Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
255 hozzászólás Oldal: 1 / 17
Sziasztok!

Első posztommal megragadnám az alkalmat, szeretnék kérdezni néhány dolgot a hozzáértőktől! Az átfolyós gáz vízmelegítőm tönkrement és lakásom helyzetéből adódan sajnos el kellett felejtsem a kémény bélelést az új vízmelegítő felszereléséhez, tehát maradt a villanybojler, mint alternatíva.

A fürdőszoba elrendezése és méretei miatt esett a választás az Ariston Velis 80 literes (nem prémium) bojlerre, utólag talán nem jól döntöttem az olasz márka miatt és csak a bajom lesz vele, viszont felszerelve hozza a "látványvilágot" amit elvárhat ettől az ember, melegvizet is egészen gyorsan készít.

A bojler egyetlen feladata a fürdőszoba melegvíz-ellátása az esti órákban. A konyhai vízmelegítés más rendszerről üzemel, ez tehát ebben a topikban nem releváns.

Az első kérdésem az lenne, mennyire csökkentheti az a készülék élettartamát az, ha egész nap kikapcsolt állapotban tartom, ill csak az esti órákban (tehát olyan 6-8 óra között) kapcsolom be manuálisan? Ebben az esetben kb. 45 fokra nagyjából 1,5 óra alatt melegíti a vizet, ez egy kényelmes tusolására elegendő. Amint felmelegítette, az ember nekikezdhet a zuhanyzáshoz. Mielőtt megnyitnám a melegvizes csapot, abban a pillanatban ki is kapcsolom a készüléket - hiszen amint friss hideg víz zúdul a tartályba, máris elkezdi fűteni. Ezt elkerülendő kapcsolom ki, hiszen egyedüli vízszükségletemet fedezi a már felmelegített, rendelkezésre álló 80 liter víz, és nyilvánvalóan nem lesz szükségem rá a következő nap ugyanezen esti időpontjáig - ennyi idő alatt pedig bőven kihűlne az is, amit felmelegít napközben, illetve rögtön a zuhanyzás után.

A lényeg azon van tehát, hogy nappali áramon ne használjak csak annyit, amennyi az esti órákban számomra szükséges - a bojler feleslegesen tartaná melegen a vizet egész nap, mert a konyhában más az ellátás, a zuhanyzásra készített melegvíz pedig csak az esti órákra esedékes.

A második kérdésem az ECO mód használatával kapcsolatos. A felhasználói kézikönyv szerint;

Az „ECO” funkció egy szoftver program, amely automatikusan „megtanulja” a felhasználó fogyasztási szintjeit, segítve minimalizálni a hőveszteséget, mialatt maximalizálja a megtakarított energia mennyiségét. Az „ECO” szoftver működése egy kezdeti memorizáló periódusból áll, ami egy hétig tart, ami alatt a termék a felhasználó által beállított hőmérsékleten kezd el működni, és minden nap alkalmazkodik az energia szükségletekhez azért, hogy maximalizálja megtakarított energia mennyiségét. Ennek a „tanuló”hétnek a végén az „ECO” szoftver elkezdi aktiválni a vízmelegítési folyamatot az időperiódusok és a berendezés által automatikusan azonosított mennyiségeknek megfelelően, miután az befejezte a felhasználó tevékenységének megfigyelését. A termék biztosítja a forró víz tárolását még akkor is, amikor a forró víz előállítás nem volt beütemezve. Mialatt az „ECO” funkció aktív, a manuális hőmérséklet kiválasztás nem lehetséges. Amennyiben emelni vagy csökkenteni kívánja a hőmérsékletet, az „ECO” funkciót deaktiválni kell a világító gomb megnyomásával, ami akkor kikapcsol. Bármikor, amikor az „ECO” funkció vagy a berendezés maga ki, majd újra be van kapcsolva, a funkció újra kezdődik a „tanuló” periódus legelejétől. Annak érdekében, hogy biztosítsuk az „ECO” funkció helyes működését, javasoljuk, hogy a terméket ne csatlakoztassa le az elektromos hálózatról.

Mit gondoltok erről? Elég nagy ostobaságnak tartom, hogy 1 hétnyi "tanulás" után ha véletlenül kikapcsolod, vagy az asszony kihúzza a konnektorból mert épp takarít, el is felejtett mindent. Mi lehet erre a megoldás? Szünetmentes táp? De hát mégis, ez egy bojler...

Az ECO egyébként a kézikönyv alapján folyamatosan 40 fokon tartja a vizet, ha kell, ha nem. Tudván azt, hogy egy napot tekintve csak és kizárólag az esti órákban van szükségem meleg vízre, szükségem van-e nekem erre?

Mivel járok jobban?
- ha bekapcsolva hagyom ezt a funkciót és rábízom magam a bojler automatizmusára, ami szinten tartja a víz hőmérsékletét és "folyamatosan" tekeri a villanyórámat
- ha manuálisan kapcsolom ki/be amikor éppen szükségem van rá, és a hidegvizet (kvázi 5-15 fokos) melegítem fel vele 40-50 fokra éppen akkor, amikor nekem kell?

Még annyit fűznék hozzá, hogy hetente 1-2 nap előfordul, hogy nem tartózkodom otthon. Tegyük fel, ekkor az ECO mód az esti órákban felfűtené nekem a vizet, de teljesen feleslegesen, hiszen az nem kerül felhasználásra.

Remélem néhányótok tud 1-2 tanácsot adni ezekre a felmerült kérdésekre! Sosem használtam még villanybojlert, nem tudom, mikre kell ügyelni. Köszönöm a segítségeteket!
Szia.

Nekem úgy tűnik, ezt a bojlert kifejezetten nappali árammal ellátott helyekre tervezték. Az ECO program megtanulja, milyen időpontokban (napszakokban) van vízfogyasztás és nagyjából mennyi fogy el ezalatt, tehát mennyit kell utánafűteni. Ha betanulja a magáét, akkor nagyjából azt csinálja, amit Te mechanikusan, de mindig van benne annyi melegvíz, ami az extra használatra esetleg elég lehet.
Sokan vitatkoznak, melyik a gazdaságosabb a hőn tartás, vagy a használat előtti felfűtés. Le kéne mérned a fogyasztást manuális "ECO" és és a bojler ECO módja között. 40 C°-on kisebb a hőveszteség, ha jó a hőszigetelése, akkor jó szolgáltatás lehet a szoftveres ECO mód.

Keresgéltem véleményt a neten, eddig jónak tűnik, nem volt gond vele.
Köszi a választ Plaszlo!

Nagyon érdekelne még, hogy a 40 fokra felfűtött víz körülbelül mennyi idő alatt hűl vissza szobahőmérsékletűre? Nyilván függ a bojler típusától, de valamilyen átlag csak van erre is.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a manuális módot fogom preferálni. Most sem tartózkodom otthon, és ha az ECO betanulta volna egy hét alatt, mikor van szükségem meleg vízre és mikor nem, akkor ma is felfűtené a vizet, ezzel energiát pazarolva. Nem is lenne gond, ha ki/bekapcsolás után nem felejtené el ezeket a statisztikákat, de ha tudom azt, hogy 1-2 napra eljövök otthonról, akkor úgyis kikapcsolom. Aztán ha hazaértem, és újra üzembe helyezem, akkor az ECO újra elkezdi tanulni az egészet előlről, ennek semmi értelmét nem látom.

Most pedig jöjjön a millió dolláros kérdés; mivel nyomod be ezt a gombot máshogy, ha nem ujjal?

Kép

Arra gondolok ezalatt, hogy valami kis ráeszkábálható szerkezettel meg lehetne-e oldani, hogy távezérléssel kapcsolja ki/be ezt a gombot? Ez egy egyállású kapcsoló egyébként. Nem is tudom, egy telefonhívás, SMS, vagy interneten keresztül vezérelhető kis pöcök, ami megnyomja ezt a gombot. Ez azért lenne jó, mert mielőtt hazaérnék, már másfél órával előtte rá tudnám kapcsolni a fűtést (csak és kizárólag akkor, amikor szükségem van rá) tehát mire hazaérek lenne felfűtött víz. Ez már erősen feszegeti a tákolás kategóriáját, de hátha van rá valami ötlet. A készüléket nem bontanám szét a garancia miatt.
Üdv!
Az Ariston leírásai között találtam, a hővesztesége 1-1,2 KWh/24h 60C-on. Ez az ECO beállítás készenléti 40 C°-os hőmérsékletén még kevesebb lesz.
Amennyiben kikapcsolod a nap nagy részében, a bojler szép lassan lehűl, de felfűtésnél a megtakarított energia jó részét elhasználod, hiszen jóval nagyobb lesz a hőfokkülönbség a felfűtésnél, mintha 40C°-ról indulna ECO módban.
Amíg garis, addig semmilyen eszközzel nem nyomkodtatnám távolról, nehogy szétnyomja a kapcsolót és kizárják a garanciából. Ha mindenképp távvezérelni akarod, akkor a betápot kapcsolgasd megfelelő teljesítményű relével. Ehhez olyan elektronikát gyártasz, vagy veszel, amilyet akarsz. Félek ennek a bekerülési költsége erősen lerontja majd a megtakarítási elképzeléseidet.
Helló,

Köszi. Így már kezd érdekes lenni az ECO mód (műszaki analfabéta vagyok e téren) ha nem kerülök fokozott izgalmi állapotba a villanyszámla láttán, akkor lehet megéri. Mindenesetre kiposztolom majd ide a tapasztalatokat, hátha más is venne ilyet majd a jövőben, legyen meg az infó az utókornak is.

A relés megoldással az a gond, hogy ha "be van kapcsolva" a bojler és megszűnik a tápellátás, majd újra elérhetővé válik (visszadugod a konnektorba) akkor kézzel újra be kell kapcsolni a panelen található gombbal az egészet, hiábavalóvá téve a relés kapcsolgatást.

Szóval ha jól értem, ha áram alatt hagyom és rábízom a szoftverre a 40-50 fokon tartást, akkor azzal nagyjából ugyanazt érem el, mintha kézi kapcsolással fűtetném fel nap mint nap a szobahőmérsékletűről. Hm.

Hőmérséklet szintentartó, egész nap elfogyasztott energia = Nem szinten tartott, 10-15 fokos hidegvíz 50 fokosra való felfűtéséhez szükséges energia.

Legalább kapisgálom? :)
peba0706 írta: Helló,
Hőmérséklet szintentartó, egész nap elfogyasztott energia = Nem szinten tartott, 10-15 fokos hidegvíz 50 fokosra való felfűtéséhez szükséges energia.
Legalább kapisgálom? :)


Ha nem is egyenlő, de szerencsés esetben minimális a különbség. 8)
Akármekkora az induló hőmérséklete a víznek, azt a hőenergiát bele kell táplálni, ami a beállított érték eléréséig szükséges. A kényelem és az állandó rendelkezésre állás ára a 40 fokon tartás hő és energiaigénye mint szigetelési veszteség. Ez korszerű hőszigetelés esetén minimális többletköltséget okoz csak. Kikapcsolt állapotban is van hőveszteség, csak a víz hőmérsékletének csökkenésével valamilyen arányban (nem lineárisan) a veszteség is csökken. Minél kisebb a tárolóban lévő víz hőfoka és a környezet hőmérséklete közötti különbség, annál kisebb a hőveszteség.
Ezért az ECO mód 40 fokos készenléti hőmérsékletén jóval kisebbek a veszteségek, mintha állandóan üzemi 60 C°-on működne.
Eddigi gyorsteszt alapján ha "kézi" módszerrel felfűtöm a 80 liter vizet 50 fokra, abból két napig kényelmesen elzuhanyzok és még marad is víz kézmosásra. Hát nem tudom, lehet így mégis gazdaságosabb lesz, mintsem erőltetni a szoftveres ECO-t, ami ugye állandóan utánfűt.
Üdvözletem!
Velis 80-as bojlerem van.
Arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek ha állandóan üzemel a bojler az nem rövidíti le nagyon a kijelzőjén lévő ledek élettartamát? Vagy ha nincs használva (pl. éjjelre) érdemes kikapcsolni?
Szia!
Szerintem a Ledek a leghosszabb élettartamú elemek az egész bojlerben. Bár minden tönkremehet, mert semmi sem tökéletes és állandó, de emiatt kell a legkevésbé aggódnod.
Köszönöm szépen.
Nekünk is ilyen bojlerünk van. A leírás szerint a bojlerben 2 külünálló 40 literes tartály van. Nem értem ezek hogyan működnek és erről nem írnak sehol. Azt gondolnám előbb elhasználja az egyiket, majd a másikat, így lenne értelme. De amikor az 50 fokosra fűtött vízből kiengedek 40 litert, már csak hideg víz jön, még csak nem is langyos. Akkor kienged mindkét tartályból 20-20 litert, majd elhűti totálisan mindkettőt? Akkor pont annyi mintha 1 tartály lenne. És akkor tulajdonképp a 80 literes bojlerből egyszerre 40 liter melegvizet lehet kipréselni?
Amit találtam róla az alapján annyi a varázslat hogy a két tartály sokkal laposabb formát enged meg amit kiegészítettek egy puccos ledes panellel. Gyakorlatilag 2 villanybojler egy szögletes dobozban amik víz oldalon sorba vannak kötve, villany oldalon pedig egymástól független 2 fűtőbetét amit egy elektronika vezérel a beállításoknak megfelelően. A többi marketing.
Itt az elektronikán a hangsúly, gyorsabb felfűtés, öntanulós program, vízhasználati szokásokhoz igazodás, takarékosság....

http://docplayer.hu/420274-Es-tartalom-zuhany-azonnal-okos-homero-ket-tartaly-dupla-komfort-uj-egyedi-olasz-stilusu-vizmelegito-tolunk-21-51-60-csak-27-cm-mely.html

Érdekes, régebben volt az Ariston oldalán egy részletes leírás az új módiról, de már nem találom.
Köszönöm a segítséget!
Nekem egy 100 literes sima Velis bojlerem van. Azt tapasztalom hogy a víz melegítése közben amikor már közel van a beállított 50 fokos hőmérséklethez, elkezd a boiler belsejéből sziszegő hang jönni. Olyan zaj mint amikor a vízforralóban a víz kezd a forrásponthoz közelíteni. Ha megnyitom a melegvizet akkor egy időre abba marad (gondolom mivel ilyenkor a friss hidegvíz miatt csökken a víz hőmérsékelete a tartályban). Felmelegítés után vagy a boiler kikapcsolásakor azonnal abba marad a zaj. Nem tudom hogy ez mennyire normális, eddig nem nagyon tapasztaltam ilyet. A bojler maga nincs 1 éves. Valaki tapasztalt már ilyet?
255 hozzászólás Oldal: 1 / 17

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 33 vendég