Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Most vettem egy házat, melynek a kertjében van egy kis szerszámos fabódé. Fel kellene újítanom, de nem tudom hogyan kezdjek hozzá. Tökre nem értek ilyenekhez. Gondolom először le kellene csiszolni, utána vagy kétszer lefesteni.

Tudna valaki konkrétumokat mondani -- milyen festék, stb.? Nekem Lazúr festéket mondtak.

Köszönöm.

Pal
Üdv!

Először azt kellene megvizsgálni, van-e törött, meglazult borító lap, vagy más cserére, javításra szoruló alkatrész, a tető, vagy az eresz találkozásánál, nincs a mennyezeti részen beázásra utaló jel stb. Második körön jöhet, mi volt az előző festék. Ha lazúr volt az is, akkor először valóban a felület lecsiszolása, a felválló, elválló részek teljes, vagy részleges eltávolítása, majd első lépésként pórus tömítés félolajjal (lenolaj-lakkbentózin, vagy benzin alapú higító 2/3-1/3 keveréke) néhány nap száradást követően következhet a festés. Az alap színnek megfelelőt, vagy sötétebbet érdemes választani, vagy különben az előző sötétebb részek előtűnhetnek.
Ha nem lazúr, akkor van gond, mert pl. olaj, vagy neadjisten zománc festék, akkor az egészet lehet lecsiszolni, hogy az új festék ne peregjen le azonnal, illetve egyáltalán megtapadjon.
És ha már lazúr. Több helyen lehet olvasni a vékony és vastaglazúrokról, én most itt nem fogok pálcát törni egyik vagy másik felett sem. Egy biztos. Bármelyik is kerül kiválasztásra, mindenképpen azokat a nekik megfelelő rendszerben használni, ellenkező esetben kellemetlen meglepetések érhetik az embert évekkel később.

Röviden ennyit, márt csak azért is, mert mindent leginkább a faépület pontos állapotának ismeretében lehet mondani (pl. fénykép). Aki eltérő véleményen van, azoknak ajánlom Hamar Dezső: Hogyan tanuljunk karate-t könyvből című, nemrégiben megjelent művét. :D

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Kedves Jmedvegy!

Köszönöm szépen a nem is akármilyen hozzászólást! Fogalmam sincs hogy lazúr, vagy sem. Hamarosan feltöltök egy fényképet!

Üdv.:

Pal
Sziasztok!

Na, lecsiszoltam a faházat, lekentem kétszer vékony lazúrral. Nagyon pöpec.

A kérdésem most az, hogy szerintetek elég kétszer lekenni, vagy kenjem át harmadjára is? Ki ezt mondja, ki azt, úgyhogy nem tudom eldönteni.

Javaslat?

Köszönöm szépen.

Pal
Üdv.
Ez függ a festéktől, a használattól, a fa fajtájától, a megmunkálás minőségétől és a körülményektől is. Általában a kültéri dolgokat 3 rétegben festem, a beltériekhez kettő is elég.
Üdv!

Ha rendesen aláalapoztál, akkor elegendő. Ha viszont nem az egy-két éven belül jelentkezni fog, mivel a festék el fog tűnni, lepereg a felültről, ellenkező esetben 8-10 évet bizton kibír különösebb karbantartás nélkül.
Bár még jó idők jönnek, az időjósok jóslata alapján, de az esték hidegek, és ha a festék "megfázik", akkor az eddig végzett munkádat is tönkre teheted. Én áttenném az egészet a tavaszi időszakra. Még akkor sem késő, és a tél elmúltával azért némiképp képet kapsz, valóban jól dolgoztál.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm szépen, Jmedvegy!

Pal
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 48 vendég