Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Egy faház téli víztelenítésével kapcsolatban kérem segítségüket.
A csöveket, wc-tartályt víztelenítettem, de a kis (60 l) villanybojleren sehol sem találtam leeresztőcsapot, így azt nem tudtam vízteleníteni.
Kérdésem: feltétlenül szükséges ez? Ha igen, akkor hogyan kell elvégezni, illetve tavasszal hogyan kell majd "újratölteni"?
Mivel a nyaraló egy télen lakatlan faház, így a villanyórát lekapcsoltam. Arra gondoltam, hogy a hidegebb napokban felkapcsolom, így a bojlerben levő vizet melegíti fagyás ellen. Megoldás lehet-e ez, illetve nem okoz problémát a bojlernek vagy a rendszernek az, hogy a vizet elzártam és a csövekben nincs víz? Ettől a bojlerben lévő vizet még nyugodtan melegíthetem?
Segítségüket, tanácsaikat előre is köszönöm!
Linda
Üdv.
A bojler űrtartalmát tekintve zártrendszerű bojler, így kell lennie a hidegvíz bevezető ágon, közvetlen a bojler előtt egy kombinált biztonsági szelepnek. Ez azért van, hogy amikor a bojler melegíti a vizet, a hőtágulásból adódóan szét ne feszítse a tartályt, ezen a szelepen keresztül elfolyik a felesleges, túlnyomást okozó vízmennyiség.

Típustól függően eltérhet a kinézete, de nagyjából így néz ki:

Biztonsági szelep.jpg
Biztonsági szelep.jpg (28.65 KiB) Megtekintve 42957 alkalommal.


Felszerelve:

Biztonsági szelep beszerelve.jpg
Biztonsági szelep beszerelve.jpg (95.12 KiB) Megtekintve 42985 alkalommal.


A szelepet eltekerve teljesen leereszthető a tartályban lévő víz a műanyag csövön keresztül. Előtte természetesen el kell zárni a főcsapot, csak vízleeresztéshez használható, amikor nincs már rajta a hálózati nyomás. A gyors leengedéshez ki kell nyitni a melegvízcsapot, hogy a víz helyére szabadon beáramolhasson a levegő. Figyelni kell a műanyag cső hová engedi a vizet, nehogy gond legyen belőle. A Hajdú bojlerek kombinált szelepét a műanyag gomb végállásba forgatásával fixen nyitott állapotba lehet hozni, így nem kell végig mellette állni, amíg kifolyik az összes víz. Amikor már kifolyt az összes víz, a szelepet vissza kell forgatni zárt állásba.

A mások megoldás, hogy nem engedi le a vizet a bojlerből, hanem a hőfokszabályozót a minimum állásba tekerve védi elfagyás ellen. Ilyenkor a hőfokszabályozó csak annyira melegíti a bojlerben lévő vizet, hogy ne tudjon megfagyni. Általában +5 fok körül tartja a víz hőmérsékletét. Mivel a bojler hőszigetelt, viszonylag kevés áram fogyasztással átvészelhető a tél fagyos szakasza, de ekkor nem szabad kikapcsolni a villanyórát.

Tavasszal - amikor kinyitja a víz főcsapot, akkor a meleg vizes csapokat el kell zárni és csak a hideg vizes csapok legyenek nyitva. Meg kell várni,míg minden csapból tisztán, egyenletesen folyik a víz, majd el lehet zárni. Csak ezután lehet a melegvizes csapokat nyitni a bojler feltöltéséhez, mert így az üres csövekből leváló szennyeződések a hideg vizes csapokon keresztül eltávoznak.
Kerámiabetétes, egykarú vízcsapoknál mindig teljesen legyen nyitva feltöltéskor a csap - először hideg, majd meleg állásban -, hogy a szennyeződések gyorsan átfolyjanak rajta, nehogy bekerüljenek a kerámia elemek közé, mert tönkre tehetik.
Az időnkénti felmelegítést nem ajánlom, mert pár nap alatt a hőszigetelése ellenére kihűl a bojler, és ha nem tud egy hirtelen betörő nagy hidegben időben kimenni a házhoz, elkezdődhet a jegesedés a bevezető csonknál és a biztonsági szelepnél. A faház szigetelés nélkül elég hamar át tud hűlni, nincsenek olyan tartalékai, mint egy tégla háznak.
koszonom a gyors valaszt.
Ha jol ertem akkor ket lehetosegem van:
- vagy visszanyomom a villanyorat es allandoan bekapcsolva hagyom a bojlert alapjaraton, kerdezem, hogy ilyenkor nem okoz problémát a bojlernek vagy a rendszernek az, hogy a vizet elzártam és a csövekben nincs víz? Ettől a bojlerben lévő vizet még nyugodtan melegíthetem? (bocsanat, nem vagyok szakember)
- vagy a fentiek szerint megprobalom kiuriteni a bojlert.
Linda
Nagyjából igen. Amíg a bojlerban van víz, addig lehet melegíteni, hisz a biztonsági egyben szelep visszacsapó szelep is, ami nem engedi visszafolyni a vizet a belépési pontnál. A melegvíz kivezetés a tartály tetejének közelében van, így azzal nem lehet leüríteni a bojlert.
Most még nem kell visszakapcsolni a bojlert, majd ráér, ha mindennaposak lesznek az éjszakai fagyok és nem süt a nap, ami kissé felmelegítené a házat.
Azért olcsóbb és biztosabb lenne teljesen leengedni a vizet télire.
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 11 vendég

cron