Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
13 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Kedves Ezermesterek!

Fontos kérdésben kérném ki a véleményeteket, ugyanis a fűtésszerelő már nem nagyon foglalkozik a dologgal. A helyzet a következő: nyáron felújított fűtésrendszerünkkel van némi gond. Fatüzeléses kazánt használunk, az egész rendszer rá van kötve, azonban egy radiátor nem működik. A szerelő folyton azt mondja, hogy légtelenítsünk, de hiába tesszük meg minden egyes nap, az az egy radiátor az istenért sem működik. Megpróbálom pontosan leírni, hátha tudtok segíteni. A falon futó fűtéscsőből egy T idommal leválasztottunk egy másik csövet, ami bemegy a szobába (falon keresztül). A T idomnál forró a cső, átmegy a falon, és onnan kb másfél, két méter hosszan megy a cső, míg elér a radiátorba. Már a falból kijőve is csak langyos a cső, de nagyjából 10 cm után viszont jéghideg, akárcsak a radiátor. Próbálkoztunk azzal is, hogy a legközelebbi két radiátort elzártuk (hátha a nyomás átfordítja), ezzel azt értük el, hogy a radiátor felső 10 centije langyos volt nagyjából fél méter hosszan, de fél óra után újra visszahűlt. Nem tudom, hogy ez mitől van, de most már jönnek a hidegek, szeretném, ha megoldódna a dolog.
Esetleg elképzelhető, hogy valahogy el van tömődve a radiátor bemenő része? Ha igen, akkor mit lehet vele csinálni? A rendszeren egyébként összesen 7 radiátor van, abból 6 rendesen forró.

Remélem, tudtok valamit mondani, mert a szerelő már használhatatlan. Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv
Szivattyús vagy gravitációs a rendszer ? A kazán teteje az mennyivel van alacsonyabban mint a radiátor ? Milyen vastag a cső ? Alul felül is van szelep a radátoron, ill milyen radiátor van ?
néhány képet mellékelhetnél :?:
Lalibatyo!

Szivattyús a rendszer,nagyjából 1 méter különbség van a kazán és a radiátor között. A cső előbb fél colos, a T idom után pedig negyedes. Felül, alul is van szelep, a radiátor pedig semmi extra, vízzel van megtöltve, de képet is mellékelek.

http://kepfeltoltes.hu/view/131016/IMG_20131016_181354_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/131016/IMG_20131016_181411_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/131016/IMG_20131016_181431-1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Üdv.
Ezt fűtésszerelő csinálta? Felül már nem szokták vezetni, hacsak nincs más mód rá.
A többi radiátorhoz menő cső is ilyen elrendezésű?
Az alsó torlószelepek állításával sem javul a helyzet, próbáltátok egyáltalán?
A légtelenítéseknél jön ki levegő?
Olyan érzetem van, ennek a körnek nagyobb az ellenállása mint a másiknak, ahol több radiátor van és egyszerűen a kisebb ellenállás felé folyik a víz. Ebből kifolyólag a légtelenítéssel sem boldogultok, nem tudja a vízáram kinyomni a levegőt lefelé a radiátoron át.
Üdv
Hát ilyent elsőéves ipari tanulók szoktak csinálni bekötött szemmel :D de attól még kellene működnie. Ha szivattyús akkor kevéske levegő nem lehet gond ha nyitott a rendszer, de azt az alsó torló szelepet valóban meg kellene nézni mert valami ilyesmi probléma lesz. De a fenti is tud meglepetést okozni. A csövek is elég vékonykák. Ha állítható a keringető teljesítménye akkor kicsit feljebb kellene tolni és minden radiátort lezárva csak ezt nem kellene indítani majd a többi radiátort csak kicsit nyitva üzemeltetni hogy egyenletesen eloszolhasson a melegvíz. A radiátornak is kicsit emelkednie kellene a légtelenítő csavar felé hogy ne rekedjen bent a levegő. Szóval valahol lesz egy jelentős keresztmetszet csökkenés ami gátolja a víz áramlását és ezt megtalálni neked kell. Nem kizárt hogy lényegesen vastagabbak a csövek és nagyobb a rendszered vízáteresztő képessége mint itt és hát a víz is arra megy amerre könnyebb :)
Köszönöm a válaszokat! :)
A torló ki van nyitva, az most lett kicserélve, mert állítólag nem volt jó. Az elzárószelepet is kicseréltük, elvileg jónak kell lennie. A keringető szivattyú a legnagyobb fokozaton megy. Valószínűleg tényleg azzal van a baj, hogy az a kör nagyobb ellenállású.
Még egy kérdés: mielőtt beindítjuk a keringetést, akkor zárjuk el a többi radiátort, vagy lehet akkor is, mikor már fűtünk?
Üdv
Indítsd el a fűtést aztán sorban zárogasd a radiátorokat. Arra figyelj hogy nehogy felforrjon a víz a kazánban mert szerencsétlen estben fel is robbanhat :!:
Ha működne a kérdéses radiátor rendesen akkor apránként nyitogasd vissza a többit annyira hogy egyenletesen legyenek melegek.
Köszönöm a tanácsokat! :) Mivel eddig nem volt annyira hideg, így csak most sikerült komolyabban kipróbálni és végre működik, remélhetőleg így is marad hosszú távon :) Még egyszer nagyon szépen köszönöm!
Kedves Ezermesterek !

Ma észleltem, hogy az egyik radiátor nem fűt. A csap felöli kb 10 cm fent is és lent is meleg. Onnantól kezdve hideg. a visszatérő cső is meleg. Próbáltam légteleníteni de levegőt távozni nem hallottam viszont víz az folyik a légtelenítőn.....
A radiátor teljesen új a rendszert feltöltöttem. Mi lehet a probléma?
Kedves Aniko

Levegős lesz az csak az a francos nem akar kijönni. Akkor kellene próbálni amikor biztosan nem működik a keringető szivattyú mert valószínűleg a vízáramlás tartja a levegőt a belsejében. Ami ettől nagyobb baj ha úgy van szerelve hogy ki sem tud jönni.
Aniko973 írta: Kedves Ezermesterek !

Ma észleltem, hogy az egyik radiátor nem fűt. A csap felöli kb 10 cm fent is és lent is meleg. Onnantól kezdve hideg. a visszatérő cső is meleg. Próbáltam légteleníteni de levegőt távozni nem hallottam viszont víz az folyik a légtelenítőn.....
A radiátor teljesen új a rendszert feltöltöttem. Mi lehet a probléma?


Radiátor szerelés

- A rendszer feltöltésnél lehet, hogy az előre menő vezetéken keresztül töltődik a fűtési rendszer. A visszatérőn keresztül kéne tölteni.

- Ha körönkénti szabályozású a fűtési rendszer, akár a gyerek is elcsavarhatja, vagy a szerelő nem nyitotta ki megfelelően, esetleg eldugult zárt állapothoz közeli szabályozásnál jelentkezhet csökkent fűtési teljesítmény!

- Meg kell nézni, hogy amikor hideg a radiátor, és a radiátor szelepet megnyitja, a radiátor fentről melegszik lefelé, vagy alulról felfelé, egy helyen találkoztunk már ilyennel, de akkor a komplett felső szint nem fűtőt rendesen, a két szint közti födémben felcserélték a vezetékeket!

- Légtelenítésre még egy próba: zárja el az előre menő rad szelepet, visszatérő maradjon nyitva, és úgy próbálja légteleníteni!

Ha nem sikerül akkor jöhet egy kicsit drasztikusabb megoldás: a radiátor teljesen lezár, a radiátor végéből a légtelenítőt ki kell venni, csatlakoztasson rá a radiátor végére egy slagot és meg kell "húzatni" a rendszert, hol az előre menő legyen kinyitva, hol a visszatérő! Ha termosztátos radiátor szelep van felül, annak saját szerelő kupakja van!

- termosztátos radiátor szelepnél előfordul, hogy a tengely megszorul, de olyan szinten, hogy minden, hogy a szabályzó fejet hova tekeri, nem történik semmi, vagy csak egy bizonyos pontig engedi ki a tengelyt! Ilyenkor le kell venni a termosztát fejet és óvatosan ki be meg kell mozgatni.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődését, itt megtalál bennünket:
Vízszerelés Budapesten
Üdv!
A fűtőtestnek a légtelenítőszelep felé emelkednie kell néhány százaléknyit, különben nem tud a levegő kijönni a szelep felé. Elsősorban ezt ellenőrizze le, egy vízmértékkel könnyű megoldható.
A másik lehetőség, attól, hogy valami új, még nem jelenti azt, hogy hibátlan is. lehet a radiátorban is olyan dugulás, ami nem engedi a vizet a hátsóbb részekbe áramlani, inkább a kisebb ellenállás, a visszamenő cső felé veszi az irányt..
13 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 12 vendég

cron