Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1
A legszebb felületeket politúrozással lehet elérni a bútorokon , és ezt már hellyel-közzel a sík felületeknél , sikerült több bútoron is kialakítanom. Faragott tárgyakat is kisebb bosszankodások kíséretében lefényezem ,de most egy keretnél merült fel hogy az esztergált dísz és a sík felület határvonalát sehogyan sem sikerül elfogadhatóra fényezni. Elsősorban csak kis ecsettel férek oda és hát randa marad.
Talán lesz itt valaki akinek már sikerült hasonló problémát megoldani. Szívesen vennék pár jó tanácsot.
Üdv Beppi
Üdv!

Ajánlom figyelmedbe a témához kapcsolódóan a következő linket vagy éppen ezt . Mindenesetre meg kell mondanom, nagy fába vágtad a fejszéd. Ebben tanácsot adni igen nehéz, mivel ez igazán kifinomult kézimunka, ha nem érzed, akkor igen nehéz tanácsot adni, a fő cél, hogy a felületre egyenletesen kerüljönek fel az egyes rétegek. Faragott tárgyaknál leginkább az olajozásról tudok, hogy alkalmazzák, éppen azért, hogy a finoman metszett felületek ne sérüljenek, vagy éppen - ne adj ég - letörjenek. A kezdet kezdetén én is megpróbáltam esztergált tárgyakon, és bár itt egy fokkal jobb a helyzet :D , viszont valóban szép, a szemnek is tetsző felület kialakítása hát nem kis teljesítmény, és igen nagy gyakorlatot követel meg. Egy amatőr faesztergályos megpróbálta egy kiállításon, tudomásom sszerint 3 órába telt, míg elfogadható eredményt ért el.

Esetleg megpróbálhatod, hogy egy multifunkciós gépbe (ld pl Dremel) befogatható, korongra, rövid szövetcsíkokat erősítesz, mint valami polírkorong, és ezzel próbálod menteni a menthetőt (ld lenti kép). A fordulat megválasztásával elfogadható eredményt érhetsz el. Vigyázz, hogy a vékony, finom részletek ne sérüljenek!

További szép napot!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm a Segítséget, sokat használt az ajánlott link,innen jutottam el a megoldáshoz,feltöltöm az eredményt bemutató fotót
Üdv Beppi

Csatolmányok

Üdv!

A díszítő elem igazán szép esztergályos munka. Több mint valószínű, hogy ezt előzőleg még gépen szépen előkészítették, majd aztán vágták darabokra és használták fel díszítő elemnek. Gyakorta látni hasonlókat régi tükrökön, asztali vagy faliórákon.
Javaslom, ha kedved lelled benne, és valóban érdekel, próbáld meg más anyagokon is, így legalább ha élesben megy a dolog, lesz benne gyakorlatod. Szerencsére egyre több felületvédő anyag természetes alapanyagok felhasználásával készül, és nem okoz gondot leginkább gyerekjátékoknál a megfelelő felületvédő anyag kiválasztása - vajon ha lefestem, és szájába veszi, nem lesz baja tőle???. A sellak és a szesz is gyakorlatilag ezeknek tesz eleget, viszont a végső megoldás nagyban függ a bedolgozás mikéntjétől. És hát a végeerdmény sem elhanyagolható... :)
Sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
4 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég