Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Üdvözletem!
Vásároltam egy Ariston Velis villanybojlert. Kijelzője van, ki/bekapcsológombja, "intelligensen" megtanulja a melegvízhasználati szokásainkat és annak megfelelően készíti a melegvizet.
A kérdésem az, hogy ilyen bojlert van-e értelme a vezérelt feszültségre kötni? Károsíthatja-e ez a bojler vezérlőelektronikáját?

Előre is köszönöm a választ.
Üdv!
Szerintem a vezérelt áram meghülyíti és feleslegessé teszi a programját, mivel a vezérelt áram nem köthető fix időponthoz. Régen a mechanikus kapcsolóórás rendszernél lehetett tudni mikor kap áramot a bojler, de ma a szolgáltatón ás a hálózat leterheltségén múlik mikor és mennyi időre kap áramot a bojlert. Ezt biztos nem tudja lekövetni a programja. Ahogy elolvastam a gyártó leírását, a megtakarítást a vízvételi szokások megtanulásával képes elérni, a tervezhetetlen vezérelt áramellátás felborítani a programját. Érdemes lenne a gyártó képviseletét is megkérdezni, de én úgy látom ez állandó energiaellátáshoz készült.
Nagyon köszönöm, én is erre jutottam.
Üdv!

Az ügyben kérnék segítséget, hogy egy emeletes házban lakom ahol húsz lakás van. A húsz lakás meleg víz szolgáltatását egy gázkazán biztosítja úgy, hogy egy 1000 literes tartályba fűti azt. Az egy lakásra jutó meleg víz mennyiség tehát 50 liter. Igaz, hogy azonnal fűti és pótolja de ez gázfogyasztással jár. Sokkal. Technikai okokból nem növelhető a tartály mérete. Az elfogyasztott gáz mennyiségéből a fűtési rész könnyen beazonosítható, mert lakásonként tudjuk mérni az elhasznált fűtővíz mennyiségét. Az elhasznált gázmennyiség megmaradó része a víz fűtésére megy el. Jelenleg 4000 Ft köbméterenként, ami rengeteg. Erre jön még a víz és csatornadíj. A meleg víz kb. 45 fokos, tehát nem túl meleg. Mosogatáshoz melegítjük, mert elhűti a mosogató. A XXI. században egy városban emeletes házban.
Így gondoltam azt, hogy felteszek egy villanybojlert. Egy 100 literesre gondoltam, mert nagyobb nemigen fér. A vízhasználat - meleg vízből - 3-3,5 köbméter havonta. Az lenne a kérdésem, hogy mennyit lehet ezzel spórolni, mert én már kiszámoltam nagyjából, de mivel nincs gyakorlati tapasztalatom, akinek van az sokat segítene.Nincs vezérelt áram.

Előre is köszönöm!
Üdv!

Hát ez tényleg sok. Nincs valamiféle alulméretezés ebben a körben? Általában a távhőszolgáltatóról leválók olcsóbban jönnek ki, hasonló szituációban.
Ami az elektromos részt illeti, ennél mindenképpen olcsóbban jön ki. Saját tapasztalat alapján, bár nem elektromos boilerem van, jelenlegi árakon számolva és normál 4 fős családot számítva, olyan 6-7 eFt között mozog a használati költsége havonta. Ehhez még rájön az esetleges emelésekből fakadó további többlet, amivel számolni kell hosszútávon.
Viszont kivitelezés esetén az elektromos táplálást önálló körön illik és célszerű is kivitelezni, a betáplálás helyén pedig kétsarkú leválasztással biztosítani az áramtalanítást. Az önálló kör egyben önálló vezetékelést jelent, így nem kell külön aggodalmaskodni, hogy hol ég el valahol egy kötés valamely dobozban az idő előrehaladtával. Magyarázható lenne még többféleképpen, ezt célszerű villanyszerelőre bízni, nem bonyolultsága, hanem annak szakszerű kivitelezése okán, illetőleg kérdéses, hogy az elektromos hálózat csővezetékeibe az adott + vezeték befér-e. Az is feltételezhető, hogy ez, az adott helyzet figyelembevételével, némi vésési és vakolási feladatokat is magában foglal, a helyzetnek megfelelően. Ezt célszerű egy megbízható szakemberre bízni.
Kérdés, hogy a jelenlegi főbiztosító mekkora értékű, hogy adott teljesítmény-többlet nem okoz-e túláramot az adott hálózaton, és nem lép-e működésbe, ha teszem azt a mosógép is éppen akkor lép üzembe. Mindezt csak a témában járatos szakember tudja helyben felmérni, mert előfordulhat- nem tudom, mikori és milyen kivitelű a betápláló fővezeték - hogy a fővezeték cserére is megérett a cserére.
Az átalakítás költségei közé ezt is érdeme hozzátenni, valamint az áramszámla megnövekedését, valamint, hogy levállás esetén a többi lakó ezt hogyan tolerálja.

Remélem tudtam, ha nem is teljes mértékben segíteni a tisztánlátásban. További sok sikert!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Szia!

Köszönöm a hozzászólást! Nagyjából eddigi ismereteim szerint is ennyit kalkuláltam. A főbiztosító 16A ill. a négy kismegszakító egy 16A és három 10A.
Sok vezetékelés nem kell ( 2m) és kábelcsatornában gondoltam plusz konnektor. Beszéltem már villanyszerelővel a témában azt mondta bírni fogja a vezeték, csak ő is külön kört javasolt.
Ja, és persze hogy van alul méretezés, hisz 1 köbméteres a tartály és ez húsz lakásra van. Mindenféle megoldást kitaláltunk már, ám az igazi az lenne, ha lenne hely egy nagyobb tartálynak, de nincs. Megoldás lehetne egy napkollektor, ám ahol húsz lakásból négyben a közös költség is gondot jelent - persze új autóra telik - ott egy ilyen beruházás nem megvalósítható. Ez a tömb egyébként háromszor húsz lakás, úgyhogy a probléma sokszorozódik.
A toleranciáról csak annyit, hogy amíg a nem fizetőket nem érdekli, hogy én állom a a közös gáz és villanyszámlájukat, akkor túlzottan engem sem zavar hogy nekik jó vagy nem ha én villannyal fűtök. Sőt, több meleg víz marad nekik. Én fizetem a víz és áramdíjat, és élvezem a meleg vizet.
És nem én lennék az első aki meglépi ezt.

Üdv!
Üdv mindenkinek. A kormány 08.27 étől meghirdetett egy pályázatot, ahol a fűtéskorszerűsítésre és a melegvíz előállításra lehet pályázni. Ha valakit jobban érdekel a téma akkor itt kaphat hozzá segítséget.

www.grunpower.hu

http://www.youtube.com/watch?v=BBmQRGfCVWE
7 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 6 vendég