Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Nemrég vízszerelés miatt kellett kiásnunk a házunk melletti járda alatt egy kb. 100 cm mély és 70 cm széles gödröt, hogy a házba bevezethessük a vezetékeket. A munkálatok során a járda elkezdett süllyedni, viszont még egyben van. A kérdésem az lenne, hogy létezik e olyan kitámasztó rúd vagy állvány, ami hasonlatos az alátámasztó állványhoz (doka), amiket állítható, csavaros megoldással lehet beilleszteni a kívánt helyre? Lehetőleg 50-100 cm között, mert amiket eddig találtam azok átlagosan 2-4 méter hosszúságúak voltak. Ezt véglegesen beállítanánk, és úgy temetnénk vissza a gödröt.
Esetleg van e erre a célra hasznosabb megoldás? A járdát javítani fogjuk, de csak jövőre, viszont elbontani nem szeretnénk.
Köszönöm előre is a segítséget!
Home-made megoldás:

Hozzávalók: Autóemelő (lehetőleg olaj-hidraulikus) és két erősebb támaszték, fa oszlop, palló, vagy fém, pl. vízcső, zártszelvény.
A gödör alján kell egy terhelhető felületet létrehozni, akár palló maradék, beton lépkedő, nagyobb, lapos kődarab, bámi. Az autóemelő megy a gödör alján létrehozott terhelhető felületre és rá egy megfelelő hosszúságú erősebb rúd, a végére keresztbe egy másik, palló darab, vagy vastagabb zártszelvény, mert ez fogja tartani a járdát. Ezt úgy kell beállítani - méretre vágni -, hogy minden elférjen a járda alatt, értelemszerű sorrendben -> autó emelő - rúd - kereszttartó.
Utána szép lassan az autóemelővel vissza kell emelni a járdát az eredeti magasságára (+pár milliméterrel magasabbra, hogy a végleges támaszték alá férjen), majd kell egy másik támaszték, amit e mellé, a felső kereszttartó és a terhelhető alap közé passzítasz be. Ha a helyén van, leengeded az autóemelőt, és máris fel van támasztva a járda a helyreállításig.
Köszönöm a gyors választ! Ez nekünk is eszünkbe jutott, csak reménykedtünk benne, hogy van erre valami speciálisabb és egyszerűbb megoldás. Ilyen alátámasztó rudak nagyon kézenfekvő megoldást nyújtanának, de úgy néz ki 1m-nél nincs alacsnyabb. Vagy csak eleve rosszul keresem... :?
Viszont az idő szűkös, lehet marad a home-made megoldás.
Köszönöm!
Biztos nagyon kényelmes egy ilyen állítható támasztóláb használata, de pl. egy Doka elemet biztos nem temetnék be, ahhoz kicsit drága mulatság (nem beszélve arról, hogy kér érte). :roll:
Néha piacon látok régi tekerős emelőszerkezetet, Lada/Zsiguli emelőket, de még azt is kár lenne eltemetni, ha egyszerű és olcsó anyagokból némivel több munka árán megoldható a probléma.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 12 vendég