Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Halló Mindenki!
Segítségre lenne szükségem. Kellene egy rajz arról, hogy kell bekötni egy csillárkapcsolást. A falból három szál jön és a lámpát 3+1 arányban szeretném megosztani. Igazából nem kapcsolási rajzra van szükségem (nem értek hozzá), hanem egy olvasható skiccre, Móricka rajzra, ami alapján szét tudom választani meglevő csilláromat. Köszönettel.

Barlai Pál 9400 Sopron Eszperantó u. 3.
Kedves Veteran!

A falból jövő 3 vezeték még nem biztos, hogy csillárkapcsolásra alkalmas huzalozást jelent! Újabban már minden lámpához kihúzzák a védőföldelést is, így alapban 3 vezeték van minden szerelési helyen. (fekete vagy barna= fázis, kék= nulla, zöld/sárga= védőföldelés) Ha régebbi épületről van szó, akkor valószínűleg 1 nulla + 2 független fázis van bekötve. Akkor viszont nem javaslom fémtestű csillár felrakását, mert az védőföldelés nélkül életveszélyes lehet! Persze ha korábban is már többágú csillár volt felszerelve, akkor a huzalozás nem kérdés, viszont a védőföldelés hiánya így is komoly probléma. Egyébként a csillár foglalataiból kijövő kék vezetékeket a megfelelő csatlakozóval a nulla vezetékre kell kötni. A foglalatokból kijövő fekete vagy barna vezetékeket pedig tetszés szerinti arányban az egyik vagy másik fázisra.
Ha nem biztos a dolgában, inkább bízza szakemberre a szerelést!

Tomiszaki
Üdv!

Hát igazából olvasható skicc az mint olyan, nem létezik. Mivel majd minden helyzet más és más. A összes buktatóról nem is beszélve. Így a teljes igénye nélkül:
A szétválasztást eleve a lámpa testen lehet megoldani. Ha a csillár ágai nem ennek a 3+1 aránynak megfelelően van elosztva, meg kell keresni azt a részt a csilláron belül, ahol ez megvalósul. Párhuzamos kapcsolás még remélem érthető, a lényegében a 4 lámpa egyik vezetékét - lehetőleg színhelyesen - összekötni, majd a fennmaradt 4-ből hármat közösíteni, majd a megmaradt1 ággal együtt ezt a három pontot a rögzítési helyig kivezetékelni. vagy a már meglévővel - tudva mit mire kötöttünk - a rögzítési helyig kivezetni, és egy sorkapocsban rögzíteni.

Itt jöhet a kapcsolónál és a mennyezetben lévő vezetékek azonosítása. Kialakítástól függően ez lehet csövezés, vagy falvezeték. A falvezető egy lapos, kettős szigetelésű vezeték, akkor annak külső szürke vagy fehér burkolatát eltávolítva beazonosítható annak az előzőekben tárgyalt színei.
A gyakorlatban sokan használnak glimmlámpás fázisceruzát, szerintem ez az ellenség megtévesztése, egy ilyennel ki kell keresni, remélhetően a kapcsolónál a hálózat fázisvezetőjét. A másik két fennmaradt szál a lámpaszálnak kell lennie, ennek megfelelően kell áramtalanítást követően a csillárkapcsolót felszerelni. Ez egyes típusoknál a kapcsoló hátoldalán a bekötés fel van tüntetve. Ha a mennyezeten a három vezető fekete, kék és zöldsárga, akkor fázisceruzával szintúgy ki kell mérni, vagy inkább hagyományos lágyvasas, vagy Deprez műszerrel, az egyes kapcsolt szálakat. Ha minden jó, elvileg a kék a nulla, és főként pl. monolitbeton födémnél alkalmazott, hogy a zöldsárga vezetőre alakítja ki a szerelő a csillárkapcsolás másik ágát. Vagyis áramtalanítást követően a közös pontot kell a nullavezetőre, a két másik szálat a két ágra kötni.

Azt már most teszem hozzá, főként panellakásokban, a sok lakó saját barkács megoldása miatt, gyakran tapasztaltható, hogy nem a fázis, hanem a nullát szakítja a kapcsoló, ekkor a kapcsolónál nem találunk fázist, ellenben a mennyezeten az egyik pont, általában a kék, fázisvezetőként mutatkozik. Ilyenkor célszerű a kötődobozban az átkötés, mert ugyan funkcionálisan a lámpa fog működni, azonban balesetveszélyes a megoldás. Ezt mindenképpen bízzd szakemberre, pusztán azért is, mert 3 fázisú betáplással rendelkező lakásokban a nullavezető megszakadása kellemetlen következményekkel jár. 1 fázisú rendszerekben ennek nincsennek ilyen következményei, legfeljebb a lakás kisebb nagyobb része "nem működik".

Nem győzöm kiemelni, hogy minden a hálózaton végzett legelemibb szerelés is magában hordozza a áramütés veszélyét, ne bízzd életed az áramvédőkapcsolóra, ezért inkább áramtalanítva végezz szerelést. Mérésnél viszont csak ép szigeteléső mérővezetéket és műszert használj!

Mórickának egyelőre ennyit, további szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Köszönöm mindenkinek. Bocs a késedelmes válaszért, de már több, mint 1 éve rossz a gépem és csak nagyritkán jutok nethez. Amúgy a ház 40 éve épült és eddig olyan csillár volt ott, ami működött megosztva, csak az örökségcsillár nem ilyen. Köszi mégegyszer. Az igazi férfi tényleg fával dolgozik, én fás vagyok (üzemmérnök). Üdv. Veterán
Üdv!

Jobb későn, mint soha! :D :D
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Kapcsolás ugyan, de nem csillár...
Hozzajutottam egy oreg asztali lampahoz, múlt szazad eleji darab lehet. A lampa fa kapcsoloval vagyon ellatva. A lampat atomjaira szereltem, hogy lássam, hol kaphat aramot a szerkezet, s hogyan jut el a vezetek egyik aga a kapcsoloig. Sehogy sem talalom a megoldast. Probaltam keresni a neten hasonló lampalat, de sajnos nem jártam sikerrel. Csatolok pár kepet, hátha valakinek ismeros a problema, mi több, a megoldasra is tud javaslatot.

Fajl_000.jpeg
Fajl_000.jpeg (1.74 MiB) Megtekintve 7505 alkalommal.


Fajl_001.jpeg
Fajl_001.jpeg (1.69 MiB) Megtekintve 7515 alkalommal.


Fajl_002.jpeg
Fajl_002.jpeg (1.71 MiB) Megtekintve 7530 alkalommal.
Üdv!

Azzal kezdeném, egyszerűbb ez, mint egy faék. Viszont másrészt érdemes kis méretű állományokat és képeket feltölteni, mert talán az a legrosszabb, ha órákat kell tolizni a csúszkákkal, mire kiderül, mit is látunk.
A nettel az a baj, hogy ritkán nézhetők vissza régi tárgyak dokumentációja, pl. a II vhb előtti időkről alig van FB bejegyzés :), de nem esélytelen.
Érdemes megnézni, hogy a lámpatest szétszedhető-e valamilyen szinten, mert ez a további munkát is megkönnyítheti.

Gyakorlatilag ez egy egyszerű kapcsolás, ahol a bejövő vezeték egyik ágába be kell építeni a kapcsolót, ami zárja vagy bontja az áramkört. Eddig az elmélet.
Gyakorlatban hogy az eredeti kapcsoló felhasználható-e vagy sem, azt műszerrel, próbakapcsolással kell eldönteni. Ha működik akkor a régi vezetéket, rendszerint ezek szövetszigetelésűek voltak, érdemes legalább MTL 2*0,75 mm2 vezetékre cserélni. Ez aránylag vékony, esetleg egymás mellett kettő is elfér az adott átmérőben. Ha másképp nem, akkor a vezetékek kötését és rögzítését a talprészben kell megoldani, sorkapoccsal, és oly módon, hogy a fém részhez ne érjen, ezért a bekötő vezeték akár 3x1 mm2 MTK is lehet, ahol a fémházra lehet rákötni a földelő vezetőt, annak ellenére, hogy a felső részt egy fa? betét választja el a talprésztől.

Az átvezetékelés lesz a legbonyolultabb. Ha az eredeti réz, akkor a vezetékeket csak rá kell forrasztani a meglévő végére, és nem kis türelemmel kell áthúzni. Célszerű valamilyen bő szappanos - nem bő vizes! - vagy illatos kézkenőcsöt vagy hasonlót használni a könnyebb csúszás érdekében, és minden próbálkozáskor a vezetőket bőven kenni. Hogy az új vezetéken ne csússzon a kéz, használjunk kesztyűt, vmilyen pamut védőkesztyű az tökéletes a célnak. Ha nem forrasztható, akkor valamilyen vékony, de erős acéldrótot erősíteni a meglévőre, és azt behúzva, majd újra vezetékelve, érdemes próbálkozni. Hogy miként, azt már valóban az adott helyzet dönti el.

De hát ez a fórum ezért is ezermester :).

Egyébiránt, ha valami fa dolgot kell rá esztergálni, abban még tudok segíteni, minden másra ott a MasterCard :) :).
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég