Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelt Fórumozok!
Családi házam 5 méter hosszú előszobájának egyik falára, egy nyolc lapból álló, keretbe foglalt, 180x130cm méretű tükör került felszerelésre(IKEA). Ennek a falnak a túloldalán található egy radiátor. Eddig rendben is volt minden, de mivel beindult a fűtés, ez a falszakasz rendesen meleg a tükörlapok viszont jóval hűvösebbek, így a tükörlapok hátoldalán rengeteg pára csapódik le, helyesebben már nem, mert leszereltem az egészet. (és mire ráleltem a járólapon állandóan megjelenő víz ezen kiváltó okára)
Szívesen vennék hasznos megoldást jelentő tanácsokat, mesteri fogásokat. Természetesen nem olyanokra gondoltam, mint például "tavasszal fel, ősszel meg le az egészet".
Üdv
Üdv!
Vékony, 5 mm-es polifoam-ot, parafát, vagy hőszigetelő tapétát felragasztani (kasírozni) a tükrök hátára hézag nélkül. Ez talán megoldaná a kérdést.
A tükörkeret 4 külső és 6 belső vázból áll, melyek eleve mindössze 15mm szélességű lécek és ezekből 4mm-es szélesek a nútok.
Ezekben helyezkednek el a 3mm-es tükörlapok. Tehát már most is csak 5,5mm távolság marad a fal illetve a tükörhátlapja között. Ez az IKEA lego szisztéma, de szerintem nagyon mutatós darab. Na már most, amennyiben valamelyik általad ajánlott anyagot ragasztanám a tükör hátulsó felére, akkor ahhoz, hogy ne feküdjön fel teljesen a falra, egy komplett keretet kéne csinálnom, ami a jelenleginél szélesebb kéne hogy legyen. És? És akkor még mindig ott marad a "talán jó megoldás lehet" kérdése. Köszönöm a segítséget. Abban még segíthetnél, hogy mivel mentegessem magam a Párom előtt, aki napjában 100x elsétált előtte.
Üdv
Melyik tükörről van szó? Így nehéz elképzelni. Azt mondod, a tükör hátlapja és a fal között van 5.5 mm, ebbe igazán belefér egy 5 mm-es polifoam lap, vagy akár egy vékonyabb parafalap. A lényeg, hogy ne legyen hideg a tükör szigetelőanyaggal takart hátoldala és akkor vélhetően nem lesz páralecsapódás. De kísérlet nélkül csak puszta fejtegetés, próbáld ki az egyik tükrön valamelyik módszert és ha beválik, alkalmazhatod a többin is.

Párodnak mondd azt, a hiúság bűnös gondolatokra késztet, ezt akartad megakadályozni! :lol: :lol: :lol:
Azt írod, hogy ne legyen a hideg a tükör hátoldala. Szerintem éppen az a baj, hogy a tükör hátoldala a fűtött oldali falon van, ahonnan kapja a meleget és ezáltal a másik oldala, lényegesen hűvösebb, és ezáltal, mint a szemüvegemen, mint amikor hidegről melegebb helységbe lépek, pára csapódik le, valami ilyesmi történhet ebben az esetben is, azzal a különbséggel, hogy a fal illetve a tükör hátlapja között alakul ki ez a hőlecsapódás, amit "nincs ki letöröljön", ezért kénytelen folyadék formájában lefelé megkeresnie az elfolyás útját. Tehát, amennyiben hátlapszigetelés alkalmaznék, attól még elölről ugyan úgy "fázna" a tükörlap, sőt az állandó nedvesség jelenléte miatt, még meg is vakíthatná azokat, szerintem. Rosszul okoskodok?
A pára azon a felületen, tárgyon csapódik le, ami egy térben eléri vagy meghaladja (lefelé) a harmatponti hőmérsékletet. Az esetedben a tükör eleje azon, vagy a fal miatt picit magasabb hőmérsékleten van, mint az előszoba levegője. Így nem fog lecsapódni rajta, mert nem az a leghidegebb pont.
Most nézzük a tükör mögötti teret. Ott a fal meleg, viszont a tükör hideg, mert az nagyjából az előszoba hőmérsékletén van. A tükör mögötti térben a tükör hátoldala a harmatpont alatti hőmérsékletű, így ott csapódik le a pára.
Két megoldást látok:
1., kipróbálod egy tükrön a hőszigetelést. Ezáltal a hőszigetelés hátoldala már nem harmatponti, vagy az alatti hőmérsékleten lesz, ezért elmarad a páralecsapódás. Elég csak egy-két fokkal a harmatponti hőmérséklet felett tartani a szigetelés szabad oldalát, már nem tud kicsapódni a pára. Lényeges, hogy a tükör és a hőszigetelő között ne legyen légrés, mert a kicsapódás ott fog végbemenni.
2., Keresel másik megoldást. :roll:

Gondolkodtam azon 2. variációként, hogy légrést hagysz a tükör és a fal között, hogy mozogjon a levegő. A fal melege miatt megindul a légmozgás, de ez visszaüthet abban is, hogy még több páradús levegő kerül a tükör mögé és így még intenzívebb lesz a kicsapódás. Szerencsés esetben a légmozgás hűtő hatása miatt közel hasonló hőmérséklet lesz a tükör előtt és mögött, így elmarad a kicsapódás. Talán ha mozog a levegő, akkor nem dúsul fel a pára annyira a tükör mögött, így alacsonyabb hőmérsékletre kerül a harmatpont, elmarad a kicsapódás. Nem vagyok fizikus, csak gondolkodom remélhetően logikusan.
Hát köszönöm szépen. A szigeteléssel fogok próbálkozni már csak azért is, mivel a keret teljesen felfekszik a falra, ahhoz pedig, hogy légrés legyen a tükör és a fal között, ahhoz valami távtartókat kéne közbeiktatnom, az viszont olyan érzést keltene, mintha "lebegne" a fal előtt. Majd beszámolok az eredményről.
Üdv
A "tükörfal" probléma megoldva, legalább is két nap eltelte után sem jelentkezett a vizesedés. Az OBI áruházban nagyon sok kiváló anyagot lehet kapni, ott találtam rá én is a megfelelőre. Német gyártmányú 5mm vastagságú polisztirol lap, mely 120x50 cm-es táblákban, (1 csomagban 8 tábla) kapható. Eredetileg valami lépéscsillapítóként forgalmazzák. Az egyik oldala enyhén bordázott míg a másik teljesen sík felületű. Az ára is egészen barátságos. Méretre szabás után, kétoldalú szőnyegragasztóval rögzítettem a tükörlapok hátoldalához és már mehettek is vissza az eredeti helyükre. Köszönet a hasznos ötletért Plászlónak.
Üdv
8 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég