Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
A franciaágyunk tartókerete kihordósodott. Emiatt a korábban kemény ágy süppedős-nyúlós lett. Középen a két ágyrács közé vásárláskor úgy kellett a távtartó fakockát kalapáccsal beütni. Most meg fél centi hely van mellette. Attól tartok, hogy beszakad alattam az ágyrács. Terheletlenül az ágy végeinél 28, középen 38 mm hely van. Fél kézzel húzva még közel két centi helyet tudok csinálni.

Érdekelne, hogy az ágykeretet hogyan lehetne a legegyszerűbben, legolcsóbban tuningolni, hogy az alakja közelebb legyen az eredetihez. Az első ötletem az volt, hogy átfúrom a keretet, és menetes vasrúddal összehúzom középen. De így kiállna a vasrúd vége az ágy szélén, ami balesetveszélyes. Ötletek?

Csatolmányok

Üdv!

Kétféle megoldást ajánlanék a problémára a mellékelt ábra szerint:
gy megoldás.jpg
gy megoldás.jpg (184.98 KiB) Megtekintve 1660 alkalommal.

Az egyiknél egy fa lapot, elsősorban rétegelt lemezből kivágott, méretre igazított lapot lehetne mérettartóként behelyezni, és csavarokkal rögzíteni. Hátránya lehet, hogy aránylag sérülékeny, a végeken lévő csavarok idővel kiszakadhatnak.
Ha erre nincs hely, talán egy biztosabb, második megoldásként, a menetes szár helyett, szóba jöhet egy menetes feszítő vagy spanner alkalmazása. Ekkor a vas betét akár kapupánt csavarral is rögzíthető, nem lóg ki, és egy rejtett, de esztétikus megoldást nyújthat. Maga az alkatrész, némi otthoni barkácsolással, egy szögvas és hozzá hegesztett lemez segítségével is könnyen kialakítható, nem kell üzletbe rohangálni, hol lehet ilyet kapni. Összekötőként egy vastagabb drót vagy esetleg drótkötél darab használható.
Innen már csak a saját elképzelés marad, milyen megoldást választja, esetleg jöhet még ezeknél is egyszerűbb.
Sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm. Valószínűleg a vas betétes megoldást választom. Középen így egy menetes vasrúddal tudom állítani a drót feszességét.
Üdv!
Ki lehet hagyni a feszítődrótot, ha a két spannert rögtön beleillő menetes rúddal kötöd össze. Ha sikerült beakasztani mindkét oldalon, már lehet is feszíteni.
A másik lehetőség, kerékpáros, vagy motoros boltban bowden belsőt veszel és azt rakod a spannerek közé A bowdent mindkét spanneren - vagy egy spanneren és egy fordítón - átvezetve, többszörös visszahajtással egy nagyobb méretű csokival (sorkapocsléc) összekötheted.
Szerintem kár a szükségesnél több féle összekötőt alkalmazni.
Végül fába csavart kampóra akasztottam láncot és láncfeszítőt. Ebből két garnitúra 2000 Ft volt a csavarboltban. Remélem, hogy ennyi ponton elég összehúzni. Egyelőre működik.
Üdv!

Remélhetőleg a becsavart kampók nem fognak kiszakadni, lévén a fa meglepő dolgokra képes.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég