Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv mindenkinek!én egy tóparti telekre szeretnék épiteni egy tetőteres faházat külön bejárattal cölöpökre.a ház alapterülete 5x3 m lenne amiből 3x3 m a ház és 2x3 m a terasz.ez fölött lenne 5x3 m-es szoba.200-as pvc csövet gondoltam cölöp alapnak bebetonozva csak nem tudom milyen mélyre kell leásni ás,hogy hány db kellene hozzá.abban is kérnék segitséget,hogy a cölöpökön hogy helyezkedjenek el az alapgerendák.köszönettel
Üdv!

Hogy vízben milyen mélyre kell süllyeszteni, azt nem tudom, helyi építész, vagy a környékbeliek tudják megmondani, de a méretéből adódóan ill. a jelenleg hatályos szabályok alapján lehet, hogy még építési engedély köteles is. Ez alapján derül ki, milyen hálóban vagy sűrűn kell cölöpöket leásni.
Bár hivatalból én a cölöpöket leverném, vannak erre vállalkozók, és előre gyártott, kész anyagban gondolkodnék, már a tartósság okán is. Házilag egy 2 m hosszú, 20-as csövet bevasalni és megfelelő tömörségben legyártani, lehet hogy olcsó, de nem biztos hogy jól sikerül. Gondolok itt elsősorban a belső darázsfészkekre.
Alapszabály egyébként az, hogy a gerenda toldás és keresztezésnek mindenképpen cölöpön kell kezdődnie és végződnie.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!Köszönöm a választ.Azt elfelejtettem közölni,hogy a ház a parton lenne,csak követelmény,hogy cölöpre kell épitkezni.Így változik valami a válaszon?köszönettel.
Üdv!

Tartalmát tekintve nem. Lévén, ha most parton lesz, az talajstatikailag mennyivel jobb, mint a meder? Semmivel nem szárazabb, vagy tömörebb. Legfeljebb a lábunk alatt.
Mivel tetőteresre gondolt, valamint az alapterület meghaladja a 12 m2, és minden oldalról zárt vagy fedett, mindenképpen engedélykötelesnek gondolom. Itt pontosan elolvashatók, mihez nem szükséges építési engedély, Ezek közt én nem láttam ehhez az építményhez megfelelő kategóriát. Másrészről ez a helyi önkormányzat által szabályzott módon (ld. településkép) még külön szabályzott. Én találkoztam nem egy helyen olyannal, ahol szabott volt a tető kialakítási formája. Bár a tulaj kontyoltat szeretett volna, mégis sátortetőt engedélyezett a helyi rendezési terv. Már ezért is célszerű utána érdeklődni, mert egy fennmaradási engedélyért talpani bizony bajosabb. Sorolhatnék sok példát, de ezt majd a következő topikban vegyük majd át, hiszen ehhez annyira nem kapcsolódik.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 21 vendég