Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Szervusztok!
Panellakásban lakunk a legfelső emeleten, tele fűtéscsövekkel, mert itt fordulnak vissza a függőleges strangok.
Néhány cső totál feleslegesen összevissza fut, szeretném lerövidíteni. Klasszikus csővek, nem vékonyak, 2.3 cm-nek mértem az átmérőt kb.
Ezenkívül úgy hallottam, hogy ma már vékony rézcsöveket használnak, melyek olyan vékonyak, hogy akára parketta szegély mögött is elfér.

Kérdés:
- Szeretnék egy-két csövet "kiegyenesíteni". Bonyolult ez? Gondolom le kell engedni a vizet... És utána hegesztik?
- Ki lehet-e cserélni rézcsőre? Fontos, hogy ugyanolyan átmérőjű legyen? Gondolom igen, mert ha szűkebb, akkor lelassulhat a keringés, és nem fűt annyira, a lalkók meg kinyírnak... :)

Az igazsághoz tartozik, hogy mindig baromi meleg van (legalábbis itt a felső szinten, de gyanítom lejjebb is), szóval nem tudom mennyire csökkenne a keringés, de lehet senkit nem zavarna. Sőt!

Köszi,
M
Üdv!

Nem vagyok szakértő az ügyben, a helyi viszonyokra adoptáltam a problémádat, hogy helyileg járható-e az út, azt ki kell a közös képviselőn keresztül deríteni.
Általában a fűtésrendszer, szőröstül-csövestül a szolgáltató tulajdonában vannak, tehát bármilyen hiba kijavítására (radiátor csöpögés) annak szerelői vagy általa megbízott emberke (ld népnyelv szaki) jogosult.
Hogy az esztétikai csőrengeteg "lerövidítve" jól funkcionál-e, azt bizony épületgépész mérnök emberke tudja megmondani, " totál össze-vissza fut" azt tényleg egy vizes szaki hivatott eldönteni, miért úgy van, ahogy, elképzelhető, hogy a légtelenítésben van szerepe.
Ha átvariálható, akkor valakinek fizetni kell a tervezést és kivitelezést is, ez lesz nagyban a szolgáltató válasza. Ez a gazdasági oldal. Ha hagyományos vascső, és erre van esély, azt bizony hegeszteni kell, ami nem kevés felfordulással és piszokkal jár, ez meg az emberi oldala.
És végül, de nem utolsó sorban. A 10-en lakni áldás és kötés egyszerre. A régi fűtésrendszrekben az az elv érvényesült, hogy a fűtés előremenő csöve először felment a legfelső szintre, majd onnan szállt alá, így a fentiek mindig örülhettek a trópusi nyárnak, míg a lenn lakók hálát rebegtek ajkaikon, ha nem fagytak oda a radiátorhoz. Így az a csőátmérő aligha lesz megfelelő, a teljes házra nézve, ha a parketta mögé lehet majd dugni.
Mindenesetre sok szerencsét és kitartást, ha kivitelezésre kerül a sor.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 23 vendég