Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1
Sziasztok!

Egy OSB-lapokkal borított fémvázas garázs víz és nap elleni védelmét szeretném megoldani.
Az OSB-lapok 9 éve lettek felerősítve, először színtelen ("csónak"-) lakkal lettek kezelve, ezt 1 év után kikezdte a nap,
utána többször lefestettem vízbázisú diszperziós falfestékkel, ami a naptól egész jól megvédte, de a víztől nem.
Hiába nem érik el az alsó lapok a beton padlót, a víz akkor is összegyűlik a lap alsó szélén, és a vágott felületen felszívódik (annak ellenére, hogy alaposan be lett itatva a lakkal).
Ennek persze az lett az eredménye, hogy az alsó rögzítőcsavarok teljesen szétrozsdásodtak, és az OSB-lapok megvetemedtek.
Arra gondoltam, hogy bitumenes hullámlemezt erősítek a lapokra, viszont az egyik gyártó termékére azt írják, hogy a földtől
legalább 21 cm-re kell lennie a hullámlemez alsó szélének (indoklás nincs), de pont az lenne a lényeg, hogy a hullámlemez alsó széle lejjebb legyen, mint az OSB-lapé.
A másik probléma ezzel az lenne, hogy a hullámlemezeket szögelni kell, viszont az OSB-lapok elég nagyok (1,8 m hosszúak), és csak a szélein vannak megfogva, így szögelésnél nem lennének kellően megtámasztva. A csavarozás lenne a megoldás, de a szögekhez hasonló műanyag fejű csavarról nem tudok.

Előre is köszönöm az ötleteket.
Szia.

Az OSB lap nem szereti a külteret, jobb lett volna cementforgácslappal (Betonyp) borítani a garázs külsejét. Festhető és nem árt neki annyira a külvilág.

Néhány ötlet:
- OSB lapokat alul 30-50 cm-en kicseréled Betonyp lapra. Az illesztéseket alaposan tömíteni kell.
- kicseréled az egészet Betonyp lapra
- vékony, 5 cm-es Dryvit szigetelőréteggel feded be az egészet. A garázsnak sem árt egy kis hőszigetelés, másrészt a Dryvit rendszerek műgyanta vakolata kibír szinte mindent, színezhető tetszés szerint. Alulra vízvetőt kell szerelni, ami elvezeti a faltól a csapadékot.
- Az alsó részét, vagy az egészet bevonod bitumenes nehézlemezzel, ebből már kapható palazúzalékos, ami szebb mint a sima. Ez biztos időjárásálló lesz.
például: http://www.zsindelypiac.hu/palazalekos.html
A betonypot egyelőre hagynám, mert nem szeretnék lapokat cserélni (annyira még nem rossz egyik sem), úgyhogy inkább utólagos szigetelésben gondolkodok.
Ez egy nyitott (kapu nélküli) garázs, ezért nincs értelme hőszigetelni; másrészt meg nagy méretük miatt nem elég merevek
az OSB-lapok a Dryvit szigetelőrétegnek.
Nézegettem az általad ajánlott bitumenes szigetelőlemezt. Nem tudom, hogyan kellene rögzíteni. Függőleges felületre
rámelegíteni nekem problémásnak tűnik, ráadásul gondolom le is kéne csiszolni az egészről a diszperziós festéket, hogy
megtapadjon. Ha mechanikailag rögzíteném (ami számomra csavarozást jelent), akkor a csíkok felső szélénél
kellene csavarozni, hogy a felette lévő csík alsó széle védje a csavarozás helyét. Viszont nem tudom, hogy a csíkok alsó
szélét, illetve a legfelső csík felső szélét hogyan lehetne rögzíteni; itt megint csak az összemelegítés jöhetne szóba.
Végülis tehetnék fel bitumenes hullámlemezt is, nem hiszem, hogy problémát okozna, ha a speciális szögek helyett
pozdorjacsavarral rögzíteném őket. 2 m hosszú lemezzel számolva függőlegesen 2 db elég lenne. Az alsó lemez felső csavarját eltakarná
a felső lemez alja, a többinél meg használhatnám a szögekhez adott műanyag alátéteket.
Balázs,
Így már tisztább a kép. Függőleges felületre is rögzítenek nehézlemezt olvasztással, de ahhoz jól oda kell tapadnia. Ha enem elég teherbíró a felület, akkor leesik idővel.
A bitumenes hullámlemez is jó megoldás, mivel elég könnyű (3,4 kg/m2), a csavarok alátéttel meg fogják tartani minden bizonnyal. De ne közvetlenül a pozdorjához rögzítsd, mert idővel a pozdorjából kijöhet a csavar, főleg ha rezeg, mozog az alap (azt írtad, hajlik a pozdorjalap, nem túl merev).
Én a következőket tudom javasolni:
A pozdorjalemezre tetőlécből készíts tartókonzolt átmenőcsavarokkal vagy hátulról csavarozva és ehhez rögzítsd a hullámlemezt. Ennek több előnye van:
- a tartóléceket biztosan tudod rögzíteni a pozdorjalemezhez
- merevíti a pozdorja falakat
- a pozdorjalemez és a hullámlemez közötti résen keresztül tud szellőzni, nem melegszik át annyira. Felül hagyjál egy kis szellőzőrést, ahol a meleg levegő ki tud jutni. A bitumenes lemez nagyon fel tud melegedni a tűző napon, jót fog tenni némi átszellőztetéses hűtés neki.
László,

Köszönöm, hogy újra válaszoltál; a tetőléces tartókonzollal az lenne a baj, hogy a tető (hullámpala) csak kb. 7 cm-rel van kijjebb az OSB-felületnél, min. 3 cm hullámmagassággal + a tetőléc vastagságával számolva már lehet, hogy beázna a hullámlemez mögé.
Lehet, hogy rosszul gondolom, de tartókonzol nélkül függőlegesen is tudna szellőzni a hullámlemez mögött (persze értem, hogy nem annyira), és akár az OSB-re is lehetne átmenő csavarral rögzíteni.
Még ami zavar, az az élettartam. 15 évnél többet (ami nem valami sok) sehol sem láttam. Ha lenne hullámban is palazúzalékos, gondolom az többet bírna, de ilyent nem találtam.

Van esetleg véleményed a műanyag hullámlemezekről? Azok nem melegednének annyira. Pl.
- a kombinált üvegszálerősítésű poliészterről egész jókat írnak ("Az időjárással szemben különösen ellenálló", "jó UV-stabilitással rendelkezik"), m2-ára pedig hasonló a bitumenes hullámlemezéhez, igaz hogy az ÉMI szerint "tűzvédelmi jellemzői alapján nem alkalmazható falburkolatként, fedélhéjazatként, ill. felülvilágító szerkezetként." De gondolom, a bitumenes is legalább olyan tűzveszélyes.
- PET ("UV-álló, mérsékelten jégálló.") érdekes, hogy a poliészernél kb 1,5-szer drágább, de nem írnak annyi jót róla.
- az acryl ("legtartósabb és a legkeményebb műanyag"), 3-4-szer drágább a PET-nél, viszont 30 év garancia van rá.
- polikarbonát ("különösen ütésálló", "UV sugárzás elleni védőréteggel") m2-ára hasonló az acrylhoz, de kevesebb garancia van rá.
Balázs,
megmondom őszintén, nem tudom melyikkel jársz jobban. Szerintem a 15 év nem olyan rövid táv, vedd figyelembe a hordozó OSB lap réteget, vajon az 15 év múlva is jó lesz? Vajon 15 éven belül megunod ezt a borítást és úgyis újat, jobbat építesz, vagy tartson ameddig bírja? 15 év múlva elképzelhető, hogy sokkal jobb anyagok lesznek és akkor minek a nagyon drága 30 éves (hipotetikus) élettartam. Szerintem vesd össze az ár, kinézet, élettartam, pénztárca kapacitás és melyiket a legkönnyebb pótolni, javítani adatokat és aszerint döntsél. Az sem mellékes, hogy melyiket kapod olyan kiszerelésben, amiből a leggazdaságosabban, legkevesebb hulladékkal vagy maradékkal tudod befedni a garázs oldalfalait.
A hullámlapokat úgy is felrögzítheted, hogy a tartó lécek az OSB lap belső oldalán legyenek és abba hajtod a csavarokat az OSB lapon keresztül, így még elférhet a tetőkilógás alatt biztonsággal. A szellőzés így is adott marad, de ezt még egy vékony, 1 cm-es távtartó léccel a külső oldalon lehet növelni, ha elfér . Szerencsére falon hullámvölgyben kel rögzíteni a hullámlemezt, így könnyű a felszerelése.
6 hozzászólás Oldal: 1 / 1

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég