Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Azt vettem észre ,hogy a tolóajtós gardrób oldallapja és az ajtó között a rés nem egyenletes ,az alsó polc leesett, majd a vállfatartórúd is leesett és a ruháim a szekrény alján vannak. Megnéztem mi az oka . Az oldallap és a hátsó lap csak az alsó és a felső csücsökben kapcsolódik a többi részen a hátsó lap kipúposodik .
,a közepén kb .10cm - t. Ez a szekrény jobb oldalán van csak. Hogyan lehet ezt megjavítani ? a fal és a szekrény közt a távolság 15 cm ki kell pakolni és kihúzni a szekrényt ? Kösz :roll:
Üdv!

Általában egy javításnál érdemes hozzáférni az elkajszult részekhez, bár elvileg egy nőgyógyász képes a kipufogón keresztül is megszerelni egy motort. Bocsánat, még egy kis szilveszteri maradék... :)
A leírás alapján a hátfal, ami egy HDF, aránylag vékony lap, akkor púposodik fel, ha a környezetéből vizet vesz fel. Nem kell itt literekben gondolkodni, pusztán néhány térfogatszázalék esetén is jelentős méretváltozás tapasztalható. Mivel aránylag nagyméretű a szekrény, így csak a sarokpontok fogják össze, a többi rész - polcok, vállfa akasztó rúd - csak egy beépített konzolra támaszkodik. Nem ismert, hogy ez vett, vagy egy asztalos által legyártott darab. Ha ez utóbbi, akkor jelezni kell a mesternek, hogy jöjjön kiküszöbölni a csorbát, ha az előző, akkor viszont a laminált lapokhoz hasonlóan, ezt is célszerű lett volna összeállítás előtt "aklimatizálni" az összeépítés helyén. Mivel a hátsó lap méretváltozása a minden irányú, így gyakorlatilag szétnyomta az oldalakat, ezért esett le először a polc, majd a rúd is, konzoljaik eltérő méretéből adódóan.
A kijavításra így látatlanban két megoldás kínálkozik. A hátlapot ki kellene építeni, majd egy sík felületen hagyni, hogy kisimuljon, erre pár nap alatt önmagától képes lesz, majd némi méretigazítás után visszarakni a helyére. Ha ez nem járható, akkor venni egy másik hátlapot, és a pár nap aklimatizálódás után a helyére szerelni. Bár ez utóbbi költségesebb, de a lap magától nem fog kisimulni, nincs is rá álló helyzetben egyszerű módszer. Az aklimatizálódásra pedig azért van szükség, mert ha beáll a környezet páratartalmára a méret, az egy szárazabb időszakban ugyan zsugorodni fog, de nem fogja "összerántani" a szekrényt, és legkevésbé sem fogja később sem szétnyomni az oldalakat. A púposság megszüntetésére pedig azért van szükség, mert ez biztosítja egyben a szekrény merevségét is, már amennyire. Ha púpos marad, az idővel nyeklik-nyaklik, minden lesz, csak jó nem.
Hát nem tudom, melyik verzió kerül megvalósításra, mindenesetre egy visszajelzésnek örülnék, hogy oldódott meg a probléma.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
2 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég