Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Tisztelt Ezermesterek!

Olyan dologgal találkoztam, amivel még sosem, s nem tudom, hogyan oldjam meg.
Egy régi komódot újítok fel. Mindegyik lába vizes volt, mert akitől kaptuk, valamilyen sufniban, vagy pincében tárolta. 3 lába teljesen kiszáradt, a negyedik viszont egyáltalán nem szárad. Kb másfél hónapja ugyanolyan nedves. Arra gyanakszom, hogy talán olajos lehet, bár nem tudom, hogy mitől. Mindenesetre nem tudok vele mit csinálni. Tud ebben valaki segíteni?
Üdv!

Az hogy olaj vagy víz van-e lábrészen, egy egyszerű papír teszttel el lehet dönteni. Ha egy napra normál, tiszta papírral szorosan körbe kell tekerni, majd egy nappal később levéve megszárítani. ha némi foltossággal, de megszárad, víz, hanem akkor sajnos olaj. A legrosszabb, ha valamilyen ásványi olaj, valamiféle motorolaj vagy hasonló, mert azt elemi úton kivenni nem lehet. Elviekben lehet főzéssel, de egyrészt az edényt utána már "étkezésre" nem lehet használni, illetve az utómunkálatok eltartanak egy darabig, és a végeredmény sem garantált. Lehet még paraffin és hasonló, esetleg talán hagyományos repce vagy napraforgóból készült, azonban ezek mindegyike is hasonlóan az előzőhöz, nem festhető. Vannak olyan kezelő anyag(ok), mely alapként szolgálhat, de félő, idővel az olaj ezt is átitatja, és a felvitt festék lepereg.
Ha nem feltétel az eredetiség, legjobb megoldás a klasszikus "ecetes olló", vagyis a problémás alkatrész újragyártása vagy elkészítése, hasonló anyagból. Mint jelezte négyből három rendben van, feltételezhetően ez a negyedik valamely módon kivehető lesz, vagy legalább is részben eltávolítható. Ha esztergált darab, akkor csak keresni kell egy esztergályost, aki elkészíti.

Sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég