.

Adott a következő szituáció.

Kiskapu, nagy kapu, 17cm-es beton oszlopokkal, ezek már döledeznek, a kerítések már nem szépek.
Kiskapu 89-90cm széles, a nagykapu, kétszárnyú 170-170cm széles (+ 4-4cm a kampó, ami a kapu tengelye)

Elhelyezkedésük a következő:

---KERÍTÉS---[17cm][ kkapu 90 cm ][17cm][ nagykapu 348cm][17cm]---KERÍTÉS---

Sajnos jelenleg az anyagiak CSAK a kapu cserét engedik...így a meglévő kerítés és a lábazata megmarad (majd valahogy összehozzuk.)

Következő az elgondolásom, és kérlek Titeket, erősítsetek meg, vagy javítsatok ki.
OBI-ból kovácsoltvas jellegű 3 méteres kaput vennénk illetve egy 90-es kiskaput. 20as zsalukőre gondoltam oszlopoknak. Összevasalni nem tudom a régi lábazati betonnal...de talán nem is baj...pár év, és az is cserés lesz.

Szóval tervem az, hogy az obis kaput, a hozzátartozó 5centis oszlopokkal a következőképp pakolom le

Az első oszlopot megtartom, de mellé állítanám az 5cm-es profilját az OBIs kapunak, amire csukódhat.
Tehát:

---KERÍTÉS---[17cm][5][ kk 90cm][5][ 20cm ][5][ nagykapu 300cm ][5][20cm] [17cm]---KERÍTÉS--- <--ezt az utolsó oszlop is maradna, mert a régi kerítés ebbe kapaszkodik, de 5cm-es hézagot hagynék az új oszloptól, hogy ha belefogunk a kerítés cserébe, majd ki tudjuk dönteni..5cm talán elég s remélem nem sérül majd meg az új oszlop.


Szerintetek mennyire kivitelezhető?
Ja azt tudni kell, hogy 0 tapasztalat kerítésépítésben...kitartás, szorgalom ami akad.

MIlyen mélyre kell leásni? (a kerítés nem nehéz )
szerintetek mennyire tartható ez a cm pontos terv? (törekedni fogunk rá)
Mennyi beton kellhet? Keverő van, de lehet elég lenne zsákos beton is?!
Milyen és mennyi vas kellene az oszlopokba? 4db / oszlopra gondoltam (a sarkokba) ...10es? 12-es vas?

Nagyjából 180cm magasra építeném. Kb 40centis beton alap elég az oszlopoknak? 1-1.5kő lenne a föld szintje alatt.. innen lesz szép a nyílegyenes oszlop, mm pontosan kell majd valahogy függőlegesbe állítani.

Youtube videók alapján láttam, hogy a zsalukövek közé nyomni kell sziloplasztot a jó záródás érdekében. Egyéb trükkje van ennek? Gondolom ha valamelyik irányba eltér a függőlegestől, nagyon nehéz lesz azt korrigálni.


Az első két kő lerakása után (ami még a föld alá vagy épp afölé kerül) gondolom hagyni kell megszilárdulni a betont (és remélni, hogy megmarad totálisan merőlegesnek a vízszinttel) s csak utána elkezdeni pakolni a köveket amibe aztán mehet a jóféle beton.
Jól gondolom?

Mennyire jó az elgondolás, mimás kellene még az egyenletbe? Valami vízzárás? valami, amit kihagytam esetleg? A 20as oszlopzsalut középtájt megfúrkodnám, mert automata kapunyitó lesz rajta.


Előre is nagyon köszönöm a segítséget!!
Tisztelettel: László
Szia!

Elég bonyolultan hangzik.
Én lebontanám a régi 17 cm-es oszlopokat és az egész kaputartó rendszert újra készíteném. A 20-as szerintem kevés lesz úgy, hogy nem folytatódik a kerítés és nem lesz összevasalva vele. Inkább 25-ös, vagy 30-as oszlopzsalut használnék, hiszen öntartó lesz. Ekkora kapuhoz mélyebbre kell ásni az alapot, legalább 80 cm-re a földbe.
Több megoldás lehet, mondjuk a legerősebb és stabilabb megoldás lenne, ha a kapuk oszlopait a föld alatt vasbetonnal összekötnéd. Tehát készítesz egy olyan alapot (akár zsalukővel) amiben a két oszlop függőleges vasait vízszintesen egymáshoz kötöd a kapuk alatt. Ez lenne a kapuk alapja ami vízszintes és innen lehetne a oszlopköveket felrakni. Az oszlopok helyén a bebetonozott vasalás már legyen kész, erre húzod rá az oszlop zsaluköveket. 2 méterig még rá lehet emelni a vasalásra a zsaluköveket különösebb erőfeszítés nélkül. Az oszlophoz 12-es betonvasat használj, azzal már kibír mindent.
Betonozás előtt még lehet igazítani kicsit, hogy teljesen függőleges legyen. Ha az oszlopzsaluk épek, szerintem nem kell sziloplasztozni, de ha nagyon akarod, akkor ragasztóhabarccsal kösd össze betonozás előtt, akkor nem fog elmozdulni egymáson. Egy kis előrelátással és tervezéssel az összes kaputartót és a kapumozgató tartókonzolját bele tudod építeni, így utána nem kell furkálni.
Kicsit túlzásnak tűnhet az elképzelésem, de úgy kell ezt megoldanod, hogy önmagát meg tudja tartani, mivel érdemben nem lesz a kerítéssel összekötve. A későbbiekben hozzá építendő kerítéshez való vasakat is építsd be az oszlopba, mert majd ehhez kell kötnöd a folytatást.
26 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 13 vendég