Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdv!
3-as rétegelt lemez-szalagot (500*70 mm) hajlítanék, majd ragasztva lesz egy keskeny élre. A hajlítás hullámforma, kb. 120 mm-es rádiuszok, kb. negyedkörök váltakoznak. Gőzre gondoltam. Hogyan kivitelezhető házilag? Kis kézi gőztisztítóm van csak.
Üdv!
Nem csináltam még ilyet soha, de ismeretterjesztő filmekből látva, gőzkabint kellene építened, amibe belefér a hajlítandó darab. Kis mennyiségű gőzzel akár órákig is eltarthat amíg a fa megpuhul, a profi berendezésekben 20 perc is elég lenne.
Talán Jmedvegy kolléga jártasabb ebben is, mint minden famunkában.
Üdv!

Talán még nem késő.
A gőzzel végzett hajlításra a rétegelt lemez nem alkalmas, mivel az egyes rétegek egymásra merőlegesek, és a gőz a köztes ragasztó anyagot is felpuhítja, így csökkentve annak szilárdságát. Itt célszerű egy sablont készíteni, a szükséges csíkokat levágva, azokat ragasztóval egymáshoz erősíteni. A jobb ragasztáshoz viszont vagy sok szorító, vagy szalagfűrésszel kivágott ellendarab(ok) szükséges.
A gőzölésnél nem szükséges nagy kemence, egy egyszerű teáskanna is megteszi, alkalmas csővel összekötve egy gőzölögtető rekesszel, kabinnal, feltéve, hogy a kabin kellően zárt, a kanna felé lejt, hogy a lecsapódó gőz oda vissza tudjon folyni és a végén egy kis nyíláson némiképp el is tudjon távozni. A gőzölés ideje nagyban függ a tárgy méreteitől, azzal egyenesen arányos. A folyamat úgy gyorsítható, hogy ha az nyomástartó rekeszben történne, ez azonban amatőr gyakorlatban nem, vagy csak nehezen kivitelezhető, kis bekerülési költséggel. Emiatt inkább az első megoldás terjedt el, még ipari méretekben is. Hajlításra leginkább a bükk, juhar, kevésbé a kőris, tölgy alkalmas. A Thonet bútorok voltak erre a legjobb példák, mivel a hajlítással a veszteség minimális, viszont a kapcsolódó elemek a lehető legnagyobb terhelés felvételére alkalmasak, így tartós bútorok voltak készíthetők.
Az adott helyzetben az első variációt gondolom kivitelezhetőnek, és a kialakításhoz megfelelő sablon kialakítását javaslom, melyhez a vastagság függvényében egyre hosszabb csíkokat érdemes egymáshoz ragasztani, hogy a kész méret kialakuljon.
Sok sikert a kivitelezéshez!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
3 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég