Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
13 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözlök mindenkit!
Egy olyan problémával fordulok mindenkihez ami megosztja a körülöttünk élö asztalosokat,ácsokat.Tetötérbeépitésünk van és a jövőhetén tennénk le a hajópadlót a tetőtérben.
Most alulról nézve:gerenda
fozolt hajópadló
van.Mi ezt úgy szeretnénk beépíteni a szobák felé:
gerenda
fozolt hajópadló
fólia
2 cm-es lépés és hanggátló
5 cm párnafa ami közé hőszigetelő megy
fólia
hajópadló

ami vitát váltott ki az az,hogy a párnafákat lekel e rögzítenünk vagy sem.Egyik fele a társaságnak azt mondja lekel rögzíteni a másik fele tiltakozik,hogy nem szabad mert akkor a 2cm-es hangszigetelőt átszúrjuk és a csavarok mentén a hang leszűrődik.Mi meg itt állunk egy héttel a lerakás előtt és nem tudjuk mit tegyünk!
Kérem segítsenek! :D Köszönöm
Üdv!

Nem vagyok egy nagy akusztikai szakértő, itt pusztán az a kérdés, mennyire fognak rohangálni a felső szinten.
Abban egyet kell érteni, hogy a párnafa rögzítő csavarjai mindenképpen, átfogja átvezetni a hangot alsóbb rétegekre, így a teljes szerkezeti elemekre, amelyek, mint valami bőgő, tovább erősíthetik. Viszont mivel a hang pontszerűen, és nem teljes felülettel adódik át, nem ugyanazon azzal a helyzettel, mintha rá lenne egy az egyben rögzítve a fa a felületre.
Másrészről a párnafa, mint nevében is benne van, valamilyen közbülső rögzítő, vagy éppen egy-síkba hozó, fogadó réteget hoz létre, ha úgy tetszik, tehát ezt mindenképp illik és szükséges rögzíteni. Valamilyen akusztikai szakember tudná valóban kiszámolni a fentről leszűrődő várható zajterhelést.
Az bizonyos, hogy tökéletes hangszigetelés biztosíthat megfelelő elszigetelést, tehát az előzőek alapján ez így nem valósítható meg.
Javaslom, alakítsák ki a fenti részt a említett rétegrenddel. Ezután, vagy már közben is néhány hajópadlót lerakva, rögzítve el lehet kezdeni a tapasztalati gyűjtést, hogyan viselkedik. Igazán tanácsot itt nem lehet adni, minden a helyi kialakítástól is nagymértékben függ, és nem ismert, mi lesz a fenti rész funkciója, egész nap használatban van, iroda, vagy milyen funkcióval bír, mekkora az ott dolgozók által létrehozott zaj nagysága, és még sorolhatnám.
Ha valóban kell még csökkenteni, vagy minimalizálni a felső rész hangterhelését, akkor a járófelület és a hajópadló közé kell beiktatni egy valamilyen további hangcsökkentő réteget. Pl. lehet olyan laminált padlókat kapni, mely a lépés zajt nagymértékben csökkenti.

Sajnos, most jobb tanáccsal most nem tudok szolgálni, de hátha volt valaki már hasonló helyzetben, és segít a jó megoldás meglelésében.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
A hangszigetelésben a legfontosabb feladat a hang elnyelése és a hangvezetés meggátlása. A legtökéletesebb megoldás a két réteg teljes elválasztása egymástól és az oldalfalaktól, ekkor a hangvezetés kilőve. A párnafák közé rakott hangszigetelő anyag, a felső rétegen átszűrődő kopogó és egyéb hangok elnyelését, csillapítását végzi.
A párnafák lecsavarozásával nem azért szűrődik át a hang mert átszúrták a hangszigetelőt, hanem mert a csavarok közvetítik a hangot a felső rétegből az alsóba. Hiába pontszerű az átvitel, azért vezeti a hangot és mivel sok csavarral rögzítik, mind egy kicsit vezeti a hangot, összeadódva már jelentősnek mondható.
Én az úsztatott padlóra voksolok, ahol nincs csavarokkal rögzítve egymáshoz a két réteg.
Javaslom, a hanggátló réteg kellően rugalmas, de tömör és erős anyag legyen. El kell viselnie a felette lévő padlóréteg és a rárakott bútorok, valamint ott lakók súlyát (milyen anyagot választottatok?) A párnafa legyen öntartóan összeszerelve (ne falhoz, alsó réteghez fogatva) kerettel a falak mentén, amit a rá szegezett hajópadló tovább erősít, masszív egységet képez, de NE legyen lecsavarozva az alsó réteghez. Figyelem, a felső réteg és az oldalfalak sem érintkezhetnek közvetlen egymással, közéjük is hangvezetést gátló anyagot kell helyezni, csakúgy mint a küszöbökhöz is (ez megoldja a dilatációs hézagok szerepét). A záróléceket vagy csak a falhoz, vagy csak a padlóhoz szabad rögzíteni.
A két réteg fólia mire lenne? Hangszigetelő, vagy párazáró?
A fóliák elsősorban por és pára zárás miatt kellett.
Hangszigetelőnek az Isover Ap20 kasírozott lemez hangszigetelőjét használjuk 2 cm-es vastagságút,hőszigetelőnek pedig 5 cm Quatro.
Amúgy a gyermekeim költöznek ezekbe a szobákba.3,4.5,6 évesek,úgyhogy számíthatok nagy zajra.
Az Ap20 nem aljzat alá való, födémszigetelés, de a födém alja felől, teher nélkül.
A neked kellő anyag az ISOVER TDPT szigetelés:
"A TDPT lépéshang-szigetelő lemez felhasználható hőszigetelő anyagként a lépéshang-gátlás javítása érdekében az úsztatott aljzatoknál, faszerkezetű száraz-esztrichek alatt és úsztatott fapadlóknál a párnafák alatt."
http://www.ablak-ajto-szigeteles.com/Lepeshang-gatlas/

Nem jó két réteg fólia közé bezárni a szigetelőanyagot, mert a bejutó pára nem tud távozni. A pára pedig csalafinta egy dög, mindenhol képes bejutni. Elég az alsó párazáró fólia, ami megakadályozza az alsó szint felől a pára bejutását a szigetelőanyagba. Felül tudjon kiszellőzni, ezért vagy páraáteresztő fóliát tegyél, vagy porzárónak geotextíliát.
Üdv !
A szomszédom pár éve azért kapta szét az egész emeletet mert szegeléssel voltak rögzítve a faszerkezetek amik az évek során annyira összeszáradtak hogy elkezdtek nyikorogni ami a lépészajnál sokkal elviselhetetlenebb. Újra összerakta csavarokkal így megszűnt a nyikorgás.
( Szerencsére nálunk hagyományos szerkezetek vannak :)
Van egy érzésem, csavarokkal is nyekergett volna, ha ennyire kiszárad a fa. Az illesztések, hézagok megnőnek, nagyobb lesz a fa elemek mozgástere és ezt a csavar sem tudja megakadályozni, mert a csavar körül is összeszárad a fa, plusz a mozgások tovább koptatják az anyagot, növelik a hézagot, már nem lesz olyan feszes a tartása.
Nekem is recseg-ropog az egész tetőtér, nem lehet halkan lelopózni a földszintre :( Igaz a száradáson kívül technológiai hiányosságok is adódnak (vékony, könnyen elhajló anyagok), nekem is szét kéne szedni az egész tetőtér aljzatát és újraépíteni megfelelő anyagokkal.
[quote="Plaszlo"]Az Ap20 nem aljzat alá való, födémszigetelés, de a födém alja felől, teher nélkül.
Mi felhívtuk az Isover területi képviselőjét 2 éve és tőle kértünk tanácsot,hogy milyen szigetelőt vegyünk.Elmondtuk neki,hogyan szeretnénk,és ezt ajánlotta,söt akkor nem volt Magyarországon és a németektől hozatta be.Nem hiszem ,hogy egy területi képviselő rosszul tudná?Vagy lehet,hogy tévedek? :(
Erre nem tudok mit mondani, a területi képviselő is csak ember. A weboldalon a műszaki szigetelések között találtam meg az AP 20-at, a lőrésszerű képen is alulról rakják fel a mennyezetre, más infó nincs róla. Érdemes lenne a céget felhívni és közvetlenül náluk érdeklődni. Ha az AP20 nem fogja elbírni a felette lévő padló és azokon lévő bútorok, gyerekek súlyát és összerogy, nem fog semmit hangszigetelni.
Érdemes az Isover honlapját megnézned, mindenféle elrendezésre megoldást és rétegrendet kínál:
Kezdőlap > Hangszigetelés > Padló > Fa gerendafödémek
A Quattro viszont jó lesz kitöltőnek, de nem kifejezetten hanggátló, inkább hőszigetelőnek nézem:
"Alkalmazási területek:
- tetőtér-beépítéseknél szarufák és szelemenek alatt, fémvázak között, második hőszigetelő rétegként,
- szerelt külső falaknál, térdfalaknál belső, második rétegként szintén fémvázak között,
- járható padlásfödémek, búvóterek esetén párnafák között,
- borított gerendafödémekben a fagerendák között,
- emeletközi födémeknél szerelt úsztatott padlószerkezetben párnafák között. "
Sajna nem túl jó minőségű a lista, pdf-ből kellett képformába konvertálni, de az Isover weboldaláról letölthető:

Csatolmányok

Köszönöm szépen a segítségeket.
És még egy kérdésem lenne:
A hajópadlót közvetlen a lerakás után lehet lakkozni ,felület kezelni?Vagy kell várni pár napot?
zsóka
Elvileg, ha jó minőségű hajópadlót vettél, akkor megfelelően ki van szárítva és nem kell várni vele, kezelhető azonnal. Sokan még mondják, kell némi akklimatizációs időt hagyni, amíg átveszi a környezete páratartalmát, hőmérsékletét, egy kicsit kidolgozza magát a fa. Viszont a fa mindig "dolgozik", tehát ha kellően szárazon és jól lett lerakva, elvileg lerakás után már elkezdheted a kezelést.
Én a magam módján, ha van idő mindig hagyom a faanyagot pihenni egy kicsit. Ezalatt a feszültségek kissé kiegyenlítődnek (rossz esetben keletkeznek), pár nap alatt "összeszokik" a környezetével, láthatók lesznek legalább a durva hibák, nem felületkezelés után kell javítani.
13 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron