Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Fiókbelsőt szeretnék készíteni a konyha evőeszközös fiókjába, mert igazán jó elosztású és méretű előregyártott evőeszköztartót nem találtam. Ebben szeretnék némi tanácsot kérni.

Nyilván valamilyen fa alapanyagból készíteném, leginkább a rétegelt lemezre gondoltam az egyszerűsége okán. Jó lenne minél vékonyabb falemezből, kb. 5 mm vastagságú lenne jó. Más ötlet?

A magasság kb. 4-5 cm lenne, a teljes fiókbelső méret 41*45-ös. Kerettel gondoltam megoldani. Amin igazán megakadtam, az a méretre szabott lemezek illesztése. Hogyan tudok _szépen_ egymáshoz illeszteni derékszögben két lemezt, lehetőleg fém sarokidom felhasználása nélkül, de azért legyen tartása is?

Igazán örülnék, ha valaki valami jó ötlettel tudna szolgálni.

Előre is köszönök bármilyen ötletet, segítséget.

Üdv.
Attila
Az 5 mm-es rétegelt lemez elég erős, és szép a felülete is. Régen az oldalak egymásba csapolásával (ennek biztosan van szakszerűbb kifejezése) állították össze az ilyen fiókokat, és ragasztással stabil, időtálló lett.
Nem tudom a mai erősragasztók mennyire használhatók élragasztásra, csak egy gondolat, sosem próbáltam. Ha van elég időm, valószínűleg a régi megoldással készíteném el.
Jmedvegy kolléga majd megírja a megfelelő megoldást.
Üdv!

A rétegelt lemez nagyon szép, nagyon erős, de felszabni igen nehéz. Ez adódik abból, hogy a lemezek páratlanszámú furnérból kerülnek összeállításra, és az első és hátsó oldal száliránya azonos.
Az oldalhoz célszerűbb lenne "hagyományos" anyagot használni. Ez lehet akár fenyő vagy bükk, lehetőségektől függően, ahol a falvastagságnak olyan jó 10-15 mm anyagvastagság lenne a megfelelő. Ezt egy egyszerű asztalos műhelyben a kért méretben beszerezhető, mindig van egy ilyen helyen annyi hulladék, hogy egyszerűen gyalulnak egy párat az arra tévedőnek :D . A két oldal egymáshoz rögzíthető egyenes csapolással vagy éppen 45 fokos ferde illesztéssel is. A csapolás elkészítésénél mindenképpen aprófogú fűrészt, lombfűrészt ajánlom, a pontos megmunkálás véget, lévén a csapolás annál szebb és erősebb, ha minél több fog kapcsolódik egymáshoz. Ha túlnyúlnának a fogak a fészken, akkor egy felsőmarós másoló maróval egyszintve vághatók, vagy kézigyaluval - szigorúan kívülről befelé - legyalulható.
A ferde illesztésnél - persze ha van asztali fűrész - egy-két merevítő betét is berakható. Az alsó lemez mindenképp maradjon a rétegelt lemez, mivel ebben a méretben csak ez ad kellő erősséget. Hagyományosan az alj lemezt az alsó éltől 0.5-1 cm távolságra szokás berakni, hogy a fiók oldalnak maradjon elég húsa, megtartani a lapot, ne törjön ki. A besüllyesztést marással, vagy asztali körfűrésszel lehet legegyszerűbben kivitelezni. Viszont ez értelemszerűen a fiók belső magasságából vesz ki!

Nem ismert, milyen jellegű az a rész, ahova ez kerülne, de vagy oldalról, vagy középen egyfajta megvezetésről is gondoskodni kellene. Ha egy bútorlapok által határolt "dobozba" kerül akkor ez hivatalból megoldott :D .
Remélem érthető volt, estére majd teszek fel néhány szemléltető rajzot, az talán sokkal egyszerűbbé és érthetőbbé teszi a megértést.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Sziasztok, köszi a gyors választ.

Annyiban "egyszerűbb" a helyzet, hogy nem komplett fiókot akarok készíteni, mert az már megvan, csak egy evőeszköztartót. Azt is alj nélkül, de kerettel, ami így beleilleszthető a fiókba, van tartása, de nem vesztek további magasságot.

jmedvegy wrote: A két oldal egymáshoz rögzíthető egyenes csapolással vagy éppen 45 fokos ferde illesztéssel is.


Talán a 45 fokos illesztés lenne a legegyszerűbb a keretillesztésre, de nem a belső falakhoz, mert ott derékszögben találkoznának a lapok. Erre az egyenes csapolásra lennék kíváncsi, tekintve, hogy épp nincs gérvágóm, amivel pontos 45 fokot vághatnék. Hány csapot érdemes kialakítani 5 cm magasságra? 2x3 elég lenne? Igazából 5mm vastag nem-rétegelt lécekből csinálnám legszívesebben.

Az egyszerűbb megérthetőségért feldobtam egy egyszerű, készülő rajzot. A fórumon valamiért nem jelenik meg, úgyhogy itt a link: [img]http://kepzelet.com/pictures/2011/0224/e2f2e532a51c1d071b653c4ef9a0e18a/n_fiókbel.gif[/img]

Ja, és valami dió színűre pácolnám, lazúroznám, a ragasztásnaál ezt is figyelembe kell vennem.

Nektek is szép napot!

Csatolmányok

Beraktam a hozzászólásodhoz a képet. Jpg formátumba kell konvertálni, utána müxik. 8)
Plaszlo írta: Beraktam a hozzászólásodhoz a képet. Jpg formátumba kell konvertálni, utána müxik. 8)


Jpg-t nem akartam és nem is próbáltam (png, gif). Merthogy a helpben is gif van :roll: , azt gondoltam, hogy akkor annak is működnie kell.

Köszi!
Üdv!

Mellékeltem a képeket, ahogy ígértem.
Az alj mindenképp szükséges, mivel pusztán az oldalakat egymáshoz ragasztva - még az erősítés ellenére is - csak ideig óráig tarjja össze magát. A mellékelt képen igyekeztem minden alkatrészt más színűre pingálni, így talán jobban érthető, és egyszerűbb elképzelni.
A belső osztóknál viszont egyfajta kompromisszumot kell kötni. Mivel 5-6 mm vastag anyagból indultunk ki, nagyon nehéz rejtett fészket kialakítani ezen anyagon, mivel a fészeknek csak pár mm mélység maradna, tehát csak a látható kötés alakítható ki. De ez is kivitelezhető szépen. A külső kerethez való illesztésnél a falvastagság figyelembevételével gyakorlatilag a probléma nem jelentkezik.
Az elkésztés menete a teljesség igénye nélkül:
Elsőkörön érdemes lenne az egész belső osztórészt egy asztali körfűrészen, pontos vezető mellett egyforma vastagságra levágni. A hosszanti oldalakat - hosszuk a belső szélesség + a széleken 5-5 mm ráhagyás - egymáshoz rögzítve az anyagvastagságnak megfelelő szélességű, de a magasságnál 1-1.5 cm-rel rövidebb fészkeket vágni. Ez legrosszabb esetben is egy illesztőfűrésszel kivitelezhető, és az egymáshoz kapcsolódásból adódóan pontosan azonos helyen lesznek kialakítva. A hosszanti tartókat megközölő osztók hasonló elv alapján alakítható ki.
Maga a keret a ferdeillesztés miatt nagyobb ragasztási felülettel bír, amihez az aljlemez további maravetést ad.
A sarkok derékszögűvé tételéhez több módszer is létezik. A kereskedelemben is kaphatók keret-összehúzó szorítók, nos hát ezekből igazán a magasabb árfekvésűek a jobban használhatók, másodrészt ragasztáskor több mindenre kell ügyelni, ne kenjük magunkat, a már megmunkált felületet, illetőleg a későbbi festeni kívánt felületet össze, mivel a megszáradt, anyagba beívódott ragasztó nem kívánt foltosodást okoz. Vagy használjuk, a műhelyben fellelhető anyagokat. :D Az végeredményt az átlók megmérésével ellenőrizhetjük.

Legjobb megoldás, ha szárazon összerakjuk az egyes elemeket, 3 oldalt illesztve egymáshoz, úgy, hogy minden sarokhoz egy-egy merőleges oldalakkal rendelkező nagyobb merevítő blokkot illesztünk. A 4 oldal berakása előtt összeálltjuk a belső osztókat, megfelelő helyeken ragasztunk, és a felesleget faforgács-vizes ruha segítségével azonnal eltávolítjuk. Berakva a negyedik oldalt következik az aljlemez beragasztása. Ezután már két hosszabb szorítóval és párnafákkal való rögzítéssel már csak a végső száradást kell kivárni. Ezután jöhet, persze csak ha van rá igény a sarok pontok megerősítésítése.
Csapolásnál nincs egyértelmű szabály, esztétikailag az a célszerű, ha az egyes csapok és fészkek párosan kerülnek kialakításra, ahogy az a képen is látható, valamint az azonos oldalon lévők egymás tükörképei. (Itt jegyzem meg, hogy az itt ábrázolt kötéseket szokás kávakötésnek nevezni) Mivel az aljlemez mintegy 10-10 mm-el szélesebb a keret belső méreténél, ezt még ragasztás előtt felsőmaróval egy vájolatot kell az alsó részen kialakítani. Hogy ne legyen "lyukas" a csapolt oldal esetén, a végeken ezt mindenképpen vésővel kell kimunkálni, azaz ez kissé munkásabb kivitelezést kíván meg, mint ahogy a figyelmesebb szemlélődés után is megállapítható.
A ferde sarokkötés végül az ábrán látható módon tovább erősíthető - és egyben szépíthető -, ehhez elengedhetetlen egy asztali körfűrész és maró. Több helyen lehet az elkésztésének leírásával találkozni, itt és most nem térnék ki rá.

Remélem tudtam segíteni, és hamarosan sikerül meglepni a ház asszonyát ezzel a praktikus kis kiegészítővel. Ahogy mindig, ha kérdés merülne fel, ne hezitálj megkérdezni. :D
További szép napot!

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Üdv!

Még néhány kiegészítés az előzőekhez:

Csatolmányok

Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Kedves jmedvegy!

Nagyon köszönöm a hihetetlenül részletes leírást a készítésről. :respect: :) Azt hiszem, a szűk keresztmetszet nem a megértés, hanem a szakeszközök hiánya. Nincs körfűrészem, meg maróm. Édesapám kicsit jobban felszerelt, csak ő 300 km-re van... Mindenesetre nem adom fel, hogy elkészítsem, amit kigondoltam.

Még egyszer köszi a leírást, és a tervrajzokat!

Remélem, lesz még alkalmam kérdezni :)

Üdv.
Attila
Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, hogy a csapolást hogyan kell elvégezni úgy, hogy a két munkadarabból kivágott részek pontosan illeszkedjenek. Fiókot szeretnék készíteni.
Előre is köszönöm!
Üdv!

Idegen csappal vagy pl egyenes fogazással szeretnéd a kapcsolódást megoldani?
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
11 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég