Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
T. Fórumózók!

Nem teljesen "Ezermester.hu" téma, de de szertnélek Benneteket megkérdezni bizonyos Ionizáló levegőtisztító készülékkel kacsolatban. A működési elve ugye az, hogy keringeti a szobában levegőt, megszűri, és közben nagy mennyiségben negatív ionokat termel, ami elpusztítja a port.
Valaki használt már ilyet? Ha igen mi a tapasztalata? Melyek a hosszútávon használható készülékek, úgy értem szűrőt lehet hozzá még 10 év múlva is kapni? Egyáltalán hatékoly dolog egy ilyen?

Kösz a válaszokat:
Atya
Üdv!

Jó néhány évvel ezelőtt, amikor még volt kedvem jobban elektromos áramköröket építgetni, egy barátomnak építettem egyet, ez még 220V-ról működött. Anno még gyerekcipőben járó és induló egészségtudatosság jelmondatával született, az éppen akkor született gyeremekük védelmében, ésd hát azóta a csöppség is erősen elhagyta a karonülő kort. :D
Az ionizáció nem pusztítja a port. Inkább lefogja. Hasonló elven, mint amikor még a régi képcsöves TV-kben a nagyfeszültségű részeken előszeretettel jelent meg, szép vastagon. Mivel nagyfeszültséggel dolgozik, az ionizáló részben megjelenő nagy elektromos térerő a levegőben lévő oxigént (O2) ózonná (O3) módosítja, ami viszont a lebegő szerves anyagokkal egyesülve azokat oxidálja (elégeti), így csírtlanítja az adott légteret. Túl sok ózon is káros, mivel maga az emberi szervezet is szerves anyagból épül fel, és az ózon még nem tartozik az inteligens molekulák közé :D .
Az ionizátor működése közben egyfajta töltés eloszlást hoz létre abban a részben, ahol használják. A földön található por az ionizátor ellentétes polaritására "töltődik" fel, és vmely fizikai hatásra a levegőbe kerülve azt az ionizátor - ellentétes töltések vonzák egymást - igyekszik magához vonzani. Így lép fel a "pormegfogó" hatás.
A most kereskedelmi forgalomban lévő készülékek voltaképp ezt használják fel, klf kombinációk ötvözésével.

Az elméletből a gyakorlatba átlépve látható, hogy mértékkel használva mindenképpen előnyösnek tekinthető. Viszont jelen korunkban, amikor már a legelemibb dolgok is nem kevés embernél allergiás reakciót váltanak ki, elképzelhető, hogy használata egyesek számára kellemetlen, netalán elviselhetetlen lesz.
Hosszútávon semmiképp nem javasolt, mivel az ózon eleve elég agresszív anyag. Használata főként cseppfertőzéssel terjedő betegségek megjelénése idején, és pusztán annyi időre, amíg az adott helyiség levegőjét mintegy átforgatva, megfelelően fertőtlenítse.
Kérdésedre válaszolva, mivel jelen kereskedelmi forgalomban még a legegyeszerűbb kávéfőző kis túlzással jövőre már, vagy nem abban a formában kapható, elképzelhető, hogy 10 év távlatában már nem lehet kompatibilis szűrőt beszerezni, de mivel a régi ETA porszívókhoz is kapható univerzális porzsák, ez némi bizakodásra ad okot. :D
További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Sziasztok!

Igen, az ionizátor a port nem nyeli el nem tünteti el csak elnyomja. Az ionizátor hatására nehezebb lesz a por ezért a földre hull.
Vannak azok a légtisztítók, amikbe az ionizálás mellett nagy hatékonyságú HEPA és aktívszén szűrő van.
Példaként említve a Heavenfresh gyártót ők eléggé a légtisztítással foglalkoznak és Magyarországon is kapható termékük.
http://legtisztito-levegotisztito.hu/
Az irodában mi egy XJ3800-as légtisztító használunk és meg vagyunk elégedve. Ebben a pollenszezonba eléggé dolgozik.
Nem hiszem hogy jó ötlet direct 230V~ról ionizátort használni, építgetni.
Az életveszélyes is lehet, valamint nem elég hatékony.
Az enyém 12,5V. Dc ről működik 5Wattot fogyaszt, 15KV.ot állít elő, 555Ic-vel impulzus üzemben kapcsoló tranzisztor és imp.nagyfesztrafó valamint egy 5diódás HV, sokszorozó segítségével.
Az ionizáló csúcsok króm-inox anyagból vannak, a porgyűjtőcsövek, szintén rozsdamentes anyagból készültek, 22mm.es csőből.
káros mennyiségű O3-at nem termel, csak annyit amennyi szükséges egy lakásban, vagy egy átlagos szobában, 0,009-0,02ppm.
A szobában lebegő port összegyűjti, magához vonzza , amit nyári időszakban kb.4hhetente kell kitakarítani, kifújni, a dobozból.
A cigifüstöt, + konyhai sütés utáni olajszagokat fél óra alatt neutralizálja, eltünteti, a csúcsokon lejátszódó korona kisülés, csendes kisülés jelenségével.
Az egész hangtalanul üzemel, tv.t rádiót nem zavarja, 20KHz,en megy, a gyertyát 20-30cm.ről fújja el.
Napközben és éjszaka is eredményesen használom, friss tiszta levegő, kipihent ébredés, minimális por a földön.
Akit érdekel, az index fórum levegő ionizálása/ topicban mindent meg talál róla.
Doboz kapcsolási rajz, működése stb.
üdv.
Üdv!

Ha nem nagy gond, egy kapcsolási rajzott szívesen vennék, mert az adott fórumon ezt nem találtam meg, csak a tekercs adatokat valamint a néhány adatot a használatáról.

Előre is köszönöm.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég