Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Egy ilyen heverőt vásároltam:

Kép

Ami meglep, hogy nagyon szép sima az anyaga. Hogy lehet ilyen hatást elérni nyers fából, mit csináltak vele?
Nekem nem tűnik nyers fának a kép alapján, inkább lakkozottnak. Nyers fa hamar koszolódik, kiszálkásodik, bútornál nem célszerű.
Talán Jmedvegy kolléga fellebbenti a titokról a fátylat. :wink: 8)
Igen, nyers alatt arra gondoltam hogyha en az erdobol hazahozok egy fat, abbol (szaradas utan) hogy tudnek ilyen eredmenyt elerni?
A titok nyitja a csiszolás minősége és a száraz fa. 40 es vászonnal nem lehet simára csiszolni, 200-300-400 as finomsággal már igen. Persze a lakkozás sem ecsettel történt hanem szórással és megfelelő technológiával hogy a szállópor ne érje a lakkot száradásig.
Üdv!

A titok a fokozatosság és a türelem. Első soron érdemes 80-100-as vászonnal kezdeni, majd egy megadott irányba átcsiszolni a felületet. Ezt követően a felületet nedves ruhával kell áttörölni. Ekkor az előző csiszoláskor még lefektetett rostok megduzzadnak, száradást követően 150-180 finomsággal az ellenkező irányba csiszolni. Teljes portalanítást követően lehet festeni, lakkozni, de fontos különösen pisztolyos fújás esetén, hogy a lakk pisztolyból is használható legyen, ellenkező esetben szép, egyenetlen felület lesz az eredmény. Száradást követően újabb csiszolás, legalább 240-es papírral, majd újabb réteg. A rétegeknél ne akarjunk egyszerre végezni, inkább többször, hígabbra higított anyaggal dolgozzunk, a sűrűbb esetén kellemetlen megfolyások jelentkezhetnek, főleg törés és sarokpontokon. Az egyes rétegeket száradást követően egyre finomabb, 320-400 papírral csiszoljuk fel, de csak finoman, nehogy túlságosan belekarcoljunk a felületbe, mert akkor magunknak okozunk többlet munkát. E fölé a finomsság fölé már gyakorlatilag én nem tartom ésszerűnek tovább menni, ez már kézzel simítva is tökéletes eredményt ad. A végső réteget követően acélgyapottal még át lehet törölni, ha érzünk(nénk) valamiféle egyenetlenséget, de gyakorlatilag ha rendesen betartjuk az előző lépéseket, a felület ekkorra már tökéletes.
Röviden ennyi, remélhetőleg sikerült fellebbenteni a fátylat a titokról, és egy saját készítés is örömet fog ezáltal okozni.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég