Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
47 hozzászólás Oldal: 4 / 4
gabizgatunk írta: Nincs olyan szelep beszerelve,de pontosan mit is jelent az hogy túlhűtött?Nekünk nincs rákötve a hideg víz a kazánra,mi évente egyszer töltjük fel és azt a vizet melegíti illetve forgatja.A radiátorok gyorsan melegednek és le is adják a hőt,de valahogy még sincs olyan meleg bent mint kéne.Van egy termosztát ami a víz hőfokát mutatja és van még egy csőtermosztát ami a keringetőt kapcsolja 40 fokos víznél.És van még egy termosztát szerű valami amivel azt állítjuk hogy 70 fokos víznél vegye el a levegőt tőle automatikusan. Pl anyuéknál süllyesztett megoldással van megoldva falon kívüli vascsövek vannak és nagyobb teret fűt jóval (kb 180 négyzetméter) és egy hét alatt sokkal kevesebb fát fűt el mint mi.Bocsánat nem értünk mi a kazánhoz meg ilyesmihez azért kérdezünk és írunk le mindent amit megfigyeltünk.


Túlhűtött kazán azt jelenti, hogy nagyon alacsony hőfokon indul el a keringetés. Amikor viszont elindul, rázúdítja a visszatérőn keresztül a hideg vizet, ami lehűti újra, és ha jó a termosztát lekapcsol a szivattyú. Ezt játssza el míg fel nem fűti az egész rendszert.
Kazánvédő szeleppel addig kering a kazánkörben a víz, míg el nem éri a beállított 60-65 C°-ot és csak akkor engedi ki a meleg vizet a fűtési rendszerbe. De akkor is csak annyira, hogy a visszatérőből érkező hideg víz ne tudja visszahűteni a kazánt, úgy keveri az előremenő és visszatérő vizet, hogy hőfokon maradjon. Ezen a hőfokon már nem lép fel a kátrányosodás, a kémény is hamarabb bemelegszik, huzata megfelelő lesz, így gyorsabban ég a tüzelőanyag, és gyorsabban fel tudja melegíteni a fűtési kört. Kicsit olyan mint az autók hűtési rendszere, ahol a termosztát a kazánvédő szelep. Ha már próbáltál termosztát nélküli autóval közlekedni hidegben, tudod miről van szó. A motor csak nehezen éri el az üzemi hőfokot, nő a fogyasztása és hosszú távon kárt tesz a motorban.
A kazán kátrányosodása is azt jelzi, a kazán sokáig nem éri el a megfelelő hőfokot.
Tiszteletem. Adott egy 32kw os kazán, egy laddomat, egy 1500 literes puffertartály, a tartály után osztó - gyüjtő majd a radiátorok. Hogyan tudnám vezérelni a fűtést tökéletesen? Szeretnék beépìteni egy 3 járatú keverő szelepet de milyet vegyek mekkora átmérőjűt, ha 1" os a puffer és az osztó - gyüjtő közötti cső, 1" at vagy elég a 3/4 " at illetve kézi vagy motoros ? Ha vennék egy keverőszelep és szivattyú vezérlőt akkor ezt tudnám vezérelni egy szobatermosztáttal amely vezérelné a motoros szelepet és a szivattyút, ha jól értem? Vagy elég egy kézi keverőszelep amit beállítok pl. 65-70 fokra és veszek egy szivattyúvezérlőt és szobatermosztátot amivel csak a keringetőt vezérlem. Illetve azt szeretném még megkérdezni ,hogy a keringető szivattyú most a visszatérő ágba van, maradhat itt vagy az előre menő ágba kell beraknom? Előre is köszönöm, tisztelettel Lengyel Gergő.
47 hozzászólás Oldal: 4 / 4

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég