Ezermester Fórum

Otthon szépítés, lakberendezés, bútor, szőnyeg, függöny, tisztítás, takarítás
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Segítséget szeretnék kérni , hogy ennek a széknek a háttámláját hogy tudnám kiszedni a keretéből, mert szeretnénk áthúzni másik kárpittal? Az ülőrésszel nem volt gond, mert az csavarral volt rögzítve, de ez már kicsit bonyolultabb. :roll:
Nem tudom, h milyen technikával van összerakva ....szét kell szedni teljesen a keretet vagy pedig elég csak az alsó kereszttartót kiszedni valahogy?...és legfőképpen, hogy hogyan, milyen technikával ill. eszközzel, hogy ne barmoljuk szét a fakeretet?
Ha valaki hozzáértő tudna tanácsot adni, nagyon megköszönném.
Üdv: Valéria

Csatolmányok

Nekem erős a gyanúm, hogy a háttámla kárpitos része egy darab bútorlap, amit beszivacsoztak, kárpitoztak, majd szépen beletiplizték a tömörfa-keretbe.
A képek alapján a keret "egyben" van, azaz nem lötyög az illesztéseknél, így én -sajnos- nem sok esélyt látok arra, hogy roncsolás nélkül kivehető a háttámla.
Üdv!

Elsőre nehezen. De nem elképzelhetetlen.
A Wolfcraft forgalmazz olyan egykezes szorítókat, pl. ilyeneket, amelyeknél a pofa átszerelhető, és szorítóból feszítővé alakítható át.
A képeket elnézve hagyományos hengeres csapkialakítást gondolok az alsó és felső keresztrúd esetén is. A gond az, ha most az egyszer az automata megfelelő mennyiségű ragasztót töltött a csapfészekbe, és nem mozdult meg, akkor csak nagyon óvatosan szabad megnyitni, ne károsodjon a csap sem a fészek. Mi több, a felső támlarészt kellene először felfelé eltávolítani, hogy háttámla rész kivehető legyen.
Első körön, mivel átkárpitozásra kerül, a steppelést lefejteném, hogyan került rögzítésre a háttámla. Elképzelhető, hogy körbe egy alkalmas szélességű nút fut körbe, amibe a kárpitozott lap, mint egy fotó a keretbe, van becsúsztatva. Ekkor elegendő az alsó részt kellően szétfeszíteni, hogy a lap kicsúsztatható legyen. Mivel a ragasztók általában nehezen viselik a meleget, állandó feszítés mellett a csapolások helyét hőlégfúvóval fokozatosan átmelegíteni, hogy a ragasztó megengedjen. Vigyázzva, hogy sem a festés-lakkozás, sem a fa ne károsodjon. 150 max 200 C elegendő, érdemes úgy csinálni, mintha nagyon ráérnénk. MI fogunk győzni :). Inkább tovább tartson, mint károsodjon a fa. Segíthetünk úgy rá, hogy egy kalapács és egy luc léccel óvatosan szét ütögetjük a lábakat. Visszaragasztás előtt, mind a csapot és a fészket alaposan ki kell tisztítani a régi ragasztótól, és fűrészporral kevert ragasztóval újraragasztani, mert akármennyire is vigyázunk, a csap mérete mindenképpen csökken, így kotyogni fog a fészkében. Az erezet alapján bükk az alapanyag, csak azért is, mert általánosan ez használt a bútoroknál, ezért az alkalmazott fűrészpor lehetőleg valami keményfa legyen, amit egy egyszerű kézicsiszolóval is tudunk készíteni.
Ha még sem az elgondolás szerinti a kialakítás, akkor viszont a felsőrészt, majd a oldalsó részeket kell eltávolítani. Mindenhol érdemes alátétként párnafáként valamiféle puha anyagot- luc, borovi- használni a sérülések kivédése okán.
Nem tudtam kitérni minden várható nehézségre, de talán kezdésként ezen el lehet indulni. Egy visszajelzést szeretnék azért kérni, hogy sikerült a gyakorlatban kivitelezni.

További szép napot!
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
Kedves jmedvegy!

Köszönöm a hozzászólást és Örök hála, mert a szavaid hatására nekiálltam lebontani a szövetet, és meg is lett a megoldás.
Az egyik széknél észrevettem, h a támla alsó része nincs teljesen belecsúszva a keretbe és kárpitos kapcsok vannak ott. Gondoltam azt felfeszegetem és meglátom mi lesz ott. (azokkal a kapcsokkal volt összefogatva végül is az első és a hátsó támla ) ahogy kiszedtem őket alá tudtam nyúlni csavarhúzóval és akkor éreztem h meghajlott a támlalemez.....és ki tudtam húzni az általad is írt , mint egy képkeretből.
Mellékelek képet is, hátha még valakinek jól jön ez segítségként.
Nagyon köszönöm mégegyszer! ....most már kárpitozhatunk :P
Üdvözlettel: Valéria

Csatolmányok

Üdv!

Örültem, hogy segíthettem.
Köszönöm a képeket, így mások számára is egyszerűbbé válhat egy hasonló felújítás.
Az igazi férfiak fával dolgoznak...
5 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég