Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
26 hozzászólás Oldal: 1 / 2
Olyan fűtési megoldásokat keresek ami nem állandó használatra, hanem alkalmakra vonatkozik pl.: ritkán használt műhely, naponta de változó időben használandó irodahelyiség (35m2), kb. havi 1x használt rendezvényterem (100 m2)...
Fontos szempont az egyszeri költség és a használat közbeni gazdaságosság. A kívánt hőmérséklet 18-25 celsius.
A fűtési rendszer kiválasztásánál azért tudni kell, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre. Villany elvileg mindenhol van, műhelyben, irodában, rendezvényteremben, így adódik az elektromos fűtés, ami viszont nem olcsó. Ez a mérettől függően lehet ventilátoros hőkandalló, olajradiátor, elektromos fali radiátor, de sok jót hallottam az infrapaneles fűtésről.
Némi infó:
http://www.adax.hu/?gclid=CMLJ07yC66MCFQ4EZgodh0YQ4g
Infrapanel:
http://www.infrapanel.net/
http://www.nyirinfrapanel.hu/
http://infrapanelek.hu/news.php
Ha gáz is van a helyiségekben, akkor a hagyományos konvektoros megoldás lehet a megfelelő.
Kisebb helységekben még a PB gázos szieszta infrakályha is alkalmazható, úgy látom, még mindig kapható.
Olyat biztos nehéz lesz találni, ami gazdaságos és minimális a beruházási költsége. Ennyi információ alapján csak ötletet adni tudunk, mert villany biztos minden helyiségben van, de kérdés a megnövekedett igényeket is ki tudja szolgálni a meglévő elektromos hálózat?
A rendszertelen használatból eredő felfűtés - kihűlés miatt a gazdaságosság is megkérdőjelezhető. Egy teljesen lehűlt szobában hiába meleg a levegő, a falak még sokáig ontják magukból a hideget, így a melegérzet csak jóval később alakul ki.
Kell egy kicsit számolni, árakat nézegetni, melyik a még gazdaságosnak mondható és megfizethető legkényelmesebb megoldás.
Üdv !
Hát a sziesztáról lebeszélnélek. Büdös és kiégeti az oxigént így gyorsan elálmosodsz ha nem szellőztetsz folyamatosan. Párásítja a levegőt mert az égésterméke közvetlenül a fűtött helységbe áramlik és az jelentős mennyiségű vízgőz is. Ez lecsapódik a hőhidas vagy hideg részeken és penészesedést okoz. Esetleg valami szerelőműhelybe infrasugárzós megoldásként szóba jöhet adolog.
Én futnék egy kört a hűtős fűtős klíma körül. Ami inverteres, ez a drágább de egész jó COP ra képes és pillanatok alatt üzemkész ha fűteni kell vele.
A hűtős-fűtős klíma fűtési üzemben 15 C fok alatti külső hőmérséklet alatt, a külső hőmérséklet esésével rohamosan csökken a beltéri hőleadása - fűtése. +5 C foka alatt már nem gazdaságos és 0 C fok alatt nem működik. Ez télire nem megoldás, csak az átmeneti időkre.
A speciális hőszivattyúk (tudom a klíma is az) képesek 0 fok alatt is jó hatásfokkal üzemelni, de más gázzal és más kompresszorral működnek, áruk messze magasan a kombi klíma felett van.
Üdv !
Kicsit körülnézel és fogsz találni -15 külső hőmérsékletig is fűteni képes klímát. Mivel alkalmi használat volt a kérdés :) legfeljebb ha nagyon hideg lesz meg lesz az alkalom hogy ne használják a műhelyt irodát egyebet. Ha meg nagyon kell használni az irodát, egy párezer forintos ventillátoros hősugárzóval ki lehet bírni néhány napot. Nálunk a fázósabb csajok az asztalauk alatt járatnak ilyesmiket a 24 fokos irodában :)
Rendben, tényleg vannak ilyen inverteres klímák, de azért nézzük meg az árát és a kiinduló kérdést is.

bjoule írta: Fontos szempont az egyszeri költség és a használat közbeni gazdaságosság. A kívánt hőmérséklet 18-25 celsius.
Igen valóban. Viszont egy PB gáztartály telepítéssel és egy Buderus kazános radiátoros rendszerrel összehasonlítva már nem is olyan drága az a jobb hűtős fűtős klíma esetleges hősugárzós rásegítéssel. Arról nem beszélve hogy a vezetékes gáz kiépítése ha van az utcán is horror pénzbe kerül manapság. Viszont ahol fűteni kell télen ott többnyire hűteni is kell nyáron.
Persze mindezzel nem azt mondom hogy ez a legjobb,csak egy megoldás ez is amivel érdemes foglalkozni.
Nem tudom ez az infrapaneles cucc valóban olyan jó vagy csak divat lett ? Mivel nem tesz mást mint "elégeti" a villanyt hővé és jól becsapja a hőérzetünket hogy a 18 fokot is melegnek érezzük van valami extra amit tud még az esztétikumon kívül ?
Az infrapanel egyik nagy előnye, hogy sugározza a hőt - mint a nap úgy melegít - de csak csekély mértékben melegszik fel a felülete, ezért faépületekben is nyugodtan alkalmazható. Tény és való, nincs tökéletes fűtési megoldás, így ez sem az, de ügyes elhelyezéssel jól használható.
Ez is csak egy ötlet, sajnos ez sem olcsó, de ahogy elnézem semmi nem az, ami korszerű.
Helló Mindenki!
Valószínűleg egy egyedi problémában szeretném hozzáértő és objektív „segítségüket” kérni:
Az elejéről kezdem, a könnyebb érthetőség kedvéért. 46m2-es, belvárosi lakásomban (belmagasság.:4,2m) teljes felújítást kezdtünk el az idén. A felújítás érinti, érintette a teljes víz-, gáz- és fűtésrendszert is. A kivitelezés elkezdésénél leszereltettem a gázórát (nagy hiba volt!!!) is. Második hónapja próbáljuk átadatni az új gázrendszert (természetesen gázterv alapján) és az osztott rendszerű füstgáz elvezetést is. Teljesen „üzemképesen” várja a beüzemelést 3db radiátor (ez erre a télre értendő, hiszen jövő télen már elkészül a falfűtés-hűtés rendszer is), a hozzá vásárolt kondenzációs kazán, osztó-gyűjtő thermo-elektromos motorokkal, körönkénti vezérlés, stb. Ha jól gondolom, ezzel még „el leszünk” egy darabig, de a hideg már megérkezett… Egy „átmeneti” fűtésen gondolkodom. Hallottam egy „suffni-tuning” megoldásról, ami a villanybojleres fűtés. Vezérelt árammal működtetném a 100literes bojlert, egy szoba termosztát vezérelné a keringető-szivattyút. Ha megtörténik a gázra átállás, akkor sem szeretném kiiktatni a bojlert, hiszen egy fűtési, de főleg hűtési puffernek megfelelő lenne.
Természetesen nem áldását kérem elképzeléseim megvalósításához, csak valami „sántítós érzésem” van ezzel az egésszel kapcsolatban. Ön (Önök) szerint ez egy életképes elképzelés a részemről, ha igen, milyen buktatókra kell figyelnem és ha halott ötlet, miért?
Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: H Zs
Ui.: az épületgépész-tervezőmet(?) illetve a kivitelezőmet nem szívesen kérdezném meg erről, mert annyi konstruktív hozzáállás szorult beléjük, mint… :D hát ezt a munkát nem velük fejezzük be…
Üdv!
Tényleg sántít ez az elmélet. A 100 literes bojler fűtőteljesítménye max. 2 KW (de inkább kevesebb, a 200 l-es bojler 2 KW-os), ami vezérelt áramról biztos, hogy nem tud megfelelő teljesítményt leadni, és a lakásodat felfűteni. A 100 l-es bojler melegvíz tartaléka vezérelt áramról néha 2 ember melegvíz ellátására is kevés.
Mivel a jövőben mindened lesz (így kiesik az elektromos kazán, hütő-fűtő klíma),talán a legolcsóbb átmeneti megoldás néhány kisebb teljesítményű hőfokszabályozós olajradiátor beszerzése és szétosztása a szobákban. Ezekkel kihúzhatod a telet is idén, ha minden rosszul alakul és nagyobb biztonsággal lehet napközben magukra hagyni, mint a ventilátoros társaikat. A nagy belmagasság miatt jobb lenne az olajradiátoros folyamatos fűtés, mint este gyorsan felfűteni ventilátoros hőkandallókkal. Itt az elektromos hálózatod és a villanyóra teherbírása a kérdéses pont.
Köszi a gyors választ!
A villamos hálózat szintén új és nagyon korrektül kivitelezett. Óra: nappali 32A, vezérelt: 20A (a melegvizem - jelenleg - egy 200lit bojlerrel készül. Mi van, ha a fűtőszálat, a 100lit bojlerben lecserélem 3KW-osra és előnykapcsolózok? üdv.: chazar
Tudni kellene a lakás fűtési teljesítmény igényét. Amennyiben jó a hőszigetelése, esetleg elég lehet folyamatos üzemben, és egy relével átváltani a vezérelt áramra az aktív időszakokban. Keményebb hidegekben lesz kérdéses a 3 KW, de kisegítő fűtéssel - rásegítéssel - működhet. 8)
CSAK vezérelt áramról - előnykapcsoló ide vagy oda - nagyon kevés lesz a 100 literes pufferelés! Ha a 200 l-es bojleredet is fűteni akarod a vezérelt körről akkor biztos halál. :( A vezérelt kör időszeletkéi alatt nem fognak tudni felfűteni a bojlerek. El kell dönteni melyik mehet erről. Annyit még lehetne spórolni, hogy ha a a HMV bojler felfűtött, átadja a lehetőséget a a központi fűtésnek. DE úgy tudom ez szabálytalan, a vezérelt áramkört közvetlen - direktben - a melegvízellátó bojlerig vezetik és fixen kötik rá a bojlert. Minden egyéb megcsapolás, elosztás más fogyasztók felé hivatalosan szabálytalan, tiltott.
A számított igény: 12Kw (fűtési) - persze kellőképpen túlméretezve!
A falak 80cm tégla, belül 10cm kőzetgyapot hőtükörrel és a falfűtés-panel (Wavin - ez még nem üzemkész) + gipszkarton. Nyílászárók teljesen feújítva + kicserélve thermoüvegezéssel. Ez az egyetlen szerencsénk most!!! Ha lesz gáz (legalább az), akkor már a 10kw-os gázkandalló dolgozhat, a 28kw-os kondenzációs kombikazánról nem is beszélve. Szerény és elkeseredett szímításom szerint, max 1,5 hónapot kell még (így) áthidalni. Persze lehet, hogy "csak" 3 hetet!
Hogy mit szabad és mit nem: eddig mindent csak a SZABAD vonalon csináltam és csináltattam! Csak a gépészet része veri a kétmilliót (inverteres hőszivattyús légkondival), a s...ggem meg befagy. Az (igazi) okát ismerem, de nehéz hathatósan tenni ellene. Van egy gáz-MEOs, aki...
köszönöm a véleményedüdv.: chazar
Nem igazán értem a dolgot. 80 cm vastag fal, 10 cm hőszigeteléssel, korszerű nyílászárókkal mindezt 46 m2-en...............egy gyertya lángjának be kéne fűtenie. Inverteres klímával sem tudsz fűteni?? Az enyém sima klíma és ebben az időben is fűt mint a kisangyal, ha nincs kedvem a gázkazánt begyújtani.
Igazán azt sem értem, miért kellett 80 cm-es falvastagságnál belső hőszigetelés? Kicsit olyan a lakásod, mint egy mintaterem, minden benne van, amit a technika kínál, mégis fázol. Tele van ellentmondással. Az én házikómban gyenge hőszigeteléssel, alig nagyobb területtel egy visszavett teljesítményű 24 KW-os gázkazán befűti a leg farkasordítóbb hidegben is. Neked meg 28 KW-os kazánt szerelnek be?! Miért? Trópusi meleget szereted?
Szerintem ilyen hőszigeteléssel a 3 KW-os bojlered is ki fogja fűteni gond nélkül.
ja!
Műemlék (Budai Vár) házban van az egy légterű(!) galériás lakás. Persze a különböző helyiségek elkülönülnek egymástól, de csak optikailag. A 80cm-es falvastagság adott. A 10cm-es kőzetgyapot szigetelés hangszigetelés szerepet tölt be és "csak" a szomszéd lakások falain található. A nyílászárók bár "korszerűek", de 4db 150x250-es ablakom+bejárati ajtóm, valamint egy 90x206 ablakom van. A nagy ablakok eredetiek, mert nem engedték kicserélni, csak felújítani. A külső szárnyak gumiszigetelést+thermoüvegezést kaptak, a belsők meg csak optikai-tuningot (a spalettákkal együtt). Az inverteres klíma a falfűtés-hűtéshez kapcsolódik, de az még nem üzemkész és... most, hogy kérded lehet, hogy csak hűteni tud (ennyire faszari voltam??? "LÉGHŰTÉSES KOMPAKT INVERTERES HŐSZIV. MINI FOLYADÉKHŰTŐ HIDR. BLOKKAL DAIKIN EWYQ005ACV3P". Ehhez szükséges még egy min. 100literes hűtési-puffer. 28Kw-os, mert a Bosch Condens 3000-es külsőhőmérséklet- és körönkénti vezérléssel csak ebben a teljesítményben kapható. Vehettem volna 12Kw-os Immergas kazánt, de többen lebeszéltek. Mellesleg a 28Kw a melegvíz-hez kell, márpedig ahhoz kell! A kád 430liter. A fűtést (hozzászámolva a max 35-40 fokos előremenő vízhőmérsékletet, 7,3-8,1Kw közötti teljesítménnyel megoldom! Bemutatóterem? Én "csak" egy élhető és minden igényt kielégítő otthont szeretnék magunknak... üdv. chazar
26 hozzászólás Oldal: 1 / 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég